Φεβρουαρίου 27, 2020

Επί τροχάδην

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, αμφισβητώντας την νομιμότητα του διορισμού της Αντζέλικα Νουσμπέργκερ ως διεθνές μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Το άρθρο 6 σημείο 1α του Συντάγματος απαιτεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να διορίσει τρία μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου «μετά από διαβουλεύσεις με την Προεδρία…..Ο Ζέλικο Κόμσιτς , νυν Πρόεδρος της Προεδρίας , δεν με ενημέρωσε για την επιστολή σας με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου, 2019 για την επιλογή της κας Νουσμπέργκερ, ούτε για το αίτημά σας να συμβουλευτείτε την Προεδρία σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων σύμφωνα με το Σύνταγμα», τόνισε ο Ντόντικ στην επιστολή. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με τις ψήφους των βουλευτών του SDS του PDP και των Βοσνιακών κομμάτων υιοθέτησαν χθες με την επείγουσα διαδικασία το νομοσχέδιο για τη λήξη της θητείας του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου , κατόπιν πρότασης του βουλευτή Ντράγκαν Μέτιτς. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο νόμος δεν θα περάσει από την Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς είπε ότι τα προσωπικά συμφέροντα ορισμένων επικράτησαν του γενικού συμφέροντος. 
 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο επικεφαλής της ΚΟ των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα Ιγκόρ Ζούνιτς είπε ότι το SDS και το PDP πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον των Θεσμών της Σέρπσκα. Ο εκπρόσωπος του SNSD Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς δήλωσε ότι το SDS και το PDP καταπάτησαν τα συμπεράσματα της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα και στήριξαν το SDA.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο ηγέτης του SDA Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς . ο ηγέτης του SBB Φαχρουντίν Ράντοντσιτς και ο ηγέτης της DF Ζέλικο Κόμσιτς δήλωσαν μετά από τη συνάντησή τους ότι δεν θα υποστηρίξουν την τροποποίηση της σημερινής δομής του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

 ΜΟΣΤΑΡ. Ο ηγέτης της HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς δήλωσε ότι χωρίς τροποποίηση του εκλογικού νόμου, το κόμμα του δεν θα συνάψει εταιρική σχέση με άλλα κόμματα και ούτε θα συμμετάσχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Υπουργός Εξωτερικών κ. Τούρκοβτς στη συνάντηση με τους πρεσβευτές που διοργάνωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών «παρουσίασε τα προσωπικές της θέσεις για το χαλιφάτο της Βοσνίας ως στέλεχος του SDA».

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Μετά από διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα , ο Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις διόρισε τον Υπουργό Οικονομικών Φιορίν Σίτου ως εντολοδόχο πρωθυπουργό. Οι Φιλελεύθεροι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την απόφαση του Προέδρου και θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων εξέφρασε τη πρόθεση της να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Πρόεδρος «εντολοδόχος» έχει 10 ημέρες για να σχηματίσει Υπουργικό Συμβούλιο και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά τον Νοέμβριο και αν γίνουν πρόωρα θα γίνουν τον Ιούνιο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να ζητηθεί από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο με στόχο την είσοδο του στον ΟΗΕ. Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς επισκέπτεται από χθες την Κίνα εξέφρασε την αλληλεγγύη του και την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης του Κορονοιού , όχι μόνο στη χώρα αλλά και, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ είπε ότι ο Κορονοιός είναι ασθενέστερος από την εποχιακή γρίπη και ότι η θνησιμότητα του είναι επίσης χαμηλότερη.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Σερβικό υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης των (χαμένων) καταθέσεων ξένου συναλλάγματος της πρώην Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Στρασβούργο. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόβσκι, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος Κορονοιού δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, επειδή «τα πάντα είναι υπό έλεγχο» και κάλεσε τους πολίτες να σέβονται τις συστάσεις που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν και μπήκαν σε καραντίνα Για 14 ημέρες τα οκτώ άτομα και ο οδηγός που ταξίδευαν από την Ιταλία με το Βαν στο οποίο επέβαινε η κυρία που ασθένησε. Οι 4 είναι από τα Σκόπια και οι 5 από την Στρούμνιτσα. Η τιμή των προστατευτικών μασκών «πήδηξε» από περίπου 150 στα 300 δηνάρια. Επιπλέον, το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να τις βρουν. Στο νοσοκομείο στο Στιπ δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις ασθενών. Η Οργανωτική Επιτροπή του καρνάβαλου Στρούμιτσα ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία ακύρωση. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς δήλωσε ότι ο διευθυντής της φορολογικής αρχής του Μαυροβουνίου Μίομιρ Μουγκόσα κρύβει το γεγονός ότι η Ισλαμική Κοινότητα στο Μαυροβούνιο οφείλει σε φόρους περισσότερο από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου προσπάθησε να πάρει μερίδιο για την κατάσχεση ύστερα από διεθνή επιχείρηση. σε δυο πλοία στα ανοιχτά της Βενεζουέλας 5 τόνων κοκαΐνης της Αλβανο- μαυροβουνιώτικης Μαφίας. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το ΝΑΤΟ απάντησε στον Αλμπίν Κούρτι, ότι η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να ενημερώσει και να λάβει προηγούμενη έγκριση από τον διοικητή της KFOR για οποιαδήποτε κίνηση της στο Βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. «Οποιαδήποτε κίνηση από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου απαιτεί προηγούμενη γνωστοποίηση και συναίνεση από τον διοικητή της KFOR», ανέφερε η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ. Προηγουμένως, ο Κούρτι είχε δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει τη μυστική συμφωνία που υπόγραψε ο Θάτσι με το ΝΑΤΟ και ζήτησε την καθαίρεση του προέδρου για το λόγο αυτό.
 Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Συζήτησαν για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Και συμφώνησαν ότι «η τελική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα σημάνει ειρήνη για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στροφή προς το μέλλον, καθώς επίσης ανάπτυξη και ευημερία». 

ΤΙΡΑΝΑ. Η χήρα του πρώην Αλβανού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, πέθανε χθες σε ηλικία 99 ετών. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Έντι Ράμα συναντήθηκε στη Μόσχα και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ράμα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι βασικός παράγων στη διαπραγμάτευση της ειρήνης σε ορισμένες συγκρούσεις και ελπίζει ότι αυτό θα επιτευχθεί και στη σύγκρουσή της Ουκρανίας. Ο Ράμα από τη Μόσχα, ζήτησε το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την Πρίστινα το ταχύτερο. Η αλβανική Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ανακοίνωσε την εισαγωγλητου ΒΑΡ και στα αλβανικά γήπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου