Οκτωβρίου 30, 2020

Επί τροχάδην

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας διόρισε στην πρώτη συνεδρίαση τον Νόβακ Νέντιτς γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, ενώ τα νομοσχέδια  που εκκρεμούσαν στο Κοινοβούλιο αποσύρθηκαν  από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Πρεσβευτής της Κίνας στη Σερβία Τσεν Μπο μετέφερε χθες στην Πρωθυπουργό της  Άνα Μπρνάμπιτς χαιρετισμό από τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Συνέλευσης Βαλεντίνα Ματβιένκο συνεχάρη την νέο Πρόεδρο του Σερβικού Κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς ο οποίος δήλωσε ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση με τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  θα διεξαχθεί και θα διαμορφωθεί από το Κοινοβούλιο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο διευθυντής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι ξεκίνησε το νέο γύρο διαλόγου στις Βρυξέλλες, με το ζήτημα της Κοινότητας των Σερβικών  Δήμων, χωρίς την  οποία δεν θα υπάρχει πρόοδος στο διάλογο.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όποιο θέμα και αν τεθεί, όποιο και αν είναι το θέμα που συζητείται στο διάλογο, χωρίς το σχηματισμό  της Κοινότητας των Σερβικών  Δήμων , δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό είναι ήδη σαφές σε όλους» , δήλωσε ο Πέτκοβιτς στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο Πέτκοβιτς απάντησε ότι εξαρτάται από τις Βρυξέλλες.

Και τόνισε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών είναι απαραίτητη για την επανάληψη του διαλόγου και την οικοδόμηση της βεβαιότητας ότι θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα προόδου στις περαιτέρω συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Το Βελιγράδι έχει εκπληρώσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και τώρα απαιτεί την εκπλήρωση όσων δεν έχει εκπληρώσει η Πρίστινα εδώ και επτάμισι χρόνια» , επανέλαβε ο Πέτκοβιτς.

ΣΟΦΙΑ. Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην ΕΕ κατά τη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ δήλωσε ότι

Βουλγαρία θα αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα εάν η Σεβερνομακεντόνιγια αναγνωρίσει ότι προέρχονται ιστορικά από βουλγαρικές βάσεις. Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ακατερίνα Ζαχάριεβα δήλωσε ότι όπως η Βουλγαρία αναγνωρίζει την σημερινή πραγματικότητα, έτσι και τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίσουν το παρελθόν.

ΣΟΦΙΑ. Μπροστά στο κτήριο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για 113η συνεχόμενη νύχτα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του Γενικού Εισαγγελέα. Εν τω μεταξύ, όπως την περασμένη Πέμπτη, φοιτητές από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας συγκεντρώθηκαν ξανά μπροστά από το κτήριο της Πρυτανείας. Τα αιτήματά τους είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και του Γενικού Εισαγγελέα.

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα στην ετήσια υπουργική συνάντηση του ΟΟΣΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διαδίκτυο.

 

ΣΚΟΠΙΑ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν βλέπει την ανάγκη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο Πεντάροφσκι είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο  Ζάεφ ζητά διαδικτυακές συνεδρίες, και ο Φιλίπσε είπε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα

ΣΚΟΠΙΑ.  Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός με μία φωνή είπαν ότι δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη γλώσσα και την ταυτότητα με τη Βουλγαρία και διέψευσαν ότι επιτεύχθηκε ο λεγόμενος «βουλγαρικός συμβιβασμός» ,  «για την αναγνώριση των βουλγαρικών ριζών». Τα Σκόπια αναμένουν τη στήριξη από τη Σόφια για την ΕΕ, αλλά η γλώσσα και η ταυτότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι η  Βουλγαρία είναι η φιλική χώρα και αναγνωρίζει δημόσια τη μακεδονική γλώσσα και τον μακεδονικό λαό .

Ο Ζάεφ και ο Πεντάροφσκι «ορκίστηκαν» ότι θα υπερασπιστούν τη μακεδονική γλώσσα.

 

ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ. Το VMRO-DPMNE  οργάνωσε διαμαρτυρία  στο Κουμάνοβο διότι «λόγω της ανευθυνότητας της SDSM, το Κουμάνοβο είναι ηγέτης στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο»!  Διαδηλώσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση  έγιναν και σε πέντε άλλες πόλεις

ΣΚΟΠΙΑ. Η οικονομική αστυνομία άσκησε χθες ποινικές διώξεις εναντίον τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης  της διευθύντριας  της Εθνικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Λίντια Ντίμοβα , οι οποίοι είναι ύποπτοι για πρόκληση ζημιών συνολικού ύψους 25.334.543,00 ντέναρ.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Το Αλβανικό Κοινοβούλιο με 97 ψήφους υπέρ απέρριψε το διάταγμα του Προέδρου σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από το αλβανικό κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, στάλθηκε πίσω στο κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο, Ιλίρ Μέτα, για περαιτέρω βελτίωση. Ταυτόχρονα, στις 21 Οκτωβρίου, ο κ. Μετα είχε στείλει ι επιστολή στην Επιτροπή της Βενετίας ζητώντας τους να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο σχετικά με το κατά πόσον οι βουλευτές είχαν παραβιάσει με αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα. Η Επιτροπή της Βενετίας   απάντησε γραπτώς στον Πρόεδρο ότι της είναι αδύνατο να συζητήσει το αίτημα αυτό με επείγουσα διαδικασία, και θα το εξετάσει τον Δεκέμβριο με την κανονική διαδικασία.

Έτσι, η Αλβανία έχει έναν νέο σοσιαλιστικό εκλογικό νόμο που ισχύει για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου 2021.

 

ΤΙΡΑΝΑ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το δημόσιο χρέος, αναλογούσε με το 79,72% του ΑΕΠ ενώ το δεύτερο τρίμηνο Απρίλιου-Ιούνιου,ήταν πάνω από 80% .Σε σύγκριση με το τέλος του 2019, όταν ήταν 66,2% του ΑΕΠ, το χρέος αυξήθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον Κορωνοιό  και την  ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το χρέος στα τέλη Σεπτεμβρίου ανερχόταν  σε 1,26 τρισεκατομμύρια Λεκ, ή 9,13 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εξωτερικό χρέος από αυτό  αναλογεί στο 39 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, προβλέπεται ότι το χρέος έως το τέλος του 2020 θα παραμείνει περίπου στο 80% του ΑΕΠ, το οποίο θα μειωθεί σε περίπου 78% του ΑΕΠ το 2021. Το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο και αναμένει ότι το χρέος θα υπερβεί το 83% του ΑΕΠ το 2020.

ΤΙΡΑΝΑ. Μετά από δύο εβδομάδες απεργίας πείνας, οι εργαζόμενες του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Μπαλς, εξακολουθούν να απεργούν. Ράμα έκανε έκκληση για διακοπή της απεργίας πείνας υποσχόμενος μια συνάντηση για την επίλυση των προβλημάτων τους.  

 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Χότι,  απαντώντας στις δηλώσεις της «Αυτοδιάθεσης» ότι «αυτές τις μέρες μπορεί να εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου» που θα αποφασίσει «υπέρ της προσφυγής  της Αυτοδιάθεσης για τη νομιμότητα της εκλογής της κυβέρνησης Χότι» , είπε ότι θα αποδεχθεί  οποιαδήποτε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Είναι θέμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν μπορώ να τα σχολιάσω. Πάντα δεχόμασταν οποιαδήποτε απόφαση εκδόθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, χωρίς να σχολιάσουμε ποτέ», είπε.

Όσον αφορά τις προειδοποιήσεις του βουλευτή  Φικρίμ Ντάμκα  ότι δεν θα ψηφίσει κανένα νόμο εάν δεν απολυθεί ο Πρέσβης  Κ. Γκάσι, ο Χότι είπε ότι θα του μιλήσει για να διευκρινίσει ότι η κυβέρνησή του δεν υπόκειται σε εκβιασμό. « Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση πέσει αύριο, δεν θα εκβιαστεί για να παραμείνει στην εξουσία», είπε.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.  Ο Φιλελεύθερος πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων , Μπόγκνταν Ολτεάνου, καταδικάστηκε την Πέμπτη από το Εφετείο σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για «εμπόριο επιρροής» αφού έλαβε ένα εκατομμύριο ευρώ από αμφιλεγόμενο επιχειρηματία. Η ποινή είναι οριστική. Ο Ολτεάνου ήταν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταξύ 2006 και του 2008, και το 2009 διορίστηκε υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Παραιτήθηκε αφού τέθηκε υπό κράτηση από εισαγγελείς κατά της διαφθοράς το 2016, για την υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου