Νοεμβρίου 12, 2019

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου που αποφάσισε να μην καταμετρήσει τις ψήφους των εκτοπισμένων που ψηφισαν σε εκλογικά Κέντρα στη Σερβία αποφάσισε να αναμένει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Σερβική Λίστα ανακοίνωσε ότι οι Αλβανοί επισημοποιούν το απαρτχάιντ στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι «η αμοιβαιότητα είναι ένα καλύτερο μοντέλο για τις σχέσεις στην περιοχή» , και ότι για την Πρίστινα το κύριο ζήτημα είναι «η πλήρης πολιτική, οικονομική και εμπορική αμοιβαιότητα στις σχέσεις με το Βελιγράδι», και ότι «αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής που έχουν αποφασίσει τα δύο τρίτα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στις εκλογές. Το κόμμα του Αλμπίν Κούρτι επιμένει στις διαπραγματευσεις με το LDK, ο Βέττον Σουρόι να ηγηθεί της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής της Σερβικής υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι δεν αναμένει αλλαγή της στάσης της Πρίστινα προς το Βελιγράδι και ότι η Σερβική κοινότητα μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα συνεχίσει να στηρίζει τους Σερβικούς θεσμούς. Είπε ακόμα ότι ο κ. Αμπίν Κούρτι έχει επιλέξει το δρόμο για το παρελθόν και τις συγκρούσεις, που σημαίνουν κλείσιμο της πόρτας του μέλλοντος για τη νέα γενιά όλων των εθνικοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Παναγιότατος Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος δέχτηκε την επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία, Σαμ Μπράουνμπακ ο οποίος βρίσκεται στη Σερβία

ΠΑΡΙΣΙ. Ο πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρόεδρο της Βόρειας Στέβο Πεντάροφσκι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 101 χρόνια από την ανακωχή της Κομπιένης. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Πόπιεντα» το Υπουργείο Αμύνης του Μαυροβουνίου θα χρησιμοποιήσει μια τουρκική δωρεά 100.000.000 τουρκικών λιρών για να αγοράσει 80 φορτηγά αυτοκίνητα, από την τουρκική βιομηχανία που θα παραδοθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το Μαυροβούνιο θα λάβει επίσης δωρεάν από 30 Τουρκικά αυτόματα τουφέκια των 5,56 mm και 15 των 7,62 mm, αξίας 38.477 ευρώ. Το Υπουργείο Αμύνης του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι από την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Μαυροβουνίου αυξάνεται σταθερά και θα φθάσει το 2% το 2024. Το Μαυροβούνιο επιδιώκει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παράδοση 67 τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία κοστίζουν 36.000.000 εκ δολάρια Όλα τα κανάλια ασχολήθηκαν με την σύλληψη στην Αθήνα με 104 κιλά αλβανικής κοκαΐνης τουΜαυροβούνιου Μίλαν Τίσμα , 45 ετών και των δύο Αλβανών υπηκόων που τον έλεγχαν και τον προμήθευαν .

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, στην ομιλία του στην ειδική σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα που είναι αφιερωμένη στην αντισυνταγματική μεταβολή της δομής του Ντέιτον κάλεσε όλα τα Κόμματα σε εθνική ενότητα. Ο Ντόντικ είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει απάντηση στις συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας Ντέιτον, να υπορραφθούν οι εξουσίες της Βόννης και να κηρυχθούν παράνομες. Ο Ντόντικ δήλωσε ότι η Σέρπσκα δεν είχε το δικαίωμα να προδώσει την αυτονομία την και την κρατική της υπόστασή , οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες Ντέιτον και τόνισε ότι η προγραμματική διακήρυξη του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) είναι το βασικό πρόγραμμα της Βοσνιακής πολιτικής ελίτ, και όλα τα Βοσνιακά κόμματα υποστηρίζουν σαφώς το στόχο του συγκετρωτικού Κράτουςή σιωπηρά τους στόχους της μονάδας. 
Η Πρόεδρος της Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι σήμερα ένα νομικό και πολιτικό πείραμα. Αναγνώρισε τις ευθύνες των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών για την αποδοχή των επεμβάσεων του Διεθνούς παράγοντα και τα όσα υπέφεραν οι άνθρωποι από το SDS που διώχθηκαν από τον διεθνή παράγοντα εκείνη την περίοδο. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Διακόσιοι εξήντα τζιχαντιστές πολίτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι προς απέλαση από τη Συρία και αναμένουν να επαναπατριστούν.

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας , Χέικο Μας θα κάνει επίσκεψη εργασίας στην Βόρεια την Τετάρτη και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ. Θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας, και το αποτέλεσμα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η αντιπρόεδρος Ραντμίλα Σεκερίνσκα ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ότι «σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι αυξάνουμε εκ νέου τους μισθούς στον τομέα της υγείας». Στο ΕΜΕΟ –ΔΚΜΕΕ ο Ίβιτσα Κονέβσκι διέψευσε ότι συμμετέχει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος. Το ΕΜΕΟ –ΔΚΜΕΕ κατείγγειλε την μυστική συνάντηση του Ζάεφ με τον Αλεξάντερ Σόρος στην Αχρίδα και ζήτησε να αποκαλυφθεί τι συζήτησαν. Στη συνέχεια η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι η συνάντηση έγινε το Σάββατο. Η γραπτή απάντηση ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν μέρος τη νέας περιφερειακής πρωτοβουλίας των Δυτικών Βαλκανίων, για το «Μικρό Σένγκεν». Το DUI του Αλή Αχμέτι σε ανακοίνωση του σημείωσε ότι «οι εκλογές της 12ης Απριλίου θα θέσουν σε κίνδυνο το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου