Φεβρουαρίου 28, 2020

Επι τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, (SDSM) και το «κίνημα ΜΠΕΣΑ» υπέγραψαν προεκλογική συμφωνία για κοινή συμμετοχή στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, της 12ης Απριλίου. 
Την Συμφωνία για το Κοινό Πρόγραμμα υπέγραψαν 
ο Ζόραν Ζάεφ και ο Μπιλάλ Κασάμι από την «Μπέσα» ο οποίο τόνισε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, οι Αλβανοί χτίζουν μια πραγματική συνεργασία με κυβερνών κόμμα ως πλήρης και ισότιμος εταίρος για να αποφασίσουν μαζί για το μέλλον της χώρας μας». 
-Η κάτω Βουλή της Ισπανίας με 279 ψήφους υπέρ, μία κατά και 51 αποχές επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας στο ΝΑΤΟ. 
-Ο Χριστιάν Μιτσκόσκι είπε ότι ο Άθεοι της SDSM παρακαλούσαν το Θεό να στείλει στην Βόρεια τον Κορονοϊό ώστε το VMRO-DPMNE να μην μπορεί να βγει με τους διαμαρτυρόμενους στους δρόμους. 


 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο εντολοδόχος Φιορίν Σίτου εξέφρασε την πρόθεσή του να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Ο φιλελεύθερος ηγέτης Λουντοβίκ Ορμπάν , ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η ηγεσία του κόμματος θα επικυρώσει τον κατάλογο των Υπουργών και το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Ο Νταν Μπάρνα ηγέτης της Ένωσης για την Σωτηρία της Ρουμανίας , της τρίτης πολιτικής δύναμης στο Κοινοβούλιο δήλωσε ότι το κόμμα του μπορεί να μπει στην κυβέρνηση Σίτου υπό τον όρο ότι θα εγκαταλειφτεί η εκλογή δημάρχων σε ένα γύρο. 
-Ο κ. Φιορίν Σίτου ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ρουμανία πήρε δάνειο με αρνητικό επιτόκιο, Το δάνειο ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ , με επιτόκιο-0,11%. -Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ρουμανία αντιμετωπίζει μείζονα κίνδυνο να μην είναι σε θέση να στηρίξει το υψηλότερο δημόσιο δημοσιονομικό έλλειμμα που προκαλείται από τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στο Μαυροβούνιο, για ένατη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι παρακλήσεις στους Ιερούς Ναούς και οι λιτανείες ως διαμαρτυρία ενάντια στο νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία, ο οποίος προβλέπει την κατάσχεση της διοκτησίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην λιτανεία στην Ποντγκόριτσα, συμμετείχε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας του πατριαρχείου της Μόσχας, Ονούφριος.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο υπουργός υγείας του Μαυροβουνίου Κενάν Χραπόβιτς κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν τις προφυλάξεις όσον αφορά τον Κορονοϊό και να ακολουθούν όλες τις συστάσεις που εκδίδουν οι υγειονομικές αρχές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι απόψεις των Δυτικών Συμμάχων για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου οι οποίες αποκλίνουν θα ευθυγραμμιστούν, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει ποια μορφή θα λάβουν. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία ανησυχεί από την παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας Ντέιτον που διαταράσσει τη θέση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, και θέτει σε κίνδυνο το σερβικό πληθυσμό ενώ απειλεί να δημιουργήσει νέες αστάθειες στην περιοχή, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική κυβέρνηση ενέκρινε διάφορες συνθήκες με την Αργεντινή συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας έκδοσης καταδικασμένων και καταζητουμένων ατόμων. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα υποστήριξε το βέτο του Μίλοραντ Ντόντικ και κήρυξε τις αποφάσεις κατά πλειοψηφία της Προεδρίας της 19ης Φεβρουαρίου ως επιζήμιες για τα ζωτικά συμφέροντα της Σέρπσκα. Οπότε δεν υπάρχει ανάπρθξη της ΦΡΟΝΤΕΞ στα σύνορα με τη Σερβία και ακυρώθηκε η επίσκεψη Τζουκάνοβιτς. Ο Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι το δημόσιο χρέος της Σέρπσκα ανέρχεται στο 38% του ΑΕΠ.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το σερβικό μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η δεξίωση των Ζέλικο Κόμσιτς και Σεφίκ Τζαφεροβιτςμε την ευκαιρία της 1ης Μαρτίου είναι ένα ιδιωτικό πάρτι των δύο μελών της Προεδρίας που φιλοξενείται στο κτίριο της Προεδρίας . Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της βοσνιακής πολιτικής ηγεσίας είναι να υπονομεύσει τη συμφωνία Ντέιτον, και να κάνει τη Βοσνία Ερζεγοβίνη συγκεντρωτικό Κράτος. Για τον Ύπατος Βαλεντίν Ίνζκο είπε ότι υπονομεύει τη συνταγματική τάξη και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των ανθρώπων και χρησιμοποιεί διπλά πρότυπα, ενώ χαρακτήρισε το Συνταγματικό Δικαστήριο, «κατοχικό», που λαμβάνει αποφάσεις εκτός του Συντάγματος και της ειρηνευτικής συμφωνίας Ντέιτον. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κυβέρνηση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ενέκρινε δυο δανειακές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 49000000 ευρώ. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σέρπσκα, υπάρχουν επί του παρόντος 59 άτομα υπό ιατρική παρακολούθηση τα οποία ταξίδεψαν σε περιοχές που επλήγησαν από τον Κορονοϊό χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου