Σεπτεμβρίου 30, 2020

Ρουμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Γιοχάνις κατά του ορισμού την ημέρας των εκλογών από το Κοινοβούλιο

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας  αποφάσισε ότι ο νόμος που επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ορίσει την ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές του τρέχοντος έτους είναι συνταγματικός. Έτσι, το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Προέδρου Γιοχάνις και της κυβέρνησης  που υποστήριξαν ότι μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ο νέος νόμος αλλάζει το θεσμικό όργανο που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό της ημέρας των εκλογών, και  είναι αντίθετος με τους συνταγματικούς κανόνες και δίνει στο Κοινοβούλιο το προνόμιο να ορίσει την ημερομηνία με διακριτικό τρόπο

 Σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν το αργότερο στις 15 Μαρτίου 2021, αλλά όχι νωρίτερα από τις 6 Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει απόφαση που ορίζει την 6η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία εκλογών. Κατά συνέπεια, έχουν ήδη ληφθεί ορισμένα βήματα προς τις εκλογές .Ο Πρόεδρος Γιοχάνις έχει τώρα δύο επιλογές: Να στείλει το νόμο πίσω στο Κοινοβούλιο για επανεξέταση ή για να τον υπογράψει . Δεδομένης της θέσης του σε αυτό το θέμα, είναι πολύ πιθανό ότι θα τον αναπέμψει.

 Μιλώντας για αυτό το σενάριο, ο πρώην Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Ογκουστίν Ζεγκριάν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ότι, μέχρι να υπογράψει το νόμο ο Πρόεδρος , το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές, αλλά εξήγησε ότι  η διάρκεια της θητείας του  λήγει ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της θητείας τους, δηλαδή είτε στις 11 Δεκεμβρίου που εκλέχτηκαν είτε την ημέρα που ανακηρύχτηκαν οι βουλευτές από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αλλά και για αυτό θα πρέπει να αποφασίσει  το Συνταγματικό  Δικαστηρίο.

«Δεν πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών», είπε ο Ογκουστίν Ζεγκριάν επειδή ακόμη και αν οι βουλευτές αποφασίσουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, μετά τις 11 Δεκεμβρίου, εάν δεν διεξαχθούν αμέσως εκλογές, το Κοινοβούλιο  θα παραμένει στην εξουσία, αλλά δεν θα μπορεί να ψηφίσει οργανικούς νόμους, ή να τροποποιήσει το Σύνταγμα ή να λάβει σημαντικές αποφάσεις».

Ο πρωθυπουργός Λουντοβίκ Όρμπαν δήλωσε με τη σειρά του ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι «πολύ παράξενη» και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί στην υποθετική κατάσταση στην οποία οι βουλευτές δεν ήθελαν να ορίσουν ημερομηνία για τις εκλογές.

 Ο νόμος που δίνει στο Κοινοβούλιο την εξουσία να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών φέτος, αφαιρώντας αυτό το προνόμιο από την κυβέρνηση, η οποία το είχε τα τελευταία 30 χρόνια, ξεκίνησε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και τη Δημοκρατική Ένωση Των Ούγγρων υπηκόων στη Ρουμανία και ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μέχρι να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα, η εκλογική διαδικασία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές εξελίσσεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και η ημερομηνία των εκλογών παραμένει στις 6 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου