Μαΐου 30, 2020

Αλβανία. Παρέμβαση της Ανθυπάτης για την εκλογική μεταρρύθμιση

Τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο για την Εκλογική Μεταρρύθμισης δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε ζητήμτα αιχμής όπως «η αποπολιτικοποίηση των εφορευτικών επιτροπών», «η τεχνολογία στην εκλογική διαδικασία», καθώς και η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος να είναι υπέυθυνο για τις εκλογές το Συνταγματικό Δικαστήριο.
 Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εκλογικής μεταρρύθμισης, Ντάμιαν Γκικνούρι, δήλωσε ότι κατ' αρχήν συμφωνούν στην τεχνολογία, αλλά ωστόσο ανέφερε ότι η μη εφαρμογή της δεν αποτελεί λόγο για διεξαγωγή εκλογών.
 Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει πρόταση από την αντιπολίτευση. Η βουλευτής, Ρουντίνα Χαϊντάρι, δήλωσε ότι δεν συμφωνήθηκε τίποτα και ότι η (διορισμένη) κοινοβουλευτική αντιπολίτευση εξακολουθεί να θέτει την προϋπόθεση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
 Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μπουλουκμπασί δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης βιομετρική ταυτοποίηση, τότε οποιαδήποτε συναίνεση επιτευχθεί σε άλλα σημεία είναι άχρηστη. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν αυτή η απαίτηση της αντιπολίτευσης δεν υλοποιηθεί, τότε η εκλογική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει ότι το Συμβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας. 
Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ αντέδρασε αμέσως και κάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο της Εκλογικής Μεταρρύθμισης να επιτύχει συμφωνία εντός της καθορισμένης προθεσμίας που έχει οριστεί στις 31 Μαΐου. 
Η Πρεσβευτής Κιμ τόνισε ότι ο κανόνας των διαπραγματεύσεων είναι ότι κανείς δεν παίρνει τα πάντα, οπότε ζήτησε να συνεχιστούν οι εργασίες του Συμβούλιου Εκλογικής Μεταρρύθμισης το Σαββατοκύριακο για να μην απογοητευθούν οι Αλβανοί. «Περισσότερη πρόοδος σήμερα, 2-3 ζητήματα παραμένουν άλυτα. Τα μέρη πρέπει να εργαστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 31 Μαΐου.Κανείς δεν θα πάρει αυτό που θέλει. Κλείστε τις διαπραγματεύσεις. Είστε κοντά - μην ξεκουραστείτε, μην απογοητεύσετε τους Αλβανούς» εγραψε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα.
Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δήλωσε  ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τις τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα εάν συμφωνήσουν τα κόμματα. Ο κ. Μέτα ευχήθηκε η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων να οριστικοποιηθεί στις 31 Μαΐου, και δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία των επερχόμενων γενικών εκλογών, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την πρόοδο του Πολιτικού Συμβουλίου για την Εκλογική Μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου