Ιουλίου 30, 2019

Επί Τροχάδην

Στη Σερβία εκδηλώθηκε «ρωσική παρέμβαση» κατά της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς κατέθεσε στην εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά κατά του Βουκ Γέρεμιτς και του Μπόρις Τάντιτς συνυποβάλλοντας ρωσικά διπλωματικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ζήτησαν από τη Ρωσία να μην ασκήσει βέτο στον ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. 
«Το εάν διέπραξαν έσχατη προδοσία θα το κρίνουν οι δικαστές , οι εισαγγελείς και ο λαός», είπε. Στη Νις έγινε η επίσημη παραλαβή των 10 ρωσικών τεθωρακισμένων που δώρισε στη Σερβία ο πρόεδρος Πούτιν. 
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο αναλογικά με τον πληθυσμό του εχει το μεγαλύτερο αριθμό μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» στον κόσμο. 

Στην Πρίστινα, ο Ραμους Χαραντινάι , που ζήτησε από το Συνταγματικό δικαστήριο να «ερμηνεύσει» την παραίτηση του, για να αποφανθεί αν παραμένει ως υπηρεσιακός και κάλεσε τους ετέρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, Κάντρι Βέσελι και Φατμίρ Λιμάι σε διαβούλευση. Ο Βέσελι, του γύρισε την πλάτη , και χαρακτήρισε την παραίτηση Χαραντινάι, «μια προσωπική επιθυμία». 
Ο Σύλλογος Βετεράνων του ΟΥΤΣΕΚΑ ανακοίνωσε ότι στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης έχουν κληθεί περίπου 80 πρώην μαχητές. 

Στα Σκόπια, κλιμακώνεται η ένταση και η αστάθεια . Ενώ συναντήθηκαν αντιπροσωπείες της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και του ΕΜΕΟ, και συζήτησαν για τον νόμο για την Ειδική Εισαγγελία, ο Αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικολόφσκι είπε ότι η κυβέρνηση για να πάρει τις ψήφους της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο για το νόμο για την Εισαγγελία, θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αν Ζόραν Ζάεφ, δεν δέχεται τις πρόωρες εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατεβάσει στον λαό στο πεζοδρόμιο. 
Η αστυνομία προληπτικά λαμβάνει αυστηρά μέτρα στο Μέτσκιν Κάμεν , κατά τον εορτασμό του Ίλιντεν. Ο Ζάεφ «ένιψε τας Χείρας του», για την υπόθεση τη διαγραφής στοιχείων από τους υπολογιστές της ειδικής εισαγγελίας και δήλωσε ότι το θέμα αφορά στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς που έρευνα την υπόθεση των εκβιαστών. 
Ο Ζάεφ είπε ακόμα η κρίσιμη για την σταθερότητα της χώρας απογραφή , (των Αλβανών),θα γίνει το επόμενο έτος .
Η αντιπολίτευση έχει σοβαρές, και ουσιαστικές αντιρρήσεις για το νόμο της νέας απογραφής, και θέλει η απογραφή να γίνει στα πρότυπα της ΕΕ και της Eurostat. Μόνο μια τέτοια απογραφή μπορεί να ωφελήσει όλους, είπε το VMRO-DPMNE. 

Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ο κορυφαίος ξένος ήταν ο δήμαρχος του Ικονίου που συνατηθηκε με τον Τζαφέροβιτς και τον Ιζετμπέκοβιτς. Οι «οικολόγοι» των μουσουλμάνων έκαναν διαδήλωση στην κροατική πρεσβεία για το νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων (που θα κατασκευαστεί). 
Στο Μαυροβούνιο, οι κυβερνητικοί βουλευτές απέρριψαν την πρόταση συγκρότησα; Εξεταστικής επιτροπής για τις συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου