Απριλίου 30, 2019

Ο Βούτσιτς για την άκαρπη συνάντηση στο Βερολίνο: «Για μερικούς φόροι είναι πιο σημαντικοί από το διάλογο»

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τις συναντήσεις στο Βερολίνο ότι «η Σερβία δεν μπορεί να εξαρτάται από ευχολόγια» και ρόσθεσε ότι «το Βελιγράδι δεν έχει προς το παρόν έναν εταίρο για ένα σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο». Ο Βούτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την Μέρκελ και τον Μακρόν που προσπαθούν να βρουν μια λύση για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. 

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα «μέτωπο» στο οποίο μετείχαν ο Ράμα, ο Ζάεφ, και ο «υπηρεσιακός» πρωθυπουργός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς  Προσθέτει στο σύνολο της ευθυγράμμισης σημαντική, διότι θα μπορούσε να δει με τη μορφή σοβαρά όταν η περιοχή έχει καμία σχέση με τη Σερβία και την επαρχία. Ο Βούτσιτς είπε ότι θα πραγματοποιηθεί μια άλλη συνάντηση στο Παρίσι την 1η και 2α Ιουλίου, όπου  και πάλι θα γίνει προσπάθεια  να βρεθεί μια λύση.
Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «πολύ αδύναμη» για την επίλυση των διαφορών μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ είναι απαραίτητες στις συνομιλίες με τη Σερβία». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το κλειδί στις προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας», είπε, ο Χασίμ Θάτσι επισημαίνοντας «την έλλειψη ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα». Ο Χασίμ Θάτσι δήλωσε χθες το βράδυ στο Βερολίνο ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου και οι αρμοδιότητες της Ένωσης των Σερβικών Δήμων είναι «νεκρές ιδέες». Ο Θάτσι είπε ότι δεν θα υπάρξουν εδαφικές ανταλλαγές, αλλά ότι θα εργαστεί για να ενταχθεί η κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου