Οκτωβρίου 29, 2020

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ-Ντόντικ. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις αυτόνομα. Ο Ντόντικ και ο Πούτιν θα συναντηθούν μέχρι το τέλος του έτους

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το  μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης    Μίλοραντ Ντόντικ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν ότι η εποχή  της διεθνούς κηδεμονίας  που προσωποποιήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο  πέρασε και ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη   πρέπει να λάμβάνει αποφάσεις για το μέλλον της αυτόνομα και ανεξάρτητα.

 Σε τηλεφωνική συνομιλία, με τον Λαβρώφ, ο οποίος βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση γι' αυτό αναγκάστηκε να αναβάλει την επίσκεψή του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  και τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ο Ντόντικ ευχαρίστησε τον Λαβρόφ για την πολιτική αρχών που ακολουθεί η  Ρωσική Ομοσπονδία στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  , ευχόμενος καλή υγεία.

 Ο Ντόντικ εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ειρηνευτικά Σύμφωνα Ντέιτον, και ενημέρωσε τον Λαβρόφ για τις πιέσεις που ασκούνται στη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα σε σχέση με αιτήματα για παραίτηση από μηχανισμούς προστασίας μέσω της οντότητας και εθνικό βέτο για χάρη της ενσωμάτωσης στην ΕΕ, αναφέροντας ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από αυτούς. Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται συνάντηση μεταξύ του Ντόντικ και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε το άνοιγμα παραρτήματος  της Ρωσικής Πρεσβείας στην Μπανια Λούκα και το άνοιγμα δύο ρωσικών  πολιτιστικών κέντρων. Ενα στην Μπανιά Λουκα και το άλλο στην Ομοσπονδία

Ο Ντόντικ επανέλαβε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν επιθυμεί ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, συζήτησαν για την αγορά ρωσικών εμβολίων και η Δημοκρατία Σέρπσκα θα είναι σε θέση να αγοράσει περίπου 250.000 δόσεις μέχρι το νέο έτος.

 Σχετικά με τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, ο υπουργός Λαβρόφ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ντόντικ και στο κόμμα του, το SNSD.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου