Ιανουαρίου 31, 2020

Επίσκεψη στη Σόφια του φίλου του Μπορίσοφ Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Τουρκία είναι σημαντική πτυχή της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σε συνάντηση στη Σόφια με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 
Ο βούλγαρος πρωθυπουργός επεσήμανε τον έντονο διμερή πολιτικό διάλογο,
 ο οποίος βασίζεται στις αρχές καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού.
 Ο Μπορίσοφ τόνισε ότι η Βουλγαρία εκτιμά ιδιαίτερα τη δέσμευση της γειτονικής χώρας για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης του 2016 , μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη μετανάστευση και την άριστη διμερή συνεργασία στον τομέα αυτό, η οποία εξασφαλίζει μηδενική πίεση στα κοινά σύνορα. 
Ο Μπορίσοφ επεσήμανε και το σοβαρό βάρος που φέρει η Τουρκία, παρέχοντας άσυλο σε μεγάλο αριθμό προσφύγων στο έδαφός της. Ο Τσαβούσογλου θα συζητήσει και Με την Υπουργό εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχάριεβα για την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, την συνεργασία στο ΝΑΤΟ και στους διεθνείς οργανισμούς, και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
 Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας από το 2014 και συμπίπτει με μια στιγμή ακμής των σχέσεων των δύο χωρών. Η Τουρκία καταλαμβάνει 4η θέση στις εξαγωγές της Βουλγαρίας μετά την Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία και 5η στις εισαγωγές μετά την Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία και Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου