1037. Ο Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , γνωστός επίσης ως Κορράδος ο Πρεσβύτερος ενώ πολιορκούσε το Αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου Αριβέρτο, για να εδραιώσει και να εξασφαλίσει την υποστήριξη των , μικρών ευγενών, ανακήρυξε τα φέουδα των οποίων κληρονομικά εκδίδοντας το έδικτο «Constitutio de feudis».
1172. Στη Βενετία λιντσαρίστηκε μπροστά στο Ναό του Αγίου Ζαχαρία ο Δόγης Βιτάλε Μικιέλ Β΄ λόγω της αποτυχίας της εκστρατείας κατά της Κωνσταντινούπολης, αλλά και επειδή «έφερε την Πανούκλα στην πόλη».
1259. Η Γαλλία και η Αγγλία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Παρισιού με την οποία ο Ερρίκος Γ αναγνώρισε την απώλεια των ηπειρωτικών του κτήσεων.
1291.To τελευταίο οχυρό των Χριστιανών στην Ακρε του Ισραήλ, το Φράγκικο Κάστρο κατέρρευσε, σκοτώνοντας όλους σχεδόν τους υπερασπιστές του.Σκοτώθηκαν όλοι οι Ναΐτες, και περίπου οι μισοί των ανδρών του Σουλτάνου Αλ Χαλίλ που έκαναν επίθεση. Με την πτώση του τελευταίου χριστιανικού προπύργιου στους Αγίους Τόπους, η Ρωμαιοκαθολική Ευρώπη δεν εκδήλωσε καμία περαιτέρω επιχείρηση προς ανατολάς.
1453. Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν τις προπαρασκευές τους για την τελική εξόρμηση κατά της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ οι πολιορκούμενοι Έλληνες μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.
1503.Υπογραφή της συνθήκης Διαρκούς Ειρήνης ανάμεσα στη Σκοτία και στην Αγγλία.
1588. Η ισπανική Αρμάδα, με 130 πλοία και 30.000 άνδρες, σαλπάρησε από τη Λισαβόνα προς το αγγλικό κανάλι της Μάγχης.
1635. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο μετά τη Συνθήκη της Κομπιένης με την οποία η Γαλλία εισερχόταν στον πόλεμο, οι Γάλλο και οι Σουηδοί νίκησαν στη μάχη της Μπελφόρ τον στατό των Αψβούργων που διοικούσε ο Δούκας της Λωρραίνης Κάρολος Δ.
1722. Η διορισμένη από τον μασόνο και δυτικόφιλο Πέτρο Ιερά Σύνοδος της ρωσικής εκκλησίας με επικεφαλής τους δυο Ουκρανούς, τον Μητροπολίτη Ριαζάν Στέφανο Ιαβόρσκυ και τον Ἀρχιεπίσκοπο Πσκώφ Θεοφάνη Προκόποβιτς αποφάσισε την άρση του απόρρητου της εξομολόγησης προς την εκκλησία προς όφελος των δημόσιων αρχών.
1741. Ισπανία και Βαυαρία ένωσαν τις δυνάμεις τους στον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής, με τη συνθήκη του Νίμφεμπουργκ.
1807. Κατά τον τρίτο συνασπισμού στην Καλαβρία έγινε η μάχη του Μιλέτο κατά την οποία 4500 Γάλλοι νίκησαν τον Στρατό του βασιλείου της Νάπολης , (5000) που διοικούσε ο Πρίγκηπος της Έσσης. Ο ναπολιτάνικος στρατός είχε 500 νεκρούς.
1812. Στις 16/28 Μαΐου υπογράφηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου με την οποία τελείωσε ο έκτος Ρωσο-τουρκικός πόλεμος 1806-1812. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Οκτώβρη του 1811 στη σημερινή Ρούσε της Βουλγαρίας και η Αγγλία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κλείσει το μέτωπο. Επικεφαλής της διαπραγμάτευσης ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του Μιχαήλ Κουτούζωφ, κόμης Αντρέι Ιταλίνσκι που πριν τον πόλεμο ήταν ο ρώσος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη. Για τους Τούρκους υπέγραψε ο Ρείς Εφέντης Μεχμέτ Σαίντ Γκαλίπ που τον υποστηριζε ο Μεγας Βεζύρης Λαζ Αζίζ Αχμέτ Πασά. Στην ουσία όμως τη συνθήκη διαπραγματεύτηκε ο άγγλος επιτετραμμένος στην Κωνσταντινούπολη Στράτφορντ Κάνινγκ. Οι μεγάλοι χαμένοι ήσαν ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης και οι Σέρβοι. Τον Κουτουζωφ διαδέχτηκε ο ναύαρχος Τσιτσαγκόφ που 4 ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης, στις 20 Μαίου/1 Ιουνίου 1812
1820. Ο Πούσκιν έφτασε στο Αικατερίνοσλαβ.
1858. Ο ρώσος στρατηγός Νικολάι Νικολάεβιτς Μουραβιέφ-Αμούρσκι, υπέγραψε στην Αιγκούν της Μαντζουρίας την Ρωσο-κινεζική Συνθήκη που ρύθμιζε τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας κατά μήκος του ποταμού Αμούρ, και έδινε στη Ρωσία έξοδο στον Ειρηνικό, αναγνωρίζοντας την ρωσικη κυριαρχία στο Χαμπαρόφσκ και το Πριμόριε.
1871. Έπειτα από 72 ημέρες καταπνίγηκε η εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας. Κατά την «εβδομάδα του αίματος», από 21 έως 28 Μαΐου, υπήρξαν 20-30,000 νεκροί.
1905. Κατά την Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο τερματίστηκε η καταστροφική για τους Ρώσους ναυμαχία της Τσουσίμα.
1918. Οι Τάταροι κήρυξαν την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν. Διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας. Ο Λένιν υπέγραψε το διάταγμα για την ίδρυση της συνοριοφυλακής.
1926.Πραξικόπημα στην Πορτογαλία, που επέβαλε στρατιωτική δικτατορία υπό τον στρατηγό Μανουέλ Γκόμες ντα Κόστα για να δημιουργήσει το Νέο Κράτος.
1928 .Στο Βελιγράδι, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου οργάνωσαν μεγάλη διαδηλώση για να μην κυρωθεί από την Εθνοσυνέλευση η Σύμβαση που συνήφθη το 1925 μεταξύ του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και της φασιστικής Ιταλίας. Από την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν δεκάδες φοιτητές και δύο έχασαν τη ζωή τους.
1939. Στο Βερολίνο ο Βρετανός Πρέσβης Χέντερσον είπε στον Στρατάρχη Χέρμαν Γκέρινγκ ότι η Βρετανία ήταν αποφασισμένη μετά το πραξικόπημα της Πράγας να αντισταθεί στρατιωτικά σε κάθε νέα γερμανική επιθετικότητα.
1940. Παραδόθηκε στους Γερμανούς ο βασιλιάς των Βέλγων Λεοπόλδος που επικαλέστηκε την αδυναμία διαφυγής του, στο Λονδίνο. Γαλλικές, πολωνικές και βρετανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τους Γερμανούς το Νάρβικ στη Νορβηγία.Η βρετανική κυβέρνηση διέταξε τον εγκλεισμό στις νήσους Μαν όλων των γερμανίδων ηλικίας από 16 έως 60 ετών, που ζουσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
1941. Οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις Ελληνικές δυνάμεις εκκένωσαν τη νύχτα την πόλη του Ηρακλείου . Οι αγγλικες δυνάμεις υποχωρούν προς τα Σφακιά. Ιταλικά στρατεύματα από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάστηκαν στην Σητεία και κατέλαβαν το νομό Λασιθίου. Οι Γερμανοί κατέλαβαν το λιμάνι της Σούδας.
1942. Περίπου 240.000 σοβιετικοί αιχμαλωτίστηκαν στο Χάρκοβο. Αυτή ήταν η τελευταία νικηφόρα μάχη της Βέρμαχτ. Με αυτή τη νίκη, οι Γερμανοί δημιούργησαν τις στρατηγικές προϋποθέσεις για την καλοκαιρινή επίθεση 1942.
Το Μεξικό κήρυξε τον Πόλεμο στις δυνάμεις του άξονα.
1952. Ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος για παροχή πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων στις Ελληνίδες. To Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα διοργάνωσε διαδήλωση στο Παρίσι με αφορμή την άφιξη στη Γαλλία του νέου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγού Ριντγουέι. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία 2 νεκροί. 718 συλλήψεις. Μαζί και ο ΓΓ του ΚΚΓ Ζακ Ντυκλό.
Η ελληνική βουλή ψήφισε το νόμο για την παροχή πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων στις Ελληνίδες.
1955. Η Μαρία Κάλλας τραγούδησε τη «Τραβιάτα» στην Σκάλα του Μιλάνου.
1957. Στην Κούβα, οι αντάρτες του Κάστρο νίκησαν τους «Μπατιστιάνας», στη μάχη του Ελ Ουβέρο.
1963. Στη Μητρόπολη Αθηνών εψάλλει η εξόδιος ακολουθία για τα Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 4 το απόγευμα. Την κηδεία παρακολούθησαν όλοι οι αρχηγοί και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεκάδες χιλιάδες λαού. Στη Θεσσαλονίκη νεολαίοι κατέθεσαν λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του βουλευτή, στην οδό Σπανδωνίδη. Ο φοιτητής της Νομικής, Αντώνης Ντεντιδάκης, μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, συνελήφθη εκεί και τρεις χωροφύλακες τον πέταξαν στο καπό ενός αυτοκινήτου και τον κούρεψαν. Με αφορμή το περιστατικό, ο τότε αρχηγός της Χωροφυλακής τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
1964. Ιδρύθηκε η οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).
1969 .Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ ανέλαβε την αρχηγία του βορειοηπειρωτικού αγώνα.
1979.Υπογράφηκε στο Ζάππειο από τον Κ. Καραμανλή η Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
1982. Στον πόλεμο των Φώκλαντ, κατά τη μάχη της «Γκούς Γκρην», ο αργεντινός στρατιώτης Όσκαρ Λεντέσμα πυροβόλησε και σκότωσε τον βρετανό διοικητή του 2ου τάγματος Αλεξιπτωτιστών Χέρμπερτ Τζόουνς.
1991. Πατενταρίστηκε η ουσία ταξόλ, η οποία χρησιμοποιείται ως σκεύασμα για τη θεραπεία του καρκίνου. Προέρχεται από το σπάνιο δέντρο τάξο του βορειοδυτικού Ειρηνικού (Taxus Brevifolia)
1997 .Η «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό.
1999.Κατα την 66η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία τρεις άνθρωποι
σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν
στην νυκτερινή επίθεση κατά του Αλέξινατς
. Καταστράφηκαν 10 σπίτια, και περίπου 30 υπέστησαν ζημιές.
Καταστράφηκε ολοσχερώς το ρελέ τηλεπικοινωνιών στην Ούζιτσε.
Με βόμβες γραφίτη βραχυκύκλωσαν το δίκτυο ηλεκτρισμού στο Βελιγραδίο, τη Νις, το Πίροτ, και το Βλαντίτσιν Χαν και σε
αρκετές πόλεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Μετά σταμάτησαν για να αφήσουν το αεροπλάνο του Τσερνομίντιν
να προσγειωθεί στο Βελιγράδι. . Μετά από μια σύντομη δήλωση προς τους
δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Σούρτσιν πήγε να μιλήσει με τον Προέδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν
Μιλόσεβιτς. Αναφερόμενος στον Αχτισάαρι είπε ότι θα έπρεπε να ερχόταν
μαζί του αλλά το ανέβαλε λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης να εκδώσει
κατηγορητήριο εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ είπε ότι του δόθηκε
πολιτική έγκριση για να επιτεθεί στο δίκτυο τηλέφωνων και υπολογιστών στη Γιουγκοσλαβία,
προκειμένου να κόψει τις επικοινωνίες μεταξύ του Βελιγραδίου και γιουγκοσλαβικών
δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ένας από τους
κύριους στόχους της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του Ρώσου Προέδρου
Βίκτορ Τσερνομίρντιν Βελιγράδι ήταν razjašanjavanje Γιουγκοσλαβική ηγετική θέση
στην ανάπτυξη των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.
Στο Μιλάνο της Ιταλίας,
μετά από 22 χρόνια εργασιών αποκατάστασης, ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο ντα
Βίντσι ήταν και πάλι ανοικτός για το κοινό.
Στην Ελλάδα ένοπλος Αλβανός κατέλαβε
λεωφορείο των ΚΤΕΛ και το οδήγησε
από το Σχηματάρι Θεσσαλονίκης ως την Κρυσταλλοπηγή κρατώντας 16 επιβάτες ως ομήρους και ζητώντας λύτρα.
2000. Στη Γκνιλάνε στην κατεχόμενη νότια επαρχία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αλβανός τρομοκράτης του ΟΥΤΣΕΚΑ Αφρίμ Ζεκίρι σκότωσε τρείς Σέρβους εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Μήλος Πέτροβιτς 4 ετών.
Ο δολοφόνος συνελήφθη από την KFOR, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων».
2002 . Η Ρωσία εντάχτηκε στη Σύμπραξη για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.
2004. Στην Ποντγκόριτσα, δολοφονήθηκε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νταν» Ντούσκο Γιοβάνοβιτς, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τις σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα.
2007,Στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες εγκαινιάστηκε την κρατική τηλεόραση.
2011. Στη Μάλτα εγκρίθηκε με δημοψήφισμα η εισαγωγή του διαζυγίου.
από το Σχηματάρι Θεσσαλονίκης ως την Κρυσταλλοπηγή κρατώντας 16 επιβάτες ως ομήρους και ζητώντας λύτρα.
2000. Στη Γκνιλάνε στην κατεχόμενη νότια επαρχία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αλβανός τρομοκράτης του ΟΥΤΣΕΚΑ Αφρίμ Ζεκίρι σκότωσε τρείς Σέρβους εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Μήλος Πέτροβιτς 4 ετών.
Ο δολοφόνος συνελήφθη από την KFOR, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων».
2002 . Η Ρωσία εντάχτηκε στη Σύμπραξη για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.
2004. Στην Ποντγκόριτσα, δολοφονήθηκε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νταν» Ντούσκο Γιοβάνοβιτς, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τις σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα.
2007,Στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες εγκαινιάστηκε την κρατική τηλεόραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου