Νοεμβρίου 13, 2019

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η Ολλανδική Γερουσία επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ .Απομένουν η Γαλλία και η Ισπανία ,Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα αναμένει θετικό μήνυμα από τη Μαδρίτη μετά την ιδρυτική σύνοδο του Ισπανικού Κοινοβουλίου. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Mακρόν δέχτηκε την πρόσκληση του Πεντάροφσκι και είναι πιθανό να καταφθάσει στην Βόρεια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ο ουρολόγος Αρμέν Ασλάνι είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός υγείας από το DUI. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης πριν από την τακτική 165 σύνοδο της κυβέρνησης στο Τέτοβο, είπε ότι η οργάνωση 10 συνόδων σε δέκα περιοχές, στοχεύει στο να ακούσει η κυβέρνηση τη φωνή των πολιτών για να προσδιορίσει τις ανάγκες τους. Στο Τέτοοβο τον υπος]δεχτηκε με διαδήλωση η αντιπολίτευση. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα υιοθέτησε 20 συμπεράσματα με στόχο την υπεράσπιση της Σέρπσκα και των δικαιώματα και των αρμοδιοτήτων της όπως ορίζονται από τη συμφωνία του Ντέιτον. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς δήλωσε ότι τα συμπεράσματα επιβεβαίωσαν την κυριαρχία της Σέρπσκα εντός των ορίων της ειρηνευτικής συμφωνίας Ντέιτον. Ο Πρόεδρος του SDS Μίρκο Σάροβιτς είπε ότι τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν χθες το βράδυ από την Εθνοσυνέλευση της δεν είναι κατάλληλα επειδή δεν είναι αποτέλεσμα κοινής δουλειάς όλων των πτερύγων. 

ΝΤΡΑΒΑΡ. Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι «το ετήσιο εθνικό σχέδιο δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνο για τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα καθώς τη διαχωρίζει από τη Σερβία». Ο Ντόντικ , που ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου για τη συγκέντρωση εισφορών που θα χρηματοδοτήσουν τις μηνύσεις εναντίον Υπάτων που παραβίασαν το Σύνταγμα και την Ειρηνευτική Σύμφωνα Ντέιτον κατά τη διάρκεια της θητείας τους, είπε ακόμα ότι, ο Ζέλικο Κόμσιτς στο Παρίσι παρουσίασε την ιδιωτική του άποψη στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπουργών δεν συζήτησε σήμερα σχέδιο το ετήσιο εθνικό σχέδιο δράσης για το ΝΑΤΟ και τις προτάσεις του Μέτκιτς για το «μεταναστευτικό». Το Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία με τη Σερβική κυβέρνησης για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, Σεράγεβο-Βελιγράδι-Σεράγεβο και τη συμφωνία με τη Γερμανική Τράπεζας Ανάπτυξης της Φραγκφούρτης για τη χρηματοδότηση της «ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων» με 9.500.000 ευρώ. Ενέκρινε την έκθεση για το δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 34,7% του ΑΕΠ, και είναι βιώσιμο, και διαπίστωσε ότι το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου κατά τους πρώτους εννέα μήνες ήταν υψηλότερο κατά 8,9% από την ίδια περίοδο πέρυσι. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Πέντε άτομα που είναι ύποπτα για στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με την υπόθεση «ΒΑΡ» παραδόθηκαν χθες το πρωί στο γραφείο του εισαγγελέα .

 ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε ξαφνικά τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον αυτόκλητο Πρόεδρο της Πρίστινα Χασίμ Θάτσι σε τριμερή συνάντηση στο περιθώριο του Γαλλικού ειρηνευτικού φόρουμ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας μετά την τριμερή δήλωσε ότι η θέση της Σερβίας σχετικά με το θέμα του διαλόγου με την Πρίστινα είναι ξεκάθαρη και αμετάβλητη και ότι το Βελιγράδι αναμένει από την Πρίστινα να άρει τους φόρους για τα Σερβικά αγαθά. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Κίνημα Αυτοδιάθεση κατήγγειλε ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής για ακύρωση των ψήφων των εκτοπισμένων Σέρβων ελήφθη για να περάσει το 5% ο συνασπισμός του Φατμίρ Λιμάι, και τόνισε ότι στο Ανλωτατο Δικαστήριο προσέφυγαν οι τρείς βουλευτές της Αυτοδιάθεσης που χάνουν τις έδρες τους. 

ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ. Ο κυκλώνας που έπληξε χθες το βράδυ την περιοχή κατέστρεψε το νεόκτιστο κτίριο του βασικού Δικαστηρίου της Γκρατσάνιτσα. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανακοίνωσε το θάνατο του Σέρβου πρέσβη στη Λιβύη Όλιβερ Ποτέζιτσα καθώς και δύο υπαλλήλων της Πρεσβείας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Στα τέλη Οκτωβρίου, τα ακαθάριστα και καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2000.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Βόρειας Στέβο Πεντάροφσκι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Σερβία στις 22 Νοεμβρίου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφαλείας Τζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που φθάνουν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη θα παραμείνουν εκεί και τόνισε ότι υπάρχουν επί του παρόντος κοντά στις 20.000 από αυτούς εκεί. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου παρέτεινε τις εργασίες της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Την πρόταση υπέβαλε ο Ιβάν Μπράγιοβιτς και υποστηρίχθηκε από 44 βουλευτές . Ο υπουργός οικονομίας του Μαυροβουνίου Ντράκιτσα Σέγκουλιτς δήλωσε ότι η ένταξη στην πρωτοβουλία «Μικρό Σένγκεν» θα είναι σπατάλη ενέργειας και τόνισε ότι «το Μαυροβούνιο απορρίπτει την πρόταση». 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι πολιτικοί της Πρίστινα, αντιτιθέμενοι στην πρωτοβουλία για το βαλκανικό «Μικρό Σένγκεν», θέτουν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της Αλβανίας, « χάριν των στενών πολιτικών τους συμφερόντων». 
Ο Ράμα είπε στην τηλεόραση ότι έχει εξηγήσει εδώ και καιρό στον Αλμπιν Κούρτι, τη σημασία της διαδικασίας «Μικρό Σένγκεν» και του ¨προκαλεί κατάπληξη ότι δεν το κατανόησε γιατί, όπως πρόσθεσε, «ο Κούρτι είναι αρκετά ευφυής».
 Ο Ράμα τόνισε ότι η δήλωση του Κούρτι για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Σερβίας. 

ΣΟΦΙΑ. Με τις ψήφους των βουλευτών του «ΓΚΕΡΜΠ» και των «Ηνωμένων Πατριωτών», η βουλγάρικη Βουλή ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση τον προϋπολογισμό της Κρατικής Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2020. Η Βουλή αποφάσισε ότι το όριο της φτώχειας θα είναι στα 186 ευρώ, ενώ η κατώτατη σύνταξη θα είναι 112 €. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2020 στα 312 ευρώ. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Βουλγαρία ήταν 639 ευρώ, (1249 λέβα), και σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018 αυτό αποτελεί αύξηση του 11,8%. Στον δημόσιο τομέα η αύξηση είναι 10,5%, και στον ιδιωτικό 12,2%. Σύμφωνα με την «Γιούροστατ» τα εμβάσματα των Βουλγάρων από τις χώρες της ΕΕ προς την Βουλγαρία το 2018 ήταν 833 εκ. ευρώ. Οι εκτός της ΕΕ έστειλαν 343 εκ.

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Κλάους Γιοχάνις απέκλεισε την πιθανότητα τηλεμαχίας με την αντίπαλό του Βιόρικα Ντάντσιλα. Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έγινε η πρώτη συνεδρίαση της ηγεσίας στην οποία η κ. Ντάντσιλα επέκρινε ορισμένους τοπικούς ηγέτες γιατί δεν την στήριξαν. Οι αντίπαλοί της επιτέθηκαν και οι φίλοι του κ. Γιοχάνις έμαθαν ότι η κ. Ντάντσιλα υπέστη νευρική κρίση. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διέγραψε τους τριε βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Λουδοβίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου