Οκτωβρίου 01, 2018

Βουλγαρία: Δημοσιονομικό πλεόνασμα και μηνυμα ενότητας του Ράντεφ

Το Υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 επετεύχθη ενοποιημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα σε 2.39 δις λέβα, που αναλογεί στο 2,3% του εκτιμώμενου για φέτος Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. 
Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι και κατά την ίδια περίοδο του 2017, καταγράφηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα που ήταν 2,15 δισεκατομμύρια λέβα. Για τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο προβλέπει ότι το πλεόνασμα θα ανέβη στα 2.69 δις λέβα. Τα έσοδα το διάστημα Ιανουάριου-Αύγουστου ήταν 25.98 δις λέβα, και τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10%σε σύγκριση με τους πρώτους οκτώ μήνες του περασμένου έτους, φθάνοντας 21.34 δις λέβα. Οι δαπάνες ήταν 23.59 δις λέβα. Στις συναλλαγές την ΕΕ η Βουλγαρία είχε παθητικό 147.1 εκατομμύρια λέβα. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ απεύθυνε μήνυμα προς το Έθνος για την 100 επέτειο της υπογραφής της ανακωχής της Θεσσαλονίκης με την Αντάντ και αναφέρθηκε στις συγκρούσεις μεταξύ των βουλγαρικών μονάδων στις περιοχές Κνιάζεβο και Βλαντάια, κοντά στη Σόφια. 
«Οι μεν υπεράσπιζαν τα συμφέροντα της Βουλγαρίας και επαναστάτησαν ζητώντας δίκαιη δημοκρατία. Οι άλλοι μπήκαν στη μάχη με την πεποίθηση ότι υπεράσπιζαν το βουλγαρικό κράτος από στρατιωτική ανταρσία. Και οι δυο πλευρές πίστευαν ότι θυσιάζουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους. Η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα ...», ανέφερε ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, που έκανε αναφορές στο σήμερα λέγοντας ότι «τα μεγάλα ιδανικά θάβονται κάτω από περιττές διαφωνίες», ότι «οι σύγχρονες πολιτικές συζητήσεις, προσδιορίζονται από κομματικά, λομπίστικα και ιδιωτικά συμφέροντα που επισκιάζουν το εθνικό συμφέρον», και επεσήμανε ότι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία βρίσκεται στην ηθική και πνευματική υπέρβαση της διαίρεσης. «Η ενότητα δεν επισκιάζει την πολιτική συζήτηση αλλά την στρέφει προς όφελος του εθνικού συμφέροντος , με σεβασμό για τις απόψεις των άλλων και την ελευθερία της έκφρασης, για τον αγώνα για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη, στην οποία μπορεί να υπολογίζει η κοινωνία... Πιστεύω ότι μετά από χρόνια η κοινωνία μας θα αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την αναγκαιότητα της ενότητας. Είμαι βέβαιος ότι η σοφία θα επικρατήσει της σκληρότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος Ράντεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου