Νοεμβρίου 28, 2019

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Η υπουργός υγείας Ογκέρτα Μαναστριλίου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 35, ενώ 658 τραυματίες βρίσκονται στα νοσοκομεία. 
Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα είπε ότι συνολική εικόνα των ζημιών δεν μπορεί να δοθεί ακόμα, επειδή, «όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην διάσωση». Όπως ανακοινώθηκες καταμετρηθήκαν 524 μετασεισμοί .Ο Πρόεδρος του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι επισκέφθηκε τους «αδελφούς» σεισμοπαθείς .
 Ο Έντι Ράμα κάλεσε τον (εργολάβο) υπουργό εξωτερικών της Πρίστινα Μπετζέτ Πατσόλι να εξηγήσει στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου ότι δεν είναι δυνατόν να καταργήσει λόγω του σεισμού, τα διόδια. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει στέγαση και σίτιση στους σεισμόπληκτους που παραμένουν χωρίς νερό και φαγητό στο ύπαιθρο. 

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε διάσκεψη δωρητών από τις μουσουλμανικές χώρες για να βοηθήσει την Αλβανία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού που την έπληξε . 

ΣΚΟΠΙΑ. Η συζήτηση σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 αναμένεται να λήξει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 10 Δεκεμβρίου, και μετά ο προϋπολογισμός θα επιστρέψει στην κυβέρνηση, η οποία θα τον καταθέσει στο Κοινοβούλιο εντός δύο έως τριών ημερών. Η σύνοδος της ολομέλειας για τον προϋπολογισμό προγραμματίζεται για τις 16 Δεκεμβρίου, και τότε θα ψηφιστεί και το φορολογικό νομοσχέδιο. Η Προθεσμία για συζήτηση του προϋπολογισμού είναι πέντε εργάσιμες ημέρες. Κατά την περίοδο από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου, η Συνέλευση θα εργαστεί για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων και στη συνέχεια, στις 2 ή 3 Ιανουαρίου, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην «υπηρεσιακή». 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η εφημερίδα «ΝΤΑΝ» άνοιξε το φάκελο με τις τιμές των φαρμάκων δίνοντας συγκριτικές τιμές για το ίσιο φάρμακο στο Μαυροβούνιο, την Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Όπως έγραψε οι Μαυροβούνιοι τα τελευταία χρόνια, αναγκάζονται να αγοράζουν τα φάρμακα τους τρεις φορές πιο ακριβά από ότι στις γειτονικές χώρες. Ο οργανισμός φαρμάκων και φαρμάκων δήλωσε ότι η τιμή των φαρμάκων επηρεάζεται από το μέγεθος της αγοράς. Ο ΦΠΑ στα φάρμακα στο Μαυροβούνιο είναι μόνο 7% ενώ στην Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι 17%.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο δήμαρχος της Ποντγκόριτσα Ιβάν Βούκοβιτς συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας του Τούρκου επιχειρηματία Αχμέτ Αβτσί, ο οποίος θα ξεκινήσει εντός της προσεχούς εβδομάδος την παροχή υπηρεσιών ταξί με ηλεκτρικά οχήματα «Τέσλα». «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος που η Ποντγκόριτσα πρώτη αθ αποκτήσει ηλεκτροκίνητα ταξί και θα είμαστε η πρώτη πόλη στην περιοχή στην οποία θα κυκλοφορούν ηλεκτρικά οχήματα Τέσλα» δήλωσε ο Βούκοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν βλέπει αυτή τη στιγμή καμιά λύση για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου την οποία η Σερβία θα μπορούσε να δεχθεί και τόνισε ότι κανείς δεν του έχει προσφέρει μια τέτοια λύση. Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι υπάρχουν δύο απεσταλμένοι των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο και ότι η ΕΕ ανακοίνωσε ότι και αυτή θα διορίσει έναν, ο Βούτσιτς είπε ότι είναι απαισιόδοξος. «Θα είμαστε πάντα υπέρ ενός συμβιβασμού, αλλά δεν βλέπω κανέναν αυτή τη στιγμή, και δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε έναν», είπε. 

ΜΟΣΧΑ. Η ιδιότητα του παρατηρητή που δόθηκε στη Σερβίας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας μπορεί να εκχωρηθεί και σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την ένταση της Αυτοδιάθεσης κατά της Εφορευτικής Επιτροπής για τους 392 φακέλους με ψήφους από τη Διασπορά, ως εκπρόθεσμη. 

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία εξακολουθεί να είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερε οδούς διακίνησης ηρωίνης από την Τουρκία στη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Βουλγαρικού Κέντρου για τη Δημοκρατία, Τίχομιρ Μπεζλόφ σχολιάζοντας του τη νέα έκθεση που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο παρακολούθησης των ναρκωτικών. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Μπράνκο Πέτριτς ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων διότι ο αριθμός των ψηφοφόρων έχει φθάσει σχεδόν τους 3.300.000 και είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των κατοίκων. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η στατιστική υπηρεσία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ανακοινώσε ότι ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο ήταν υψηλότερες κατά 0,8% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Στα τέλη Οκτωβρίου, υπήρχαν 0,77% λιγότεροι άνεργοι στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και 0,41% λιγότερο άνεργοι στη Βοσνίας Ερζεγοβίνης συνολικά. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ μίλησε στο τηλέφωνο με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από περισσότερους από 12 μήνες μετά τις εκλογές, επιτεύχθηκε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στο επίπεδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης .Η τηλεόραση της Ομοσπονδίας καταδικάστηκε να καταβάλει 5000 μετατρέψιμα Μάρκα στον Μίλοραντ Ντόντικ για δυσφήμηση και συκοφαντία. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τους οποίους συναντήθηκε ο Ζέλικο Κόμσιτς χαιρέτισαν τη συμφωνία της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης σχετικά με το σχηματισμό του Συμβουλίου Υπουργών και την υιοθέτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Σερβία.

 ΜΟΣΤΑΡ. Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμαρ Κιτάροβιτς δήλωσε την Τετάρτη στο Μόσταρ ότι θα στέκεται πάντα δίπλα στον Κροατικό λαό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου