Μαρτίου 31, 2020

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Βουλγαρία δίνουν αποτελέσματα

Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικών μασκών, καταργήθηκε 24 ωρες μετα την επιβολή της λόγω της αντίδρασης της Π.ΟΥ , αλλά ο Υπουργός Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ επέμεινε : «Συνιστώ έντονα στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις μάσκες καθημερινά όταν είναι έξω. Η χρήση μασκών είναι μια δυνατότητα να αποφευχθεί η εφαρμογή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων», είπε.
 Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αγοράσει 1 εκατομμύριο προστατευτικές μάσκες για τους φτωχούς και για εκείνους που δεν μπορούν να τις αγοράσουν από τα καταστήματα και τα φαρμακεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Αρχηγείου επιβεβαιώθηκαν 20 νέα κρούσματα είναι 20, 19 εκ των οποίων είναι στη Σόφια, και ένα στην πόλη Πέρνικ.
Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Βουλγαρία είναι 399. 
146 νοσηλεύονται, 14 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένα. Από τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 20 άτομα είναι ιατρικό προσωπικό. 

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για εξέταση για αναθεώρηση του προϋπολογισμού που προβλέπει ανώτατο όριο του νέου κρατικού χρέους ύψους 10 δισεκατομμυρίων λέβα, από με 2,2 δισεκατομμύρια του σημερινού. Αναμένεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού να ανέλθει στα 3,5 δισεκατομμύρια λέβα, που αποτελούν 2,9% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ εξήγησε ότι οι φόροι δε θα αυξηθούν, παρά την επικείμενη αύξηση του χρέους και του ελλείμματος. Λόγω της κρίσης ο υπουργός Οικονομικών αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% και αύξηση της ανεργίας κατά 2%. 
Μέχρι στιγμής πάνω από 63 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με συνολικό προσωπικο πάνω από 37000 άτομα, θίγονται από την κρίση και την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης .Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Συνομοσπονδία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων το 78% από τις ζημιωμένες εταιρίες έχουν αφήσει τους υπαλλήλους τους να πάρουν πληρωμένη άδεια, και 22% απλήρωτη .
Εκτός από τον Τουρισμό, (εστιατόρια, ξενοδοχεία και καφετέριες), έχουν θίγει η παραγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτων και τα συνεργεία αλλά και ο πολιτισμός. Ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος είπε ότι για την έγκαιρη διάγνωση του ιού και τον περιορισμό της επιδημίας, η Σεούλ αύξησε τον γρήγορο έλεγχο των πολιτών με τεστ PCR. Η κυβέρνηση της Βουλγαρία δήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει από τη Δημοκρατία της Κορέας 30 000 τεστ PCR κάθε μήνα. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε ότι στη Βουλγαρία τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λήφθηκαν έγκαιρα και δίνουν αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι ένα μέρος των ασθενών δεν πληρώνουν ασφαλίσεις υγείας, στη νυν κρίση κανένας δεν έμεινε χωρίς κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου