Οκτωβρίου 29, 2020

Επί τροχάδην

 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου Αντρίγια Μάντιτς, Νεμπόισα Μεντόγεβιτς και Μίλαν Κνέζεβιτς, καθώς επίσης ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Βλάντιμιρ Τζιόκοβιτς, έστειλαν  επιστολή στον εντολοδόχο Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς και τους δήλωσαν ότι αποδέχονται επί της αρχής.

 την νέα  προσφορά του για συμμετοχή στην κυβέρνηση.  «Αποφασίσαμε να την αποδεχθούμε επί της αρχής και να προχωρήσουμε στην προβλεπόμενη εσωκομματική  διαδικασία έγκρισης  της απόφασής μας και της  επιλογής των προσώπων για  τις θέσεις , που μας προσφέρατε», ανέφεραν οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου στην επιστολή τους προς τον Κριβοκάπιτς.

Η συμφωνία τους συνεπάγεται ότι η Νέα Σερβική Δημοκρατία θα διορίσει τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Χωροταξίας και Κατασκευών. Το Κίνημα Αλλαγής θα διορίσει τον αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τη δημοκρατική μετάβαση και τη μεταρρύθμιση και τον  Υπουργό Παιδείας, ενώ το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα θα αναλάβει ονομάσει τα Υπουργεία Μεταφορών και  Δημόσιας Διοίκησης. Το  Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα θα ονομάσει τους Υπουργούς Υγείας και τ Αθλητισμού και Νεολαίας. Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου αποφάσισαν  από κοινού να επιστρέψουν στον Κροβοκάπιτς το προσφερόμενο Υπουργείο Επιστημών,  το Υπουργείο Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης για να τον διευκολύνουν, τονίζοντας ότι  ο Κριβοκάπιτς  «μπορεί ελεύθερα να τις δώσει σε άλλο κόμμα που δεν έχει κερδίσει τη θέση του στην κυβέρνηση ή να τις  δώσει σε μη κομματικά πρόσωπα τα οποία θεωρεί κατάλληλη λύση». Ο αρχηγός του πολιτικού κινήματος URA, κ.Ντριτάν Αμπάζοβιτς σε συνέντευξη στην «Βιέστι» επιτέθηκε  στο Δημοκρατικό Μέτωπο, τη Νέα Σερβική Δημοκρατία και τον εντολοδόχο  πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν θα τους επιτρέψει να πάρουν το Υπουργείο Εσωτερικών ΣΕΡΒΙΑ


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Οι βουλευτές της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της Σερβίας με 227 ψήφους «υπέρ»  και πέντε κατά. Αμέσως μετά  οι υπουργοί και η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς ορκίστηκαν αμέσως μετά την ψηφοφορία ενώπιον της Βουλής. Η κ. Μπρνάμπιτς δήλωσε  ότι η νέα Σερβική κυβέρνηση θα εργαστεί επιμελώς για να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και θα συνεχίσει να ασχολείται με το καθεστώς των Σέρβων, τα δικαιώματά τους και τη σερβική γλώσσα στην περιοχή.  Η «Ενωμένη Αντιπολίτευση» της Σερβίας δήλωσε ότι η  νέα κυβέρνηση δεν έχει  καμιά νομιμότητα. «Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης δεν δίνει  νομιμότητα στην κυβέρνηση»  ανέφερε η Ενωμένη Αντιπολίτευση της Σερβίας , σημειώνοντας ότι απαιτεί  και επιδιώκει νέες εκλογές, αλλά ελεύθερες και δίκαιες, με ελεύθερα ΜΜΕ.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν  παρεμβαίνει στο σχηματισμό της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο, αλλά ανησυχεί για την εισαγωγή ενός νέου παραδείγματος στην πολιτική ζωή της περιοχής, με το οποίο ορισμένοι μεγιστάνες ή πολιτικοί δηλώνουν ότι βρίσκονται στην εξουσία, αν και ο λαός δεν τους εξέλεξε.

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εκπρόσωποι των σερβικών κομμάτων  που μετέχουν στις εκλογές στην Σρεμπρένιτσα κάλεσαν την Τετάρτη στο Βελιγράδι τους δημότες της Σρεμπρένιτσα που  ζουν στη Σερβία, να ψηφίσουν στις επερχόμενες τοπικές εκλογές για τον κοινό τους υποψήφιο για τη  δημαρχία , Μλάντεν Γκρούτζιτσιτς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το  μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Μίλοραντ Ντόντικ σχολιάζοντας   τη δήλωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη  ότι,  «ούτε οι Συμφωνίες  Ντέιτον ούτε το Σύνταγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δίνουν τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε από τις οντότητες να αποσχιστούν και ότι η ύπαρξη οποιασδήποτε από τις δύο οντότητες εξαρτάται πλήρως από την ύπαρξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, δήλωσε ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα αποτελούν μέρος του Συνταγματικού Πλαισίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και  « εγγυώνται το δικαίωμα του κάθε λαού στην αυτοδιάθεση».

Ο Ντόντικ είπε ακόμα  ότι είναι πιά καιρός οι Βόσνιοι, οι οποίοι διευθύνουν την υπηρεσία Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σεράγεβο, να σταματήσουν να την δεσμεύουν  και να εμφανίζουν την γνώμη τους ως απόψεις της Πρεσβείας.

Το μέλος της Προεδρίας είπε ακόμα ότι η ύπαρξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  εξαρτάται από τις οντότητες, καθώς και οι δύο οντότητες δημιουργήθηκαν πριν από τη Διάσκεψη Ντέιτον, όπου και οι δύο ενσωματώθηκαν σε αυτό που τώρα ονομάζεται Βοσνία Ερζεγοβίνη και τόνισε ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η Ρεπούμπλικα Δημοκρατία , όπως και η FBiH, υπέγραψαν  σε όλα τα παραρτήματα των Ειρηνευτικών Συμφωνιών Ντέιτον. Νομίζω ότι σπαταλήσαμε πολλά χρόνια με το να λέμε ψέματα ο ένας στον άλλο και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη όπως είναι τώρα μπορεί να επιβιώσει. Καλώ τους πληρωμένους πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι ζουν πουλώντας  ψέματα , είτε να σιωπήσουν είτε να δώσουν εποικοδομητική συμβολή στις πολιτικές συνθήκες», δήλωσε ο Ντόντικ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν βλέπει καμία πρακτική ανάγκη  ύπαρξης του  Ύπατου εκπρόσωπου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη , ο ρόλος του οποίου έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό και ότι είναι κάτι ταπεινωτικό να παραμείνει μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα υπό ξένη εποπτεία.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες , οι SNSD θα κερδίσουν, το 36.2%, στις επερχόμενες εκλογές στη Μπάνια Λούκα , το PDP 19.6% , το SDS 6.5 % και το  Demos 6.3%. Οι άλλοι συνδυασμοί θα έχουν μικρότερα ποσοστά.

ΑΓΚΥΡΑ. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός της FbiH Φαντίλ Νόβαλιτς πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκικής Κυβέρνησης και επιχειρηματίες με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων οικονομικών δεσμών.

 Ο Κορωνοϊός με μια ματιά

Στη Βουλγαρία το τελευταίο 24ωρο έγιναν 9 946 τεστ και επιβεβαιώθηκαν 2 760 νέα κρούσματα Το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 27.7% . Τα μέλη του ιατρικού προσωπικού που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό είναι 2 087. Ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων είναι 25 105. 2 316 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο από τους οποίους οι 162 στην Εντατική. Το τελευταίο 24ωρο απεβίωσαν 36 άτομα . Ο  υφυπουργός Υγείας Δρ. Μπόικο Πένκοφ δήλωσε  ότι τις τελευταίες 3 ημέρες προσβάλλονται από τη λοίμωξη 220 άτομα κατά μέσον όρο ανά 100 000.

Η αύξηση των λοιμώξεων είναι 120% και καταγράφεται  αύξηση των θανάτων που  μόνο για την τελευταία εβδομάδα είναι 50%, Τις τελευταίες 24 ώρες, το Μαυροβούνιο επιβεβαίωσε επτά θανάτους και άλλα 301 κρούσματα λοίμωξης από τον Κορωνοϊό. Ακόμα   630 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό στη Ρεπούμπλικα  Σέρπσκα από τα 1.408 που ελέγχθηκαν, και καταγράφηκαν 14 θάνατοι που σχετίζονται με τη Λοίμωξη . Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα, Αλέν Σέρανιτς, δήλωσε  ότι έχει καταγραφεί ταχεία αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων, που έφτασαν στους 546. Τις τελευταίες 24 ώρες, 932 άτομα στην Ομοσπονδία  βρέθηκαν στον κορωνοϊό από τα  2.275 που ελέγχθηκαν και 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους, Στη Σερβία, ανακοινώθηκαν  1328  νέα κρούσματα , και πέντε θάνατοι ασθενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου