Οκτωβρίου 26, 2020

Επί τροχάδην

 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ μετά το  25ο, (Τηλε) συνέδριο της SDSM ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα συμφωνία με Βουλγαρία , ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στη συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, αλλά είναι δυνατή η επίλυση του ιστορικού προβλήματος, με ένα παράρτημα της συμφωνίας». Ο  Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι ο αγώνας των μακεδόνων  επαναστατών  δεν υποκινήθηκε ποτέ αο εδαφικές διεκδικήσεις  ούτε για την κυριαρχία πάνω σε άλλους και ότι δεν στράφηκε ποτέ στο παρελθόν, αλλά κοιτούσε πάντα στο μέλλον».

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε με υπερηφάνεια  ότι με τις τροποποιήσεις στο Καταστατικό, το κόκκινο γίνεται ξανά το χρώμα του κόμματος.»Αυτό είναι το χρώμα της κοινωνικής δημοκρατίας, ένα χρώμα που αντικατοπτρίζει την ενέργεια, τη δύναμη και την πίστη μας σε ένα καλύτερο κοινό μέλλον. Αυτό είναι το χρώμα της σημαίας μας , δήλωσε ο Ζάεφ, που ανακοίνωσε την πλήρη ισότητα των φύλων και την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα και τα σώματά του, κόμματος, Ανακοίνωσε επίσης την εκλογή του επόμενου Προέδρου με άμεσες κομματικές εκλογές. Ο νέος πρόεδρος της SDSM θα εκλεγεί το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν λήξει η θητεία  της σημερινής ηγεσίας.Ο Ζάεφ ανακοίνωσε και την τροποποίηση του προοίμιου του καταστατικού του κόμματος, όπου εκτός από την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη, προστίθεται η δικαιοσύνη ως βασικό χαρακτηριστικό  του κόμματος.

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η «ΓΚΑΖΕΤΑ ΕΞΠΡΕΣ» έγραψε χθες ότι ο  Χαραντινάι θέλει την προεδρία πάση θυσία, διαφορετικά θα ρίξει την κυβέρνηση και το  Κοσσυφοπέδιο θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, (ΑΑΑ), και πρώην Πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι ελπίζει σε συμφωνία στο πλαίσιο του κυβερνητικού Συνασπισμού. Την Προεδρία διεκδικεί και ο ηγέτης του LDK  Ισα Μουσταφά.

 ΝΤΕΤΣΑΝΙ. Ο ηγούμενος της Μονής Βισόκι Ντέτσανι Σάβα Γιάνιτσιτς δήλωσε ότι το ζήτημα της Σερβικής Ορθόδοξης κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι  θα πρέπει να ανοίξει επίσημα στο διάλογο των Βρυξελλών, ανεξάρτητα από την πολιτική πορεία των διαπραγματεύσεων, με την υποχρεωτική συμμετοχή των εκπροσώπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα θα ανασταλούν από σήμερα έως την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του Κορωνοϊού μ δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Νατάλια Ρίβιτς. Ο Πρόεδρος του SNSD Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε  ότι το κόμμα θα αναστείλει όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις από τη Δευτέρα.Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η ταχυδρομική ψηφοφορία όπως έχει οργανωθεί πρέπει να σταματήσει γιατί προετοιμάζει μεγάλης έκτασης νοθεία.

 ΤΙΡΑΝΑ. Όπως αναμενόταν ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ανέπεμψε στην Βουλή τον νόμο για τον Εκλογικό Κώδικα, ο οποίος εγκρίθηκε στις 5 Οκτωβρίου με 97 ψήφους υπέρ.«Οι μονομερείς τροποποιήσεις στον εκλογικό κώδικα της 5ης Οκτωβρίου 2020, παραβιάζουν πάνω απ ‘όλα την αρχή της ισότητας της ψήφου», ανέφερε στο έγγραφο του προς τη Βουλή ο κ. Μέτα.

.ΤΙΡΑΝΑ.  Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για την ενσωμάτωση των Ρομά στις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν στα Τίρανα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου/ για να συζητήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της Διακήρυξης για την Ενσωμάτωση των Ρομά που εγκρίθηκε στη σύνοδο του Πόζναν το προηγούμενο έτος.

ΤΙΡΑΝΑ. Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2021  καταστρέφει την οικονομία. Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί το σχέδιο προϋπολογισμού 2021, προβλέπει  αυξημένα κονδ΄θλια μόνο για την πολυτέλεια και τους αποτεφρωτωτήρες της κυβέρνησης.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λουντοβίκ Όρμπαν αρχίζει σήμερα διήμερη  επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία τη Δευτέρα και την Τρίτη. 

Ο Λουντοβίκ Όρμπαν θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Καστέξ, με τους πρόεδρους της Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, και της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρτσέρ. Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας θα λάβει επίσης μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, και θα έχει  συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

 

ΣΟΦΙΑ Ο υπουργός Οικονομικών Κύριλ Ανανίεφ χαρακτήρισε  τον Πρϋπολογισμό 2021 σαν «αντιεπιδημικό». «Το σχέδιο έχει ξεκάθαρες προτεραιότητες και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, είπε, και υπογράμμισε  ότι για την αντιμετώπιση της Πανδημίας  διατίθενται 3 δις από τα οποία 576 εκ. είναι για επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ των αναγκαίων μέτρων και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων είπε. Η υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, Ντένιτσα Σάτσεβα δήλωσε ότι «πολλά από τα μέτρα του Προϋπολογισμού 2021, όπως η αύξηση του ελάχιστου μισθού και της ελάχιστης σύνταξης, είναι μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης και δεν μπορεί να συνδέονται με  προεκλογικές παροχές». Η ηγέτης των Σοσιαλιστών είπε  ότι  «ο προϋπολογισμός του Μπορίσοφ   υποθηκεύει το μέλλον». Οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και του Γενικού Εισαγγελέα συνεχίστηκαν με λιγότερους  διαδηλωτές για 110 νύχτα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου