1198.Στέψη του Φρειδερίκου Β Β΄ Χοενστάουφεν ως βασιλιά της Σικελίας στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο.
1274. H δεύτερη σύνοδος της Λυών απέρριψε την πρόταση του Πάπα Γρηγόριου Ι΄ για τακτική σταυροφορία.
1291. Η πτώση της Άκρας. Oι Μαμελούκοι της Αιγύπτου κατέλαβαν το τελευταίο φρούριο των σταυροφόρων στους Αγίους Τόπους.
1302.Μέλη της φλαμανδικής πολιτοφυλακής της Μπρυζ εσφαξε τη γαλλική φρουρά της πόλης. Ο μισητός διοικητής Ζακ ντε Σατιγιόν ξέφυγε με μερικούς οπαδούς του.
1565. Οι Οθωμανοί αποβίβασαν 40.000 άνδρες στη Μάλτα, που την υπεράσπιζαν 700 Ιπποτες και 8.500 στρατιώτες υπό τον μάγιστρο, τον Zαν-Παρισό ντε λα Bαλέτ. Του Τούρκους διοικούσαν οι εξωμότης ναύαρχος Πιαλέ ή Πιαλί Πασά και ο στρατηγός Mουσταφά Πασά, με συμβούλους τους πειρατές Nτραγκούτ Pέις και Oυλούζ Aλί .
1595. Υπογράφηκε η Ρωσο-Σουηδική Συνθήκη Ειρήνης με την οποία έληξε ο ρωσο-σουηδικός πόλεμος (1590-95) . Η Συνθήκη αναθεώρησε τις διατάξεις από την ανακωχή του 1583, αποκαθιστώντας την Ρωσική κυριαρχία σε όλα τα χαμένα εδάφη εκτός από τη Νάρβα Τη συνθήκη υπέγραψε από τους Ρώσους ο βογιάρος Aθανάσιος Πούσκιν πρόγονος του ποιητή.
1643. Έγινε Καρδινάλιος της Γαλλίας ο Μαζαρίνος.
1724. Έγινε η στέψη της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Α. 1753. Με Ουκάζιο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ ιδρύθηκε την πρώτη τράπεζα δανεισμού των Ρώσων ευγενών .
1756.Το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία.
1790. Ο Λάμπρος Κατσώνης διέφυγε από την ‘Άνδρο προς την Μήλο με δύο μόνο πλοία.
1800. Πέθανε στις 6/18 Μαΐου στη Αγία Πετρούπολη σε ηλικία 70 ετών ο ενδοξότερος των Ρώσων στρατηγών, Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβαρόφ,
1804. Η γαλλική Γερουσία ανακήρυξε τον Ναπολέοντα Αυτοκράτορα.
1812. Μόλις μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Βρετανού πρωθυπουργού Περσιβαλ Σπένσερ κρεμάστηκε δημόσια ο δολοφόνος του, Τζων Μπέλινχαμ.
1821. Έγινε η Μάχη των Δολιανών, Μετά την αποτυχία στα Βέρβενα οι Τούρκοι της Τρίπολης νε επικεφαλής τον Μουσταφά μπεη επιτέθηκαν στα Δολιάνα που τα υπεράσπιζε δύναμη επαναστατών με επικεφαλής το Νικηταρά . Η πολιορκία των Τούρκων που ειχαν και δυοκανόνια, κράτησε ολόκληρη τη μέρα. Όταν φανήκαν να έρχονται ενισχύσεις από τα Βέρβενα ο Νικηταράς διέταξε έφοδο και έτρεψε σε φυγή τους Τούρκους που έτρεξαν να σωθούν προς την Τρίπολη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν τεράστιες ενώ των Ελλήνων μικρές. Από την μάχη αυτή
ο Νικηταράς έμεινε στην Ιστορία ως «Τουρκοφάγος».
1828. Ο τούρκος διοικητής Κρήτης Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, επιτέθηκε στο Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπεράσπιζαν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοι Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης. Στην μάχη έπεσαν οι περισσότεροι από τους 600 Έλληνες μαχητές μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι τούρκοι αποκεφάλισαν τον νεκρό Νταλιάνη και πήγαν το κεφάλι του στον Μουσταφά πασά. Κάθε χρόνο, τα χαράματα αυτής της 18ης Μαΐου, εμφανίζονται, στις πολεμίστρες του κάστρου, οι «δροσουλίτες» που χάνονται στον ορίζοντα .
1848.Συνεδρίσε στη Φρανκφούρτη στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της Γερμανίας.
1861. Περίπου 50 μέλη της αναρχικής οργανώσεως «Χρυσή Νεολαία» συγκεντρώθηκαν οπλισμένα στο καφενείο του Χαφτά στην Πλατεία Όθωνος, με σκοπό να σκοτώσου τον Τύραννο Όθωνα.αλλά απέτυχαν.
1906. Στη Βουλγαρία εγκαινιάστηκε το νέο λιμάνι της Βάρνας. 23 πολεμικά και εμπορικά βαπόρια συμμετείχαν στα εγκαίνια. Ήταν πλοία της Ρουμανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Αυστροουγγαρίας, της Ελλάδας, και ένα καταδρομικό του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στόλου.
1941. Ο αρχηγός του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας Άντε Πάβελιτς συναντήθηκε στη Ρώμη με το Μπενίτο Μουσολίνι και στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο υπέγραψε μια συμφωνία που έδωσε στην Ιταλία το Γκόρσκι Κόταρ και τις δαλματικές ακτές στην Αδριατική και δέχθηκε έναν Ιταλικό πρίγκιπα σαν βασιλιά.
1944. Στην Ιταλία, τα γερμανικά στρατεύματα εκκένωσαν το Μόντε Κασίνο.
1951. Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας κατέπλευσαν τα αντιτορπιλικά «Λέων» και «Πάνθηρ» που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.
1960. Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε « ότι η διάταξις του νόμου 2963/1954 περί εργατικής κατοικίας, καθ' ην οι εμφορούμενοι υπό αντεθνικών φρονημάτων δεν δικαιούνται εργατικής κατοικίας, δεν είναι αντισυνταγματική».
1963. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων.
1965. Στις 18 Μαΐου 1965 στην προσκείμενη στην ΕΡΕ εφημερίδα της Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυξ» δημοσιεύτηκε αποκαλυπτικό άρθρο της ΚΥΠ με τίτλο «Αριστερή και Κεντρώα οργάνωσις εις τον στρατόν», αναφέρε ότι οι μεταθέσεις ανώτερων αξιωματικών του Γ.Ε.Σ. δεν είναι άσχετες με το σύνδεσμο αξιωματικών, με την κωδική ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ», ενώ υποστήριζε ότι υπήρχε και δεύτερη οργάνωση αξιωματικών, στη φρουρά των Αθηνών, γνωστή ως «ΦΕΗ».
1972. Κοιμήθηκε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κερκύρας Κυρός Μεθόδιος, κατά κόσμον Γεώργιος Κοντοστάνος. Στενός συνεργάτης του ΕΔΕΣ και του Ναπολέοντα Ζέρβα. Η νεκρώσιμη ακολουθία του τελέστηκε στον Μητροπολοτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα και τάφηκε στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας στην Κέρκυρα κοντά στους Καποδίστριες.
1980. Η Έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ. Η έκρηξη ήταν ισχύος ανάλογης με 27.000 πυρηνικές βόμβες.
1989.Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
1990. Κυπριακό διάβημα προς το ΝΑΤΟ , επειδή συμπεριελήφθη το παράνομο αεροδρόμιο του τουρκοκρατούμενου Λευκονοίκου σε άσκηση επί χάρτου της Συμμαχίας.
1991. Η Γαλλία πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή ισχύος 60 κιλοτόνων στην Ατόλη Μουρουρόα του Ειρηνικού.
1992. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώσε ότι, ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ανάγκασε 1,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1993. Η Δανία με δημοψήφισμα επικύρωσε τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
Στο Σεράγεβο, μουσουλμάνοι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν πάνω στη γέφυρα Βρμπάνια, το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του Σεράγεβο, τον Μπόσκο Μπρκιτς και την Αντμίρα Ίσμιτς ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το μουσουλμανικό τμήμα της πόλης.
1995. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή των Βορειοηπειρωτών
1998. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της «Microsoft», για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας .
1999. Κατά την 56η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και δήλωσε ότι συζήτησαν για την λεγόμενη μεταπολεμική κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο, και είπε ότι θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων. «Θα συνεργαστούμε με όλους» δήλωσε ο Ρουγκόβα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι όλα τα κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συνεργαστούν και ότι «ο ΟΥΤΣΕΚΑ θα πρέπει να σέβεται το δημοκρατικό σύστημα».Ο Ρουγκόβα είπε επίσης ότι δεν επιμένει στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου, αλλά ότι έχει δεσμευτεί για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς, δήλωσε η Γιουγκοσλαβία χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες για την ειρήνη, τονίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη πολιτικής προόδου η διακοπή των βομβαρδισμών. Μιλώντας για τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, είπε ότι «οι αρχές της G-8, είναι ένα από τα στοιχεία της ειρηνευτικής διαδικασίας» .
Ο Βούγιοβιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς μεταξύ των αμάχων θα προσδιοριστεί όταν οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων ολοκληρώσουν την έρευνά τους. «Μέχρι στιγμής πάντως εχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 άμαχοι που σκοτώθηκαν», είπε ο Βούγιοβιτς, προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός των θυμάτων δεν είχε ακόμη ταυτοποιηθεί, όπως ορισμένοι επιβάτες από το τρένο που χτυπήθηκε στο φαράγγι της Γκριντέλιτσα.
Στο Κοσσυφοπέδιο το ΝΑΤΟ βομβάρδισε «κατά λάθος» ένα καταφύγιο. Σκοτώθηκαν 149 άνθρωποι, εκ των οποίων 36 ήταν παιδιά. Στόχος των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βράνιε και το Πρέσεβο.
Βομβαρδίστηκε για δέκατη φορά το εργοστάσιο «Κρουσικ» στο Βάλιεβο, όπου χτυπήθηκε και η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας .Πύραυλοι έπεσαν και στις αυλές των γύρω σπιτιών.
Χτυπήθηκαν ακόμα η κορυφή «Γκομπέλια» τυ Κοπαόνικ με τέσσερεις
πυραύλους, η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μπρβένιτσα στο δρόμο Ράσκας - Κράλιεβο,
που καταστράφηκε από τέσσερεις πυραύλους, ενώ τρεις πύραυλοι έπεσαν στο
χωριουδάκι Σάσεβο Μπιλιάνοβατς στην
κοιλάδα του Ιμπάρ. Η Γερμανία ανέστειλε τις πτήσεις των μη επανδρωμένου αεροσκαφών
της στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της
Γιουγκοσλαβίας, μετά την τέταρτη κατάρριψη
.
2000. Στα Αντίκυρα Βοιωτίας έπεσε ένα «Φάντομ» και σκότωσε 4 άτομα.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα εμπάργκο όπλων κατά της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας.
2003. Βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο .Οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι το Γκι Φέρχφόστατ έλαβαν το 15,4% των ψήφων και 25 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο. Οι φλαμανδοί Σοσιαλιστές 23 έδρες, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες 21, ι Βαλόνοι Σοσιαλιστές 25, το Μπλοκ των Φλαμανδών 18, οι Βαλόνοι Φιλελεύθεροι 24 Την απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ από την προεδρία των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών ζήτησε ο Αριέλ Σαρόν
2005. Σκάνδαλο της ΝΔ. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, Θ.Χούπης, αναλάμβανε επ' αμοιβή, μέσω εταιρίας που είχε συστήσει, να κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο. Μετά την αποκάλυψη παραιτήθηκε. Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όταν αρχιμανδρίτες προσκείμενοι στον κ. Ειρηναίο επιχείρησαν να αλλάξουν κλειδαριές. Ο καθαιρεθείς Ειρηναίος δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης Μόσχας ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο
2007. Παραιτήκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου