Αυγούστου 21, 2019

Επί Τροχάδην

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας αξιώθηκε χθες να εισέλθει στον Λευκό Οίκο. Γιοχάνις και Τραμπ ενέκριναν την διακήρυξη για την ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ρουμανίας και των ΗΠΑ. «Μέσα από την εμβάθυνση της συνεργασίας μας, θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για μεγαλύτερη ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία και θα είμαστε σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούμε στις κοινές παγκόσμιες προκλήσεις και ευθύνες» , ανέφερε το δελτίο τύπου από το Λευκό Οίκο.
 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ήταν «παραγωγικές» και ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο θα αυξήσει τη σταθερότητα της Σερβίας, και των Δυτικών Βαλκανίων και θα είναι καλή «για την διατλαντική κοινότητα».
 Ο Βούτσιτς μετά τη συνάντησή είπε: «Μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την κατάργηση των δασμών».
 Η 15η χώρα που ανακάλεσε την αναγνώριση της Πρίστινα είναι το Τόγκο. 
Η πρεσβεία της Τουρκίας στο Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σερβία που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου θα καθυστερήσει, και δεν θα γίνει ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο. 
Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι δήλωσε χθες ότι Σερβία κατά στους πρώτους έξι μήνες του έτους είχε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, που αυξήθηκαν κατά 31,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. 

Στο Σεράγεβο , τα μέλη της Προεδρίας Ζέλικο Κόμσιτς, και Σεφίκ Τζαφέροβιτς αποφάσισαν να αποσύρουν το Ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για το ΝΑΤΟ και ο Μίλοραντ Ντόντικ ακύρωσε το αίτημά του για έκτακτη Σύνοδο της Προεδρίας για ανάθεση της εντολής σχηματισμού του Συμβουλίου Υπουργών. 
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Μπρους Μπέρτον δήλωσε ότι το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται για να καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στο επίπεδο του Κράτους. 
Ο πρέσβης της ΕΕ Λαρς Γκούναρ Βίγκεμαρκ που μεσολάβησε για την συμφωνία Ντόντικ, Ιζετμπέκοβιτς, Τσόβιτς και ηταν παρών στην υπογραφή της δήλωσε ότι οι κκ. Ιζετμπέκοβιτς, και Τσόβιτς γνώριζαν ότι δεν θα προωθηθεί τα ετήσιο σχέδιο για το ΝΑΤΟ όταν την υπέγραψαν.
 Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση ζήτησε την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών, χωρίς καμιά επιπλέον καθυστέρηση. Ο Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να αλλάξει ο νόμος για τα ΑΕΙ της Σερπσκα ώστε να κλείνουν αμέσως οι Σχολές που εκδίδουν πλαστά πτυχία.. 

Στο Μαυροβούνιο ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική, και χαρακτήρισε ως «απόλυτες ανοησίες» τις εναντίον του κατηγορίες του μηχανισμού των Σοσιαλιστών ότι «είναι ο εκφραστής της φιλοσερβικής και φιλο-ρωσικής Ιδέας». Τόνισε επίσης ότι «ο Τζουκάνοβιτς δεν μπορεί να μιλάει για την εκκλησία γιατί δεν ξέρει τι είναι η εκκλησία», και άλλωστε , «είναι αβάπτιστος». Σύμφωνα με την «MONSTAT» η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στις καινούργιες πολυκατοικίες στο Μαυροβούνιο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ήταν σχεδόν 1.210 ευρώ. 

Στα Τίρανα , ο Λουλζίμ Μπάσα, έκανε νέα «βίντεο δήλωση» από το Διαδίκτυο, εναντίον του «καλλιτέχνη της απάτης» Ράμα. «που έκλεψε εκατομμύρια ευρώ από τους Αλβανούς μαζί με τους μαφιόζους φίλους του». 

Στα Σκόπια, η κυβέρνηση αποφάσισε την «σφαγή των Χοίρων», και ενέκρινε το τελικό κείμενο του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, και τους διορισμένους από την κυβέρνηση Διευθυντές των Δημόσιων οργανισμών, για να διασφαλιστεί η «νομιμότητα και η διαφάνεια» κατά την εργασία της κυβέρνησης. Η εισαγγελεύς «Κάτιτσα», πήγε με τον δικηγόρο της, κατέθεσε και απήλθε.
 Ο ευρω-αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και ο υπουργός εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στην Κοπεγχάγη. 

Στην Πρίστινα, η εφημερίδα «Ζέρι» έγραψε ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους υπηρεσιακούς υπουργούς της κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου μετά την αμετάκλητη παραίτηση του Ραμούς Χαραντινάι στις 19 Ιουλίου είναι «παράνομες και αντισυνταγματικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου