Ιανουαρίου 17, 2019

Επί τροχάδην

ΆΓΚΥΡΑ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Στο Βελιγράδι ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, αλλά ότι δεν πρέπει να δημιουργείται ανησυχία, διότι με δεδομένες τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες οι Άγκυρα δεν εχει αποφασιστικό ρόλο στα βαλκάνια. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επανεξετάσουν σήμερα στο Βελιγράδι την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο που έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό, είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων, και σχετικά με την επέκταση αγωγού φυσικού αερίου «Turk Stream» στη Σερβία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβίας να συμμετάσχει στο 2ο φόρουμ για τη διεθνή συνεργασία που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο μεταξύ 25 και 27 Απριλίου. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον διοικητή της ΚΦΟΡ Λορέντσο Ντ’Αριο επανέλαβε ότι ο σχηματισμός του λεγόμενου στρατού του Κοσσυφοπεδίου είναι απαράδεκτος για τη Σερβία και ότι μόνο η KFOR είναι ο εγγυητής της ασφάλειας στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου σύμφωνα με το ψήφισμα 1244. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβουλίου για τη Διασπορά , Μίοντραγκ Λίντα, κάλεσε τη σερβική Εισαγγελία για εγκλήματα πολέμου να ξεκινήσει έρευνα εναντίον των ατόμων που διέταξαν και διέπραξαν τη σφαγή 305 Σέρβων στο χωριό Σκέλανι κοντά στη Σρεμπρένιτσα , το 1993, και τόνισε ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε από το δικαστικό σώμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να το κάνει. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος Υπουργός εργασίας, απασχόλησης, και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ζόραν Τζώρτζεβιτς, συζήτησε χθες με ρωσικές εταιρείες για την ανανέωση του φωτισμού στο νεκροταφείο των απελευθερωτών του Βελιγραδίου και το φωτισμό μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο βουλευτής Γκόραν Ντανίλοβιτς από το Κόμμα Ενωμένο Μαυροβούνιο και ο Πρόεδρος του Κόμματος αληθινό Μαυροβούνιο Μάρκο Μιλάτσιτς, έχουν προσκληθεί στο σημερινό επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Πρόεδρος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι εάν η Βοσνία Ερζεγοβίνη θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει να τραβήξει τη γραμμή και να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα μέλλον με όλους τους λαούς που θα ασκούν τα ίδια δικαιώματα. Ο Ντόντικ δήλωσε ότι το γεγονός πως το Συμβούλιο των Υπουργών δεν έχει σχηματιστεί ακόμα δεν είναι υπέρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , και τόνισε ότι ο σχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου εξαρτάται από τα μέλη της Προεδρίας, Σεφίκ Τζαφεροβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς, και το συνδέουν με το θέμα του ΝΑΤΟ.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναβλήθηκε, λόγω της έλλειψης των προϋποθέσεων για την εκλογή των μελών των μόνιμων επιτροπών. Η Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων , Μποριάνα Κρίστο, (Κροάτισα) δήλωσε ότι η προγραμματισμένη συνεδρία, δεν πραγματοποιηθεί , επειδή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Σερβικης αντιπροσωπείας, Νέναντ Στέβαντιτς δήλωσε ότι πίσω από το μπλοκάρισμα του σχηματισμού του νέου Συμβουλίου Υπουργών είναι η σύγκρουση με τη Σέρπσκα . Ο Στάσα Κόσαρακ, δήλωσε ότι η αποδέσμευση του Συμβουλίου των Υπουργών είναι προϋπόθεση για τη διεξαγωγή συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. 
Ο Υπηρεσιακός Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών, Ντένις Ζβίζντιτς, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις και νόμους, δεν πρέπει να υπάρχει εμπόδιο για την υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης για Ένταξη στο ΝΑΤΟ . 

ΜΟΣΧΑ . Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν μπορούν να συμφωνήσει σχετικά με την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εξαρτάται από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ότι έχουν προσδιοριστεί για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη προϋποθέσεις που δεν είχαν τεθεί σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου