Ιανουαρίου 23, 2020

Επί τροχάδην

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε «ότι είναι απογοητευτικό», να βλέπει όσα συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα μετά την έγκριση του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας , προσθέτοντας ότι, «οι κινητοποιήσεις αμφισβητούν το δικαίωμα ενός κράτους και της ρητά εκπεφρασμένης βούλησης της πλειοψηφίας να αποφασίσει για εσωτερικά ζητήματα». Ο ιστορικός Μίλος Κόβιτς δήλωσε ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς σαν κομμουνιστής, έχει όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα να διαλέξει τη παράδοση του Γιόζιπ Μπροζ Τίτο και του Έντβαρτ Καρντέλι, αντί του Αγίου Σάββα και του Αγίου Συμεών και αλλά ότι, «δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαλλοτριώσει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι κατά την προσεχή περίοδο, θα λάβει ενεργά νόμιμα μέτρα για να προστατεύσει το Σερβικό λαό και τη Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία στο Μαυροβούνιο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία ενεργεί αυστηρότερους τους ελέγχους στα συνοριακά περάσματα λόγω του Ιού που μόλυνε 400 ανθρώπους στην Κίνα, δήλωσε ο υπουργός υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ που ανακοίνωσε ότι στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου εγκαταστάθηκε θερμική κάμερα που ανιχνεύει τη θερμοκρασία του σώματος. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υπουργός Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Σερβίας Γιαντράνκα Γιοκισίμοβιτς ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου της αν γινόταν δημοψήφισμα αυτή την εβδομάδα με το ερώτημα «υποστηρίζετε την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ;», το 54 % των Σέρβων πολιτών θα ψήφιζε «Ναι», το 24% θα ψήφιζε «Όχι», ενώ 12% δεν θα ψήφιζε. Καθόλου. Το 10% δεν απάντησε στην ερώτηση. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το ρουμανικό συνταγματικό δικαστήριο (CCR) αποφάσισε χθες ότι η εκλογή του Τεοντόρ Μελεσκάνου στη θέση του Προέδρου της Γερουσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την παραίτηση του Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου ήταν αντισυνταγματική. Την προσφυγή είχαν καταθέσει 33 βουλευτές από την ALDE, το PNL, και την UDMR. ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . Η ανάλυση αγοράς «Outlook 2020» για τις προσδοκίες των διαχειριστών χαρτοφυλακίων όσον αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές για το 2020 υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Ρουμανία θα επιβραδυνθεί ως και το 2,7% το 2020, ενώ ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε επίπεδο 3%. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, μετά από συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Γκρενέλ , ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαμεσολάβηση τους για την επίτευξη συμφωνίας με τη Σερβία για την έναρξη της αεροπορικής γραμμής Πρίστινα-Βελιγράδι που είναι ένα εξαιρετικό και αναντικατάστατο έργο. Ο Θάτσι δήλωσε στο «Bloomberg» και ότι το Κόσσοβο θα έχει σύντομα νέα κυβέρνηση. Η «Gazeta Express» δημοσίευσε ένα έγγραφο που υπεγράφη στο Βερολίνο για την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Βελιγραδίου-Πρίστινας το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση του Κοσσυφοπεδίου να καταργήσει τους τελωνειακούς δασμούς για τα σερβικά Προϊόντα 
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι. είπε ότι η συμφωνία για την αεροπορική σύνδεση δεν συνεπάγεται κατάργηση των τελωνειακών δασμών για τα Σερβικά αγαθά, και ότι δεν σημαίνει αναγνώριση της κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο θα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να ελέγχει τον εναέριο χώρο του που παραμένει στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Χαραντινάι. 
Η επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα, Ναταλία Αποστόλοβα, μετά την επίσκεψη της στη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου, (LDK), ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου το συντομότερο δυνατό. 
Δικαστήριο της Πρίστινα καταδίκασε χθες επτά μέλη της παράνομης ισλαμιστικής οργάνωσης « Τα μάτι του λαού» οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά κρατικών στελεχών και δημοσίων πρόσωπων του Κοσσυφοπεδίου. Ο αρχηγός Αβνι Λούμνιτσα «έφαγε» 12 χρόνια. 

ΤΙΡΑΝΑ. Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ έφτασε χθες στα Τίρανα, δεκατρείς ημέρες μετά την ορκωμοσία της. Χθες, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το διαγωνισμός για το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή Καραβάστα. Το Υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου έχει που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να δανειστεί 600 εκατομμύρια ευρώ από τις διεθνείς αγορές με την έκδοση ευρωομολόγου. 
Οι φοιτητές ξεκίνησαν χθες και πάλι τις διαδηλώσεις. Στη χθεσινή διαμαρτυρία συμμετείχαν οι φοιτητές της Φιλολογίας και της Νομικής, οι οποίοι έκαναν αποχή από τα μαθήματα. Οι φοιτητές που ζητούν από το κοινοβούλιο τη κατάργηση .του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους εξαπάτησε και εκπλήρωσε μόνο μερικά από τα αιτήματα τους. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, Έρικ Νέλσον, ο υπουργός Αμύνης στο Συμβούλιο Υπουργών Σιφετ Πότζιτς τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου του να θεσπίσει μηχανισμούς για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και στην «εφαρμογή του όσο το δυνατόν συντομότερα και καλύτερα».

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο διευθυντής της συνοριακής αστυνομίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ζόραν Γκάλιτς προειδοποίησε ότι η αστυνομική υπηρεσία δεν διαθέτει τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την αποτελεσματική κάλυψη κάθε περιοχής όπου είναι δυνατή η παράνομη διέλευση των συνόρων. ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το γραφείο στατιστικής της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα,  ανακοίνωσε ότι πέρσι η Σέρπσκα εξήγαγε προϊόντα αξίας 3.601.000.000 BAM. Η αξία των εξαγωγών ήταν κατά 3,8% μικρότερη από το 2018. Ο μέσος καθαρός μισθός του Δεκεμβρίου στη Σέρπσκα, ανήλθε σε 939 BAM, και ήταν κατά 2,3% υψηλότερος από το Νοέμβριο. Η εποχιακά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή στη Σέρπσκα το Δεκέμβριο ήταν μεγαλύτερη κατά 1,2% σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

 ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ο Κροάτης Πρόεδρος της Βουλής των Λαών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβις έγινε δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο. Το Βατικανό εξέφρασε την υποστήριξή του για τη διατήρηση της ισότητας του Κροατικού λαού στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

 ΣΚΟΠΙΑ. Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση παρουσίασε χθες στο «λαό» στο (μολυσμένο) Τέτοβο το πρόγραμμα της για καθαρό αέρα και περιβάλλον. Θα γίνουν 11 τέτοιες «συναντήσεις με πολίτες» .Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για το επίδομα νεολαίας που ορίζει ότι οι νέοι ηλικίας έως 23 ετών μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λάβουν 3.000 δηνάρια. Οι ομάδες εργασίας της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο για να εναρμονίσουν τις θέσεις τους για το σχέδιο νόμου για την Εισαγγελία. Το ΕΜΕΟ, (VMRO-DPMNE) κατήγγειλε ότι 14 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν για τυχερά παιχνίδια, τα οποία προστατεύουν ο Ζάεφ και η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση. Κατήγγειλε ακόμα ότι «το κράτος έχασε 19.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ξένων επενδύσεων που αντί της Βόρειας πήγαν στη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου