Οκτωβρίου 16, 2018

Επί τροχάδην


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο νεοεκλεγείς στην Προεδρία  της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  Μίλοραντ Ντόντικ, , δήλωσε  ότι για όσο διάστημα θα είναι στην προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, δεν μπορεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Κοσσυφοπεδίου, ούτε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ανακοίνωσε ακόμα,  ότι θα προλάβει ως σύμβουλό του τον διάσημο σκηνοθέτη, Εμίρ Κουστουρίτσα. 
Ο Ντόντικ, επεσήμανε ότι με την ψήφο τους στις εκλογές, οι πολίτες υπερασπίστηκαν την αξιοπρέπεια, της Σερβικης Δημοκρατίας, το δικαίωμα στο Κυριλλικό  αλφάβητο, την ορθοδοξία, τη Σλάβα, την ενότητα με τη Σερβία και τη συνεργασία με τη Ρωσία και όλο το κόσμο  και καταψήφισαν μια συγκεντρωτική  Βοσνία Ερζεγοβίνη. Είπε ακόμα ότι ότι δεν θέλει να σταματήσει κανένα αναπτυξιακό  πρόγραμμα στην Ομοσπονδία, αλλά και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σταματήσει τα πρόγραμμτα ανάπτυξης στη Δημοκρατία της Σέρπσκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο  Παναγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος μετα την επσιτροφή του από την Ποντγκορίτσα δήλωσε ότι  τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, έδειξαν ότι η Σερβική Δημοκρατία , που δημιουργήθηκε από το σερβικού λαού, ούτε θα εξαφανιστεί, ούτε να εξαφανιστεί  σε μια «ενιαία Βοσνία».



ΝΟΒΙ ΠΑΖΑΡ.Περισσότεροι από 50 υποστηρικτές του Κόμματος «SPP», του οποίου ηγέτης είναι Μουαμέρ Ζούκορλιτς, εισέβαλαν  στη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου του Σάντζακ  στο Νόβι Παζάρ και διέκοψαν τη συνεδρίαση.


ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Οι ηγέτες της Συμμαχίας για την νίκη , (SZP) , Βούκοτα Γκοβενταρίτσα, Μλάντεν Ιβάνιτς, Μπράνισλαβ Μπορένοβιτς και Ντράγκαν Σάβιτς αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο πολιτικός αναλυτής, Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς δήλωσε ότι η συμμετοχή του αρχηγού του SDS Βούκοτα Γκοβενταρίτσα στην συγκέντρωση  της Κίνησης «Δικαιοσύνη για τον Νταβίντ» και η άρνησή του να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών είναι εφαρμογή του σεναρίου των φίλων του από το εξωτερικό.



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν είπε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάιλ Σκοττ, ο οποίος είπε ότι το Κόσσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος, «ξέχασε μέσα στην αλαζονεία του, ότι η Σερβία δεν είναι αποικία και ότι δεν μπορεί να ποδοπατά  την αξιοπρέπεια της χώρας»



ΜΟΣΧΑ.Ο Ρώσος συγγραφέας, Ζαχάρ Πριλέπιν δήλωσε ότι φοράει με υπερήφανα  το μετάλλιο του Νιέγκος, που του απένειμε ο Πρόεδρος Ντόντικ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η μεγάλη σέρβα ηθοποιός Μιλένα Ντράβιτς θα ταφεί την Παρασκευή, 19 Οκτώβριου 19, στο Νέο Νεκροταφείο στο Βελιγράδι δίπλα στο σύζυγό της, Ντράγκαν Νίκολιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι εκδηλώσεις για την 74η επέτειο από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου στο Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο , θα εξελιχθούν στη σερβική πρωτεύουσα από τις 19 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η 23η Οκτωβρίου , «η Ημέρα του Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα», είναι αργία για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου υποδημάτων της Μπάνια Λούκα, Μαρίνκο Ουμίσεβιτς, είπε ότι «χρειάζονται ένα εκατομμύριο διαδικασίες» , προκειμένου να εξαχθούν τα παπούτσια στην αγορά της ΕΕ, ενώ από την άλλη πλευρά, τα είδη πολυτελείας από τη Δύση εισάγονται δωρεάν. 

ΜΟΣΤΑΡ. Το SDA παρέδωσε ένα μέρος των ψηφοφόρων του στον Ζέλικο Κόμσιτς, και έτσι μπόρεσε να εκλεγεί ως το Κροατικό μέλος της προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωνε ο ίδιος ότι δεν είναι ένας Κροάτης. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Εξαγωγή των πρώτων ποσοτήτων σιταριού από τη Σερβία στην Αίγυπτο θα αρχίσει στα τέλη Δεκέμβριου ή τις αρχές Ιανουάριου ανακοίνωσε , 
ο υπουργός Γεωργίας, της Σερβίας Δασών και Διαχείρισης Υδάτων της Σερβίας, Μπράνισλαβ Νεντίμοιτς. Η συνολική ακαθάριστη αξία της Σερβικής γεωργικής παραγωγής το 2018 , εκτιμάται σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι 21,9 % περισσότερη από ό, τι το 2017. Σε σύγκριση με το μέσο όρο των δέκα ετών (2008-2017), η παραγωγή σιταριού είναι υψηλότερη κατά 17,7% , το καλαμπόκι κατά 15,2% , το ηλιέλαιο από 58,5% , η σόγια κατά 47,2% και η ζάχαρη από τεύτλα 9,5%.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αρχιμανδρίτης Ιλαρίων της μονής Ντράγκανατς στο Πομοράβλιε στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι η αδυναμία είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια και φαίνεται από την πώληση των σερβικών ιδιοκτησιών που συνεχίζεται. «Ο αγώνας κατά της μετανάστευσης είναι δραματικός. Ο λαός εξακολουθεί να πωλεί την κληρονομιά του και φεύγει μακριά», είπε. 


ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Νέας Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου Μπεντζέτ Πατσόλι, δήλωσε ότι νέος Υπουργός Εσωτερικών διορίστηκε ο Μουσταφά Εκρέμ και ότι ο πρώην υπουργός Μπειτούς Γκάσι έχει αντικατασταθεί μετά από αίτηση του Κόμματος. Ο Γκάσι είναι ο δεύτερος Υπουργός Εσωτερικών που έχει αντικατασταθεί από το σχηματισμό της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ραμούς Χαραντινάι.
Ο Αντιπρόεδρος της  Δημοκρατικής Λήγκας  του Κοσσυφοπεδίου (LDK) Αγκίμ  Βέλιου ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ίσα Μουστάφα, ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί εάν συγκεντρώθηκαν οι ψήφοι  για την ανατροπή της κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Βέλιου είπε στους δημοσιογράφους ότι «οι εκλογές δεν είναι πολύ μακριά» και ότι η αντιπολίτευση κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες για την πτώση της κυβέρνησης του Ραμούς Χαραντινάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου