Μαρτίου 31, 2020

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσουν το σχέδιο μέτρων στήριξης της σερβικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ύψους περίπου πέντε δις ευρώ που θα περιλαμβάνει δάνεια και επιδοτήσεις για να βοηθήσει πολίτες και επιχειρήσεις. Ήδη χθες ανακοίνωσε οριζόντιο επίδομα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο πολίτη είτε απασχολείται, είτε είναι άνεργος είτε συνταξιούχος. Το πρώτο φορτίο βοήθειας από τη Σερβία προς τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα στον (κοινό) αγώνα κατά του κορωνοϊού θα αποσταλεί σήμερα σύμφωνα με το Γραφείο του Σέρβου προέδρου. Στη Σερβία από τα 622 τεστ που έγιναν χθες, τα 44 ήταν θετικά ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 785. Συνολικά έχουν γίνει 3084 τεστ. Χθες πέθαναν 3 άνθρωποι ανεβάζοντας τα θύματα σε 16. Από τον Κορωνοϊό προσεβλήθη και υπέκυψε ο Επίσκοπος του Βάλιεβο Μιλούτιν 71 ετών Εννέα στρατιώτες του Σερβικού Στρατού έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αλλά όλοι αισθάνονται καλά, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο φυλακισμένος στη Χάγη Στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς αναρρώνει ομαλά μετά από την χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση ενός πολύποδα του παχέος εντέρου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ζήτησε βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού με τη μορφή υγειονομικού υλικού. Το αίτημα εστάλη στο Ευρωατλαντικό Κέντρο του ΝΑΤΟ για το συντονισμό των ενεργειών κατά των φυσικών καταστροφών (EADRCC) και σε όλα τα μέλη της Συμμαχίας . Ζητήθηκαν 5,6 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες, περίπου μισό εκατομμύριο μάσκες με φίλτρα P2 και P3, περίπου 6,5 εκατομμύρια γάντια, γυαλιά και 250.000 σκόπευτρα πάνω από 336.000 χειρουργικές φόρμες, καθώς και ένα εκατομμύριο χειρουργικά καλύμματα μίας χρήσης. Επιπλέον, 320 αναπνευστήρες, βρογχοσκόπια 40 λαρυγγοσκόπια, και απινιδωτήρες. Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν διαθέτει αποθέματα αναπνευστικών και άλλου ιατρικού εξοπλισμού, αλλά βοηθά με άλλους τρόπους. Άλλα έξι άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό στο Μαυροβούνιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων σε 91, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Θάτσι τον Κούρτι να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο. Η εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου άσκησε δίωξη εναντίον του δημάρχου της Νότιας (αλβανικής) Μίτροβιτσα, Αγκίμ Μπαχτίρι , οποίος προειδοποίησε για «αδελφοκτόνο σύγκρουση» εάν σχηματιστεί κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς τον Αλμπίν Κούρτι. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι και τα 12 χθεσινά τεστ ήσαν θετικά ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των κρουσμάτων στους 106. 

ΣΟΦΙΑ. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Βουλγαρία έφρασαν τα 359. 113 είναι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται και 13 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Το 56% των κρουσμάτων είναι άντρες και το 44% γυναίκες. Μέχρι στιγμής έχουν θεραπευτεί 17 άτομα και 8 απεβίωσαν. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι 66 έτη. Τους πιο πολλούς ασθενείς έχει η Σόφια. Όλοι οι Βούλγαροι είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτική μάσκα όταν βρίσκονται σε κλειστούς ή ανοιχτούς δημόσιους χώρους, διέταξε ο Υπουργός Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ. Από σήμερα οι εργοδότες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για κρατικές ενισχύσεις για διατήρηση προσωπικού. Για να επωφεληθούν της βοήθειας, οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν μείωση των εσόδων τουλάχιστον 20% . Οι εργοδότες θα περιμένουν έγκριση σε 7 ημέρες και στη συνέχεια σε 5 ημέρες θα λάβουν τη βοήθεια. Μέχρι τις 12 Απριλίου παρατάθηκε η απαγόρευση αεροπορικών πτήσεων από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία και την Ισπανία προς τη Βουλγαρία. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για πτήσεις που μεταφέρουν φορτία.Μέχρι τις 12 Απριλίου παρατάθηκε η διακοπή των επιβατικών διεθνών αμαξοστοιχιών προς την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις σιδηροδρομικές μεταφορές φορτίων. Μετά από συνάντηση μεταξύ του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεόφυτου, και του Αρχηγείου κατά του Κορωνοιού, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ ανακοίνωσε ότι όλες οι λειτουργίες του Πάσχα θα γίνουν μπροστά από τους ναούς. Οι λειτουργίες θα μεταδοθούν στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Δε θα περικοπούν οι μισθοί στον δημόσιο τομέα και δεν συζητείται να μην καταβληθεί η αύξηση των συντάξεων από την 1 η Ιουλίου, είπε ο υπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ. 

ΤΙΡΑΝΑ. Μέχρι χθες από τα 1526 τεστ που έγιναν επιβεβαιώθηκαν ύποπτα 223 κρούσματα μόλυνσης από τον Κορωνοϊό , Χθες πέθαναν στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων ,ένας 82χρονος που έπασχε από υπέρταση και ένας 79χρονος ασθενής από τα Τίρανα . Ο 79χρονος νοσηλευόταν για 18 ημέρες και είχε παρουσιάσει βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά υπέστη καρδιακή προσβολή. Οι δυο ήταν το 11ο και το 12ο θύμα. Στο «Λοιμωδών» νοσηλεύονται 74 ασθενείς .7 είναι στην εντατική, και 4 είναι διασωληνωμένοι. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι, «τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικά και χάρη στην υπομονή και την επιμονή των πολιτών θα έρθει η ανάκαμψη» . «Πιστεύουμε ότι βάση των στοιχείων, σε σχέση με άλλες χώρες και με βάση τα μέτρα που λάβαμε, κάνουμε το σωστό και θα έλεγα ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο», υπογράμμισε ο Ράμα. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον Κορωνοϊό έφτασαν τα 1952 .209 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Ο υπουργός Υγείας Νελού Τατάρου δήλωσε ότι αναμένει η πανδημία στη Ρουμανία να κορυφωθεί στα μέσα Απριλίου, όταν ο αριθμός κρουσμάτων ενδέχεται να φτάσει τις 10 χιλιάδες. Ο πρόεδρος της Ρουμανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων θα αρχίσει να μειώνεται το Μάη, μετά την κορύφωση του Απριλίου και πρόσθεσε ότι, το φθινόπωρο, θα αναφερθεί νέα αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας, έχουν προσβληθεί από το ιό 91 γιατροί, και 194 νοσηλευτές .Το Βουκουρέστι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μολυσμένων ιατρών. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα δεν ελέγχει ούτε στήνει σημεία ελέγχου στη συνοριακή γραμμή μεταξύ της Σέρπσκα και της Ομοσπονδίας , ούτε προτίθεται να τα δημιουργήσει στο μέλλον για να αποτρέψει τη διέλευση επιβατικών οχημάτων, εμπορευμάτων και προσώπων.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Αλέν Σέρανιτς δήλωσε ότι από τα 186 άτομα που εξετάστηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες μόνο ένας βρέθηκε θετικός, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων σε 201. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρόεδρος του Συμβούλιου των Λαών της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Νάντα Τεσάνοβιτς δήλωσε ότι η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν έθεσε σε κίνδυνο το ζωτικό εθνικό συμφέρον κανενός από τους λαούς στη Σέρπσκα, συμπεριλαμβανομένου του βοσνιακού λαού. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ Γιόχαν Σάτλερ, δήλωσε ότι 7.000 τεστ κορωνοϊού θα φτάσουν σήμερα , ενώ 40 αναπνευστικές συσκευές θα φτάσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Στην Ομοσπονδία (FBiH) έγιναν τεστ σε 201 άτομα και επιβεβαιώθηκαν 29 θετικά , κυρίως από το Καντόνι της Τούζλα, δήλωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νταβόρ Πεχάρ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων σε 340. Το διεθνές αεροδρόμιο του Σεράγεβο θα είναι κλειστό για επιβατικές πτήσεις από σήμερα, αλλά θα παραμείνει ανοικτό για ανθρωπιστικές και εμπορευματικές πτήσεις. 

ΜΟΣΤΑΡ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα HDZ BiH-HNS στη Βουλή των Αντιπροσώπων του της FBiH , επιμένει να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση .Το πρώτο άτομο που μολύνθηκε με τον κορωνοϊό στο Μόσταρ πέθανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μόσταρ, επιβεβαίωσε το Νοσοκομείο.

 ΣΚΟΠΙΑ. Έγινε η έπαρσης της σημαία της Βόρειας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ. Στη σεμνή τελετή στις Βρυξέλλες παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Στόλτενμπεργκ. Το «ισοζύγιο» του Κορωνοϊού : 285 κρούσματα, 12 θεραπεύθεντες, 7 θάνατοι. Οκτώ νοσηλευτές και δυο ασθενείς από το Ινστιτούτο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στα Σκόπια είναι θετικοί για τον κοροναϊό. Το Ινστιτούτο εξέτασε 46 υπαλλήλους και έξι ασθενείς. Τα δείγματα ελήφθησαν στις 26, 27 και 28 Μαρτίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει 38 εκατομμύρια ευρώ σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για βοήθεια με προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 4 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για Αλβανία και Βόρεια .7 εκατομμύρια ευρώ για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.3 εκατομμύρια ευρώ για Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου