Νοεμβρίου 29, 2019

Επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Ενώ γίνονται συνεχώς μετασεισμοί οι νεκροί έφτασαν επισήμως τους 46. Οι σεισμοπαθείς άστεγοί βρίσκονται εκτεθειμένοι στην βροχή. Ο πρόεδρος Μέτα εξέφρασε την ευχή το φορτηγά από το Κόσσοβο που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να μην πληρώνουν στον φίλο του κ.Ράμα, διόδια. Ο Ράμα ζήτησε «να αποστέλλοντα χρήματα για να κτιστούν ξανά τα γκρεμισμένα» και ότι δεν χρειάζονται άλλα ρούχα και τρόφιμα. Ο μεγαλοεργολάβος του Κοσσόβου Μπετζέτ Πατσόλι δώρισε 1 εκ ευρώ. 

ΚΡΑΓΚΟΥΓΕΒΑΤΣ. Ο Πρόεδρος Βούστιτς εγκαινίασε κινεζικό εργοστάσιο που θα παράγει σαλόνια αυτοκίνητων, και του οποίου πελάτης θα είναι και η γερμανική Μερσεντές. Όπως ανακοίνωσε για πρώτη φορά από το 1995, η Σερβία έχει ποσοστό ανεργίας κάτω του 10% και τώρα ανέρχεται σε 9,5%. Σχολιάζοντας τις κατηγορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ότι η Σερβία είναι κοντά στη Ρωσία, είπε ότι στην πραγματικότητα είναι απλά μια επιβεβαίωση της σωστής και ανεξάρτητης πολιτικής της Σερβίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβική Βουλή ενέκρινε τον ελαφρά ελλειμματικό προϋπολογισμό του 2020 με πρόβλεψη εσόδων 1.314.500.000.000 Δηνάρια, και έξοδα 1.334.700.000.000 δισ. Η Σερβική κυβέρνηση ενέκρινε το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα εμπορικά σήματα που θα εισαγάγει λύσεις για νέους τύπους εμπορικών σημάτων, όπως το ηχητικό σήμα κατατεθέν. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο δήλωσε εν όψει συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένα τμήμα αγωγού φυσικού αερίου «τουρκικό ρευμα» στρώνεται στην κοίτη του Δούναβη. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία προσπαθεί να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς με την αφρικανική ήπειρο και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση και την πολιτιστική συνεργασία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Παναγιότατος Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος απέστειλε τηλεγράφημα στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο, και εξέφρασε τα συλληπτήρια της σερβικής εκκλησίας προς τις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού, καθώς και σε ολόκληρο τον αλβανικό λαό. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Άνδρες του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας και οι ειδικές αστυνομικές μονάδες του Κινεζικού υπουργείου δημόσιας ασφάλειας πραγματοποίησαν κοινή άσκηση εξουδετέρωσης τρομοκρατών και απελευθέρωσης ομήρων στο Σμεντέρεβο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η συνεδρίαση της Βουλής των αντιπροσώπων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Ζόραν Τεγκελτίγια θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα ψήφισε το πακέτο των νόμων για τους μισθούς στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Υπουργείο Εσωτερικών και το δικαστικό σώμα, το οποίο προβλέπει αύξηση από 5 έως 20%. Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού το 2020 θα είναι 70.000.000 Μετατρέψιμα Μάρκα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η επέκταση αγωγού φυσικού αερίου «τουρκικό ρεύμα» μέσω της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα θα ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου έτους. Ο υπουργός ενέργειας και εξόρυξης της Δημοκρατίας Σέρπσκα Πέταρ Τζόσκιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν νέα εμπόδια στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα η έκθεση από του Εθνικού Μουσείου της Νις με τίτλο « η κληρονομιά του μεγάλου Κωνσταντίνου». 

ΤΟΥΖΛΑ. Άνδρες του Υπουργείου Εσωτερικών από το καντόνι της Ποσαβίνα συνέλαβαν τρεις άνδρες στην πόλη Οντζάκ , με την κατηγορία ότι βίασαν έναν άντρα από την περιοχή της Τούζλα. Συνελήφθησαν ένας 56χρονος, ένας 59χρονος και ένας48χρονος .Το θύμα είναι μεταξύ 50 και 60 ετών, και η γυναίκα του έκανε την καταγγελία ότι οι τρεις άνδρες διέπραξαν το έγκλημα του βιασμού με έναν ιδιαίτερα σκληρό και ταπεινωτικό τρόπο. 

ΣΟΦΙΑ. Ξεκίνησε το επιχειρηματικό φόρουμ Σερβίας-Βουλγαρίας, με συμμετοχή περισσότερων από 100 σερβικών και βουλγαρικών εταιρειών. 

ΣΟΦΙΑ. Η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πετκόβα δήλωσε στη Βουλή ότι ο συνδετικός αγωγός μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη του 2020, παράλληλα με την ολοκλήρωση της Διαδριατικού Αγωγού. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εκτελεστεί η συμφωνία μεταξύ της «Bulgargaz» και της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR για προμήθεια 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2». Η υπουργός Γεωργίας Ντεσισλάβα Τάνεβα ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία είναι 2η στις εξαγωγές μαύρου ηλιόσπορου, 8η στις εξαγωγές ελαιοκράμβης και 11η στις εξαγωγές σιταριού και αραβοσίτου παγκοσμίως. Συνολικά, οι εξαγωγές ε σιτηρών και ελαιούχων σπόρων ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ και αποτελούν το 37,3% των συνολικών βουλγαρικών εξαγωγών. Τα σιτηρά καλύπτουν το 74% της καλλιεργούμενης γης της Βουλγαρίας. Φέτος το σιτάρι αναμένεται να φτάσει τους 6 εκατομμύρια τόνους . Οι εξαγωγές κινούνται ελαφρά υψηλότερα από πέρυσι. 
Η κυριότερη εξαγωγική αγορά για είναι η Γερμανία.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στο Μαυροβούνιο, παρόλο που οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια εγκλήματα, ανέφεραν οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στα δυτικά Βαλκάνια. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υιοθέτησε το νομοσχέδιο που εναρμονίζει με το κοινοτικό κεκτημένο το εργατικό δίκαιο. Ενέκρινε επίσης την έκδυση άδειας απασχόλησης σε 20.454 αλλοδαπούς για το 2020. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζόραν Ζάεφ κατά την ώρα του πρωθυπουργού, δήλωσε πως ούτε θα αποσυρθεί από την πολιτική και ούτε θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών γιατί το Κόμμα θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές με διαφορά μεταξύ 60.000 και 120.000 ψήφων. Ο Ζάεφ συναντήθηκε κα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ για την διεύρυνση Κρίστιαν Ντάνιελσον . Η Αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ραντμίλα Σεκερίνσκα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «σε μόλις 2 χρόνια έχει επιτύχει το αδύνατο», οτι «είμαστε το de facto μέλος του ΝΑΤΟ που αποτελεί εγγύηση της κυριαρχίας, των συνόρων και της ταυτότητάς μας», και είπε ότι το ΕΜΕΟ , (VMRO-DPMNE), είναι εναντίον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», και «ενάντια σε όλα όσα είναι καλά για τους πολίτες». Για τους βανδαλισμούς στο Εθνικό Θέατρο ο Ζάεφ ανακοινώνει ότι θα απαιτήσει την ανάληψη ευθύνης, οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν από το DUI «να πληρώσει για τις ζημιές», ενώ ο Αχμέτι δηλώνει ότι δεν έγιναν βανδαλισμοί, Η Μαρία, η σύζυγος του σοσιαλιστή βουλευτή του Ζάεφ Κοστίν Ακέβσκι, που ανέφερε στην αστυνομία ότι την χτύπησε ο άνδρας της, έκανε δήλωση στα μμε ότι ο σύζυγός της δεν σήκωσε ποτέ το χέρι του και ότι δεν δέχθηκε ούτε σωματική ούτε προφορική επίθεση.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Χασίμ Θατσι απέφυγε να απαντήσει στους δημοσιογράφους στο «εάν θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλμπίν Κούρτι. ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Γιοχάνις άρχισε και επίσημα την δεύτερη θητεία του. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου