ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Βουλγαρία διένειμε στα κράτη μέλη της ΕΕ διένειμε υπόμνημα που αναφέρεται στο Μακεδονικό αναφέρεται στις αποφάσεις της Κομιτέρν και στον Τίτο, και στο οποίο τονίζεται ότι «έως το 1944 δεν υπήρχε μακεδονική γλώσσα ή μακεδονική εθνική ταυτότητα», και τονίζεται ότι , «μέχρι τις 2 Αυγούστου 1944 δεν υπήρχε ούτε μακεδονική γλώσσα ούτε μακεδονική εθνική ταυτότητα και δημιουργήθηκαν για να χωρίσουν τους λαούς στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας από τη Βουλγαρία».
Η Σόφια αμφισβητεί την κωδικοποίηση της μακεδονικής γλώσσας και την θεωρεί περιφερειακή διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας.
Επίσης στο υπόμνημα αναφέρεται ότι ο «αντιβουλγαρισμός» ειναι «κρατική ιδεολογία» στην Σεβερνομακεντόνιγια και εξηγεί την κατασκευή μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικού Έθνους από την Κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία.
Η Σόφια υπογραμμίζει ότι «οι διαφωνίες με τα Σκόπια είναι μια άλυτη σύγκρουση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ κατά την ένταξη της Σεβερνομακεντόνιγια και καλεί τα Σκόπια να «βρουν μόνιμες λύσεις με ειλικρινή πολιτική βούληση και θάρρος» και να «σπάσουν με την ιδεολογική κληρονομιά της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας».
Η Σόφια εκτιμά ότι τα κύρια ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της και των Σκοπίων είναι η γλώσσα, η κοινή ιστορία και τα μειονοτικά θέματα και σημειώνει ότι η εμπιστοσύνη έχει υπονομευτεί μεταξύ των δύο πλευρών. Η Βουλγαρία θεωρεί ότι η χρήση του όρου Μακεδονική γλώσσα στη Συμφωνία Πρεσπών δεν είναι δεσμευτική για τρίτα μέρη και δεν θεωρεί δεσμευτική την τυποποίηση των Ηνωμένων Εθνών από το 1977 όταν αναγνωρίστηκε η μακεδονική γλώσσα. Έτσι, τώρα η Σόφια απαιτεί από τα έγγραφα της ΕΕ να αναφέρουν την «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ θα είναι επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, στην 75η τακτική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μέλη της αντιπροσωπείας θα είναι επίσης η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχάριεβα, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στον ΟΗΕ Γκεόργκι Παναγιότοφ, και η επικεφαλής του Γραφείου του πρωθυπουργού Ντένιτσα Ζέλεβα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί «μπόνους» 50 λέβα, (περίπου 26 ευρώ), στις συντάξεις του Οκτώβριου σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το ποσό των συντάξεών τους. Τα 50 λέβα θα τα πάρουν 2,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Επίσης οι Νέοι έως 29 ετών με τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή προϋπηρεσία ενός χρόνου στην ειδικότητά τους στη δημόσια διοίκηση μέσω του προγράμματος «Έναρξη Καριέρας».
Η προϋπόθεση είναι να μην έχουν επαγγελματική εμπειρία στην ειδικότητά τους και να είναι εγγεγραμμένοι στο Γραφείο Εργασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Κίριλ Ανάνιεφ ανακοίνωσε ότι Βουλγαρία δανείστηκε 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δύο εκδόσεις ομολόγων 10 και 30 ετών, που θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος χρέους, και την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού λόγω των κοινωνικοοικονομικών μέτρων σχετικά με την Πανδημία.
Την 70ή ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εκατοντάδες διαδηλωτές μπλόκαραν την κίνηση στην λεωφόρο Ντοντούκοβ μπροστά στο νέο κτήριο της Βουλής. Νωρίτερα οι μητέρες παιδιών με αναπηρίες από την πρωτοβουλία «Το σύστημα μας σκοτώνει» συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Βουλή ζητώντας ακρόαση από τους βουλευτές. Οι γυναίκες μπήκαν στο κτήριο και μπλόκαραν την είσοδο. Έπειτα παραπονέθηκαν πως οι φύλακες τις έβγαλαν δια της βίας στον δρόμο. Μαζί τους ήταν και η πρώην Συνήγορος του Πολίτη Μάγια Μανόλοβα, νυν αρχηγός του Κινηματος «Ανορθώσου Βουλγαρία ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου