Απριλίου 24, 2019

Ρουμανία. Η Κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον επαναπατρισμό του Ρουμανικού χρυσού.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν ο Λίβιου Ντραγκνέα και ο Σερμπάν Νικολάε , για να υποχρ3εώσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας να φέρει πίσω στη Ρουμανία το 91,5% των αποθεμάτων χρυσού που βρίσκονται στο εξωτερικό. Του Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο. 
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με 165 ψήφους υπέρ , 90 κατά και τρεις αποχές. τροποποιεί το νόμο 312/2004 σχετικά με το Καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας. 
Ο πρόεδρος του Σώματος Λίβιου Ντραγκνέα δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ τον διοικητή της Τράπεζας Μουγκούρ Ισαρέσκου να αμφισβητεί το νομοσχέδιο. «Εμφανίστηκαν πολλοί σύμβουλοι της Τράπεζας που είπαν πολλά ψέματα, ανοησίες, και μας έκαναν κήρυγμα αλλά δεν άκουσα την επίσημη στάση της Τράπεζας που εκφράζεται από το διοικητή» , είπε ο Ντραγκνέα. 
Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα ανακοίνωσε το νομοσχέδιο «εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία και αποδεικνύει λαϊκισμό» και ότι , «ο επαναπατρισμός του χρυσού θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνος για τη Ρουμανία». 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε επίσης τροπολογίες του Κωδικα Ποινικής Δικονομίας με 181 ψήφους υπέρ , 83 ψήφους κατά και μία αποχή. 
Ο πρόεδρος της βουλής και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Λίβιου Ντραγκνέα δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι αποδείχτηκε οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι δεν έγινε καμία τροποποίηση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου. « Η πλειοψηφία μας είναι αρκετά σαφής.Σήμερα είχαμε 180 ψήφους .Η διαδικασία τροποποίησης σχετικά με τον ποινικό κώδικα έχει ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν. Οι τροπολογίες έχουν αμφισβητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο που αποφάσισε ότι ορισμένες διατάξεις είναι συνταγματικές και ότι μια σειρά άρθρων θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να καταστούν συνταγματικα. Δεν υπήρξε καμία τροποποίηση, ούτε καν ένα κόμμα δεν αλλάξαμε στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σήμερα η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει κλείσει .Θα προσφύγουν για κάποια άρθρα που έχουν ήδη δηλωθεί ως συνταγματικό στο Συνταγματικό Δικαστηριο», δήλωσε ο Ντραγκνέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου