Ιανουαρίου 24, 2020

Επί τροχάδην


 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί, οι περισσότεροι από κάθε προηγούμενη φορά, παρακολούθησαν τις Παρακλήσεις και τις Λιτανείες των εικόνων σε όλες τις πόλεις του Μαυροβουνίου , υποστηρίζοντας την Μητρόπολη του Μαυροβουνίου κατά του αμφιλεγόμενου νόμου για την ελευθερία της θρησκείας. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ανακοίνωσε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έτοιμη να μιλήσει με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εάν εκείνη έτοιμη να αποδεχθεί τις τροπολογίες που υπέβαλε η Μητρόπολη στο νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας. Επιστολή υποστήριξής του προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας. 


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι συζήτησε στην Ιερουσαλήμ με τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς τη θέση του σερβικού λαού και το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία στο Μαυροβούνιο και διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κοινή θέση σε αυτά τα ζητήματα. Το γραφείο Τύπου του προέδρου του Μαυροβουνίου μετά από συνάντηση με τον Βούτσιτς στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι θέσεις τους σχετικά με το νόμο για την ελευθερία του θρησκεύματος είναι πολύ διαφορετικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις, γιατί είναι σημαντικές οι διμερείς σχέσεις. Ο Βούτσιτς συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με την Πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς και είπε ότι οι Σέρβοι και οι Κροάτες πρέπει να έχουν καλύτερες σχέσεις στο μέλλον.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν μποτεί να γίνει συμψηφισμός της κατάργησης των δασμών της Πρίστινα για τα Σερβικά αγαθά με την διακοπή της εκστρατείας του Βελιγραδίου για ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Ντάτσιτς απάντησε στον ειδικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Ρίτσαρντ Γκρενέλ ο οποίος συναντήθηκε στην Πρίστινα με τον Αλμπίν Κούρτι και πρότεινε η Πρίστινα να αποσύρει αμέσως τους φόρους 100% για τα προϊόντα από τη Σερβία, αλλά το Βελιγράδι για να τερματίσει την εκστρατεία για ανάκληση των αναγνωρίσεων της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την επανεκλογή του , εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται προς όφελος της ευημερίας τόσο της Σερβίας όσο και της Ρωσίας. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Μαξίμ Σκόκο ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα αποφάσισε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Ράντοβαν Βίσκοβιτς να απομακρύνει τον υπουργό ενέργειας και ορυχείων και ηγέτη του Κόμματος Πέταρ Τζόκιτς , από την κυβέρνηση. Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα αναμένεται να συνεχίσει τη σταθερή οικονομική ανάπτυξή της σε ποσοστά 3,5% , 3,7% και 4%, τα τρία επόμενα χρόνια , ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης της εγχώριας ζήτησης , μια μικρή αύξηση των εξαγωγών και τη θετική επίδραση των επενδύσεων, αναφέρει πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης . Η υπηρεσία απασχόλησης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα διέθεσε 30.000.000 ΒΑΜ από κυβερνητικούς Πόρους σε έργα μέσω των οποίων 6.300 άνθρωποι απασχολήθηκαν. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο μουσουλμάνος Νερμίν Νίκσιτς από το Κόμμα του Ζέλικο Κόμσιτς (SDP) διορίστηκε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την επίβλεψη της υπηρεσίας πληροφοριών. (OBA). Ο Σρέντογιε Νόβιτς (SNSD) και ο Πρέντραγκ Κόζουλ (HDZ) διορίστηκαν αναπληρωτές του. Το Συμβούλιο των Υπουργών δεν συζήτησε στη σημερινή συνεδρίαση, το διορισμό του Ντάρκο Τσούλουμ ως διευθυντή της κρατικής υπηρεσίας έρευνας και προστασίας αλλά συμφώνησε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν εντός των επόμενων 15 ημερών, δήλωσε ο υπουργός Φαχρουντίν Ράντονιτς. Ο διευθυντής της αστυνομίας της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ντάρκο Τσούλουμ δήλωσε ότι διατυπώνονται διάφορες θεωρίες σχετικά με το διορισμό του ως διευθυντή της κρατικής υπηρεσίας έρευνας και προστασίας, αλλά δεν πρόκειται να τις σχολιάσει. Το Συμβούλιο Υπουργών μετά από πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε ότι το ελάχιστο χρηματικό ποσό που θα πρέπει να έχει ένας ξένος για να εισέλθει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το 2020 είναι 150 Μετατρέψιμα Μάρκα ή περίπου 76,7 ευρώ . 


ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έκανε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε πρώτα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο και στη συνέχεια με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε . Δύο από τα κύρια ζητήματα που συζήτησαν ήταν η διάσκεψη δωρητών του Φεβρουαρίου και η έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι «από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής το τελικό ποσό για το μετασεισμικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης θα είναι περίπου 1 δις ευρώ. «Θα κάνουμε το καλύτερο με τη βοήθεια των μεγάλων φίλων της Αλβανίας, για να είναι επιτυχής η Διάσκεψη των Δωρητών», είπε. Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ, για την επέτειο του Ολοκαυτώματος απένειμε τον «χρυσό αετό» στην ισραηλινή μονάδα διάσωσης που βοήθησε στον σεισμό της Αλβανίας. Το πακέτο νόμων για την «καταπολέμηση της δυσφήμησης» θα εξεταστεί από την Επιτροπή της Βενετίας, τον Μάρτιο. 


ΣΟΦΙΑ. Η Γενική εισαγγελία κατηγορεί τρεις ρώσους πολίτες για απόπειρα δολοφονίας το 2015, με δηλητήριο του επιχειρηματία Εμιλιάν Γκέμπρεφ, του γιου του Χρίστο και του εμπορικού διευθυντή της «Emko». Η Εισαγγελία εξέδωσε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για καθέναν από τους κατηγορούμενους που καταγράφηκαν στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και καταζητούνται από την Ιντερπόλ με κόκκινο δελτίο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τη βουλγαρική εισαγγελία να συνεργαστεί με τη ρωσική αρχές για την επίλυση της υπόθεσης.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Δικαστήριο της Πρίστινα καταδίκασε χθες μια μητέρα και τις δύο κόρες της σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για συμμετοχή στις τρομοκρατικές δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους. Και οι τρεις επέστρεψαν στο Κοσσυφοπέδιο από τη Συρία τον περασμένο Απρίλιο με την ομάδα των 29 γυναικών και 74 παιδιών που μετέφεραν οι αμερικανοί. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση παραμένουν στις κόκκινες γραμμές για το νόμο περί εισαγγελικής υπηρεσίας 

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόσταση για το νόμο περί της εισαγγελίας υπηρεσίας. Ο ηγέτης του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ (VMRO-DPMNE), Χριστιάν Μιτσκόσκι χαρακτήρισε αντισυνταγματική και απαράδεκτη την πρόταση, της κυβέρνησης.
 Ο Αντιπρόεδρος του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ Βλάντο Μισαιλόφσκι σε τηλεοπτικό τραπέζι με τον Υπουργό της κοινωνίας της πληροφορίας, Ντάμιαν Μανσέβσκι, είπε ότι η κυβέρνηση της SDSM δεν έφερε καμία μεταρρύθμιση στο δικαστικό σώμα. 
Ο Βλάντο Μισαιλόφσκι κατήγγειλε και την προεκλογική πρόσληψη 4000 στρατιωτών του Κόμματος (SDSM). 

ΣΚΟΠΙΑ. Η Βόρεια κατρακύλησε το 2019 στην 201η θέση της κατάταξη για την αντίληψη της διαφθοράς που ανακοίνωσε η διεθνής διαφάνεια. Το 2018 η Βόρεια ήταν 93η, και το 2017 107η.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην προκαταρκτική γνωμοδότηση του, για το νόμο περί κρατικού προϋπολογισμού επεσήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος από 3,6% που προέβλεπα ο προϋπολογισμός του 2020 σε 4,6% ή 4,8% του ΑΕΠ . Σύμφωνα με την έκθεση , ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα να αυξηθεί απότομα σε 6% σε 2021 και πάνω από 7% σε 2022 , εάν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου