Οκτωβρίου 10, 2018

Επί τροχάδην

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στις εκλογές για την τρισυπόστατη προεδρία και την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας και την Ομοσπονδία χθες το βράδυ απέμεναν να καταμετρηθούν οι ψήφοι από 162 εκλογικά τμήματα. Στις εκλογές για την Κρατική Βουλή των λαών και της Εθνοσυνελεύσεις της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδίας έχει καταμετρηθεί το 89%.

 ΜΟΣΤΑΡ. Η «κροατική νεολαία» καλεί σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, κατά της εκλογής του Ζέλικο Κόμσιτς ως το κροατικό μέλος της Προεδρίας στις 11 Οκτωβρίου στο Μόσταρ. Στην πρόσκληση τους τονίζουν ότι η εκλογή του Ζέλικο Κόμσιτς, «είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης » και ότι οι Κροάτες στην FBiH είναι και πάλι «μια χριστιανική ασπίδα» απέναντι στις «πρωτόγονες προσπάθειες των ΝΕΟ-Οθωμανών Βόσνιων». 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Γενικός Γραμματέας των SNSD Λούκα Πέτροβιτς δήλωσε οτι η νίκη της Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είναι αναμφισβήτητη, επειδή κέρδισε με περίπου 30.000 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της, και τόνισε ότι η αντιπολίτευση αντί να ζητάει επανακαταμέτρηση θα έπρεπε να αποδεχθεί τη θέληση των ψηφοφόρων. Ο εκπρόσωπος Τύπου των SNSD Ράντοβαν Κοβάσεβιτς ζήτησε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να πάψουν να αυτοεξευτελίζονται και να εξαπατούν το κοινό , διαδίδοντας το μίσος μεταξύ των ανθρώπων και μετά από 12 χρόνια να δεχθούν τελικά την πραγματικότητα, ότι δεν είναι επιλογή του λαού και δεν θα γίνουν ποτέ. Ο αντιπρόεδρος PDP και τέως υπουργός εξωτερικών των Ιζετμπέγκοβιτς Ιγκόρ Τσρνάντακ δήλωσε ότι το κόμμα του σημείωσε πρόοδο στις γενικές εκλογές και θα έχει εννέα βουλευτές στο κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας και δύο στο κοινοβούλιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο αρχηγός του SDS Βούκοτα Γκοβεντάριτσα δήλωσε ότι πιστεύει πως εξελέγη πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας από τους ψηφοφόρους και ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων. Ο Δήμαρχος του Ντόμποι και υψηλόβαθμο στέλεχος του SDS Όμπρεν Πέτροβιτς συνεχάρη τον Μίλοραντ Ντόντικ, και την Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτςγια τη νίκη τους στις γενικές εκλογές. Δέκα τοπικές οργανώσεις του SDS έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση του Γκοβεντάριτσα. Ο Πρόεδρος του DNS Μάρκο Πάβιτς είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα των εκλογών γιατί οι υποψήφιοι του συνασπισμού SNSD-DNS-SP έχουν κερδίσει τις εκλογές, και το DNS είναι αναμένεται να λάβει 13 ή 14 έδρες στο Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας και μία ή δύο στο Κοινοβούλιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Οι μετανάστες συγκρούστηκαν με την αστυνομία που έκανε έρευνα στο Προσωρινό Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Μπίχατς. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 170 αστυνομικοί από την αστυνομία του καντονιού Ουνα-Σάνα. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 49 μαχαίρια και λεπίδες διαφόρων μεγεθών, καθώς και διάφορες συσκευασίες κάνναβης.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σχέδιο έκθεσης σχετικά με τη Σερβία με μια τροπολογία που σχετίζεται με μια πιθανή διόρθωση των συνόρων, ως μέρος της λύσης για το Κοσσυφοπέδιο μετά το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς που επισκέπτεται τη Ρουμανία δήλωσε στην Τιμισοάρα , ότι πολλοί «πολιτικοί γιατροί», συμβουλεύουν τη Σερβία «να στραφεί προς το μέλλον», εννοώντας πραγματικά, «να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο», και αναρωτήθηκε γιατί οι «Γιατροί», δεν συμβουλεύουν την Πρίστινα να «στραφεί προς το μέλλον» και να αποδεχθεί καθεστώς αυτονομίας εντός της Σερβίας. Ο κ. Ντάτσις επίσης τόνισε ότι «η ΕΕ μας λέει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή των συνόρων», αλλά τι γίνεται με το ζήτημα των συνόρων της Σερβίας; Όταν η Καταλονία θέλει να φύγει, δεν μπορεί, και όταν το Κοσσυφοπέδιο θέλει, τότε μπορεί. Δεν είναι δίκαιο», είπε.

 ΜΟΣΧΑ . Η κατασκευή της επέκτασης του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας στη Σερβία και στην Αυστρία αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάνταρ Νόβακ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που επισκέπτεται το Καζακστάν ευχαρίστησε ην Αστανά, για τη σταθερή θέση της σχετικά με το Κόσσοβο και το Μετόχι και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Σερβίας, και κάλεσε τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ να επισκεφθεί τη Σερβία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υποστράτηγος Πέταρ Τσβέτκοβιτς ανέλαβε αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Σερβίας ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Από τον Ιανουάριο έχουν πεθάνει από πυρετό Δυτικού Νείλου στη Σερβία συνολικά 34 άτομα ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος της Σουμάντια , Γιοβάν, τέλεσε το μνημόσυνο για 84η επετείο από το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου Α , ο οποίος δολοφονήθηκε στη Μασσαλία, στις 9 Οκτωβρίου 1934. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Όλα εισιτήρια για τον αυριανό αγώνα του Εουρόπα Λίγκ των Εθνών μεταξύ Μαυροβούνιου και Σερβίας που θα γίνει αέριο (11 Οκτωβρίου) στη Ποντγκόριτσα έχουν πωληθεί. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος ζήτησε τη διατήρηση της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. δήλωσε ότι «χωρίς την ένταξη Βαλκανίων στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα», ούτε και «δημοκρατική και οικονομική πρόοδος της περιοχής». 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε χθες ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όλα τα καζίνο και τα καταστήματα στοιχημάτων θα πρέπει να βγουν έξω από τις πόλεις. 

ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, ο πλούτους των αλβανικών νοικοκυριών μειώθηκε, από 1139 τρισεκατομμύρια λεκ, που ήταν στο τέλος του προηγούμενου έτους, σε 1,110 τρισεκατομμύρια. Η απώλεια των 29 τρις κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, οφείλεται στην υποτίμηση του ευρώ, και επηρέασε τις Αλβανικές οικογένειες που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, σε ευρώ.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ .Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι μετά την χθεσινή συνεδρίαση της κυβέρνησης απάντησε στις προειδοποιήσεις του Προέδρου Χασίμ Θάτσι ότι «μπορεί να αντικατασταθεί », και είπε ότι «ο μόνος τρόπος για να κρατήσει ζωντανές τις ιδέες και τα σενάρια του Θάτσι, είναι η πρόκληση ταραχών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο». «Για το ποιος θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, δεν θα μιλήσω, αλλά θα το πράξει», δήλωσε ο Χαραντινάι, και τόνισε ότι, «τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να αλλάξουν μόνο με τη βία». 


ΣΚΟΠΙΑ. Δικαστήριο αποφάσισε χθες να επιτρέψει την προβολή της ταινίας «Ρούγκανιε σο Χρίστα» του Γιάνι Μπογιατζί, της οποίας την λογοκρισία ζήτησε ο αλβανός υπουργός πολιτισμού. Στην ταινία παίζουν και δυο Έλληνες ηθοποιοί η Ιωάννα Φίλιου και ο Αργυρης Κακάνης. Στην ακροαματική διαδικασία παρέστη μόνο εκπρόσωπος του συλλόγου «Art Cinema» που έχει τον κινηματογράφο στο οποίο θα προβληθεί η ταινία. Ο σκηνοθέτης Γιάνι Μπογιατζί έγινε δεκτός χθες από τον Πρόεδρο Ιβάνοφ που δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Μπογιατζί. 

ΤΙΡΑΝΑ. Η Ιταλική αστυνομία του Μπρίντιζι κατέσχεσε ταχύπλοο και 560 κιλά αλβανικό χασίσι .Η Ιταλική αστυνομία συνεργασία με τη FRONTEX συνέλαβε δύο Αλβανούς υπηκόους , ηλικίας 27 και 32 ετών που επέβαιναν σε ταχύπλοο που είχε αποπλεύσει από τον Αυλώνα. Οι Αλβανοί πέταξαν στη θάλασσα τα 24 δέματα στα οποία ήταν συσκευασμένη η «μαρια-χουάνα» . Ο τόνος στη λιανική στην Ιταλία κάνει περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ. Στο Μπρίντιζι, από την αρχή του χρόνου έχουν πιάσει φέτος 16 τόνους μαριχουάνας και κατασχέθηκαν 16 σκάφη.

 ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία μετέδωσε ότι ένας ρουμάνος πολίτης συνελήφθη και κρατείται σε σχέση με το έγκλημα. Η Βουλγαρική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συνέλαβε έναν ύποπτο σε σχέση με τη δολοφονία της δημοσιογράφου χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Αργότερα όμως ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου