Ιανουαρίου 30, 2020

Επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Σέρτζαν Νταρμάνοβιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο δεν ακολουθεί αντισερβική πολιτική, αλλά ακολουθεί τις πολιτικές της καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας, όπως γνωρίζει ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο αρχηγός του Νέου Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος Αντρίγια Μάντιτς δήλωσε ότι είτε ο αμφιλεγόμενος νόμος περί θρησκευτικής ελευθερίας θα αποσυρθεί είτε η κυβέρνηση θα πέσει.
 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου η επίθεση του Τζουκάνοιβτς κατά των Σέρβων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό «Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» το οποίο αποτελείται από τον Ξαβιέ Σολάνα, τον Μπερνάρ Κουσνέρ , τον Μάρτι Αχτισάαρι, τον Καρλ Μπίλτ , και και τον Τζωρτζ Σόρος. Ο Αμερικανός αναλυτής Γκόρντον Μπάρντο είπε ότι ο Νόμος για την «θρησκευτική ελευθερία», επιτρέπει στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς να αναλάβει τον έλεγχο εκατοντάδων περιουσιακών στοιχείων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αποδυναμώνει πολιτικά το μοναδικό οργανωμένο Ίδρυμα στη χώρα που είναι ικανό να απειλήσει σοβαρά την Εξουσία του. 
ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει μέτρα κατά του συμβούλου της σερβικής Πρεσβείας στην Ποντγκόριτσα επειδή δεν συμμορφώνεται με τη σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις. 

ΜΙΡΚΟΝΙΤΣ ΓΚΡΑΝΤ . Το μέλος της (τρισυπόστατης) Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Σερβίας στο Μίρκονιτς Γκράντ ότι οι Σέρβοι, όπου κι αν ζουν, είναι ένα έθνος και ότι δεν υπάρχουν «Σερβοβόσνιοι» .Ο Ντόντικ δήλωσε ακόμα ότι είναι σημαντικό για τους Σέρβους να διατηρήσουν την ταυτότητά τους διατηρώντας τη γλώσσα, την Κυριλλική γραφή , την πίστη και την ημέρα της Σλάβα». Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο σερβικός λαός ποτέ δεν ζήτησε κάτι που ανήκε σε κάποιον άλλο, και ότι έχει βιώσει πολλές τραγωδίες . Ο Βούτσιτς είπε ότι «Δεν θα υπάρξουν κάνα «θύελλες» και πρόσφυγες στα τρακτέρ , αλλά θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, σχολεία, ανακαινισμένα κέντρα υγείας, και νηπιαγωγεία γεμάτα παιδιά. Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι οι Σέρβοι είναι ένα έθνος που έχει μια εκκλησία όπου και αν ζεί. Είτε στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, την Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ή στο Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο. «Ανέφερα την εκκλησία παρόλο που ξέρω ότι η εκκλησία και το κράτος είναι χωρισμένα και ποτέ δεν ανακατεύομαι στις υποθέσεις της εκκλησίας, αλλά αυτό είναι το θέμα της εθνικής μας ταυτότητας για αιώνες», δήλωσε ο Βούτσιτς. 

ΝΤΡΒΑΡ. Μετά την επίσκεψη στο Μίρκονιτς Γκράντ, ο Μίλοραντ Ντόντικ και η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς με τον Σέρβο πρόεδρο πήγαν στο σερβικό Δημο Ντρβαρ στην Ομποσπνδία και έκαναν τα εγκαίνια του υποκαταστήματος της «Κομερσιάλνα Μπάνκα» και του εργοστασίου της «Γιούμκο» στο οποίο βρήκαν δουλειά 80 άτομα. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε επίσης τη γενέτειρα του πατέρα του, το χωριό Τσίπουλιτς έξω από το Μπουγκόινο.

 ΜΙΡΚΟΝΙΤΣ ΓΚΡΑΝΤ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επίστρεψε στο Μιρκονιτς Γκράντ διότι οι κακές καιρικές συνθήκες έκαναν το ταξίδι με ελικόπτερο στο Βελιγράδι αδύνατο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το αίτημα του μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εκτιμηθεί η αντισυνταγματικότητα του Νόμου για τη σημαία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εξεταστεί στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Φεβρουαρίου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σχεδόν τρεις ώρες, οι βουλευτές του Ριζοσπαστικού Κόμματος , (SRS), του Βόισλαβ Σέσελι κατηγορούσαν χθες την Υπουργό κατασκευών και μεταφορών Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς ότι είναι κλέφτρα κατάσκοπος και προδότης, και ότι εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα του κράτους και είναι καιρός ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση.
Η κ. Μιχαΐλοβιτς είπε και ότι τρείς βουλευτές την χτύπησαν. Σερβία. Η Υπουργός ανακοίνωσε πάντως ότι «η κατασκευή του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Νις-Πρίστινα θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η δημοπρασία των 20ετών σερβικών ομολόγων ολοκληρώθηκε και οι προσφορές υπερκάλυψαν τα 150.000.000 ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3% δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Σίνισα Μάλι. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι θα δεχθεί σήμερα τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος δήλωσε ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι στην κορυφή της ατζέντας του. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ότι τα δυτικά Βαλκάνια θα είναι η προτεραιότητά του για όσο διάστημα κατέχει το αξίωμα. Χθες συνεδρίασε το υπηρεσιακό «Υπουργικό». Ο Χαραντινάι είπε ότι μετά το σχέδιο Τραμπ για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, ελπίζει σε συγκεκριμένες ιδέες για την περιοχή. Ο αντιπρόεδρος Ενβέρ Χοτζάι, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση, και ότι ο Αλμπίν Κούρτι, ο νικητής των εκλογών, έχει την ευθύνη να σχηματίσει κυβέρνηση και να βγει από την κρίση. Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Πρίστινας από 2012 έως το 2018, 403 Κοσσοβάροι πήγαν στη Συρία και το Ιράκ, και 242 επέστρεψαν. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Χιλιάδες Σέρβοι από όλο το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι συμμετείχαν στην Λιτανεία για την υποστήριξη των Σέρβων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίαςστο Μαυροβούνιο, που ξεκίνησε από το Ζβέτσαν μετα τον Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ράσκας- Πριζρένης Θεοδόσιος και κατέληξε στη Βόρεια Κόσοβσκα Μιτροβίτσα.

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ως Πρόεδρος του ΟΑΣΕ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ , ο οποίος, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό, χαιρέτισε την ανανέωση της αεροπορικής συγκοινωνίας Πρίστινας-Βελιγραδίου. Για τον Ράμα, «θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα». Ο Ράμα ευχαρίστησε τον Στόλτενμπεργκ γιατί είναι «μεγάλος υποστηρικτής» της Αλβανίας και της περιοχής. Ο Ράμα είχε και δείπνο εργασίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία συζήτησε για τη διάσκεψη δωρητών που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου. Και για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

ΣΚΟΠΙΑ. Το ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE) απεκάλυψε νέο σκάνδαλο του Ζάεφ σχετικά με τη διανομή των αδειών καλλιέργειας κάνναβης. Η Αντιπροσωπεία της ΟΥΝΕΣΚΟ αφίχθη στην Αχρίδα για να εκτιμήσει την κατάσταση σχετικά με τα αυθαίρετα και τις καταπατήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «ο αριθμός των προσπαθειών για παράνομη είσοδο στη χώρα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2020 έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, το 2019». Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου , από τις αρχές του έτους αποτράπηκαν συνολικά 996 προσπάθειες , εκ των οποίων οι 773 εγιναν στα σύνορα με την Ελλάδα. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τον νόμο για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών σε δυο γύρους και ο νόμος αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή. Μοιραστείτε Η προεδρική διοίκηση ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του κράτους θα συναντηθεί σήμερα στις 11:00 στο Μέγαρο Κοτροτσένι με την Πρόεδρο, και την Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που ζήτησαν ακρόαση για να του εκθέσουν τις απόψεις τους γα τον νόμο που καταργεί τις ειδικές συντάξεις των δικαστικών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου