Σεπτεμβρίου 27, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε σε συγκέντρωση στο κέντρο του Περλεπέ (Πρίλεπ) εκ μέρους του συνασπισμού «Ψηφοφόροι για την ευρωπαϊκή Μακεδονία» και είπε ότι «έφτασε ο καιρός για απόφαση και δράση, για μια Ευρωπαϊκή Μακεδονία», «σχετικά με το μέλλον των παιδιών μας γιατί ως γονείς είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας», ακολουθώντας , «το παράδειγμα των γενναίων προγόνων μας, το 1903, 1941, 1991». Ο Μιτσκόσκι περιόδευε στο Ρεσεν, όπου είπε ότι «το δημοψήφισμα δεν είναι εισιτήριο για την Ευρώπη», που είναι ακόμα πολύ μακριά. Από το εξωτερικό, το ΕΛΚ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσαν ενώ η Ευρώπη της Ελευθερίας τους κάλεσε σε μποϋκοτάζ. Το VMRO-DPMNE κατάγγειλε ότι υπάρχει τεράστια οργανωμένη εξαγορά ψήφων και ότι προετοιμάζεται νοθεία.
 Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκδίδει το Σαββατοκύριακο ταυτότητες σε όσους τις έχασαν. 
Ο Τζαφέρι αρνήθηκε να διορίσει ως παρατηρητές των εκλογών τους βουλευτές που το ζήτησαν. Σήμερα θα είσκεφτεί τα Σκόπια ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, Κάντρι Βέσελι και ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ θα μιλήσει στην 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και θα τοποθετηθεί για μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Τραμπ επειδή η σημερινή διοίκηση στην Ουάσιγκτον ακούει και τη Σερβία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και ο Τραμπ της απάντησε ότι , «οι Σέρβοι είναι καλοί άνθρωποι». Η Μπρνάμπιτς παρέστη και στο παγκόσμιο επιχειρηματικό φόρουμ, του Μπλούμπεργκ. Αλλά το καλύτερό της ήταν, όταν την προσέγγισε ο Αλβανός Πατσόλι για την χαιρετήσει στον οποίο είπε: «Ποιο σε έβαλε εσένα μέσα»;

 ΓΚΡΑΤΣ. «Η Σερβία δεν θα γίνει Παρκινγκ για τους μετανάστες», είπε υπουργός της άμυνας ο Αλεξάνταρ Βούλιν στην περιφερειακή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης. 

ΧΑΓΗ. Η υπεράσπιση του Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζήτησε την εξαίρεση του δικαστή Θεοντόρ Μερόν από το τμήμα εφέσεων του μηχανισμού της Χάγης επειδή δεν είναι αμερόληπτος και δείχνει προκατάληψη. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος πρόεδρος κατά τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, ανακοίνωσε την προσεχή απόσυρσή του από την ηγεσία του κόμματός του, το επόμενο έτος, λέγοντας ότι θα ανοίξει το δρόμο για τους νεότερους. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία δεν παρεμβαίνει στις εκλογές στη Σερβική Δημοκρατία ούτε στις εκλογές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δήλωσε η Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Μάγια Γκοίτσκοβιτς, μετά τη συνάντηση της με τον ομόλογό της από τη Σερβική Δημοκρατία , Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς. 
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, και της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Λούκατς, συμφώνησαν ότι η Σερβία και η Σερβική Δημοκρατίας δεν μπορούν να λύσουν αυτοτελώς το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία απαιτεί μια σαφή πολιτική της ΕΕ και κοινή δράση όλων των χωρών που επλήγησα. Η υπουργός μεταφορών και υποδομών, Ζοράνα Μιχαήλοβιτς, δέχτηκε την αντιπροσωπεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με επικεφαλής τον Τζέιμς Ροφ.
 Στη διεθνή έκθεση τροφίμων στη Μόσχα, σερβικές εταιρείες συμφώνησαν για εξαγωγές περισσότερων από 10 εκατομμύρια ευρώ. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη διέψευσε κατηγορηματικά τους «τυχόν ισχυρισμούς οτι παρέμβει στην εκλογική διαδικασία», τονίζοντας ότι «δεν υποστηρίξει οποιοδήποτε κόμμα ή οποιοδήποτε υποψήφιο». Η αστυνομία του Σεράγεβο ερεύνησε το χώρο στάθμευσης στην αυλή της βρετανικής πρεσβείας στο Σεράγεβο, μετά από πληροφορίες για τοποθέτηση βόμβας αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Η αστυνομία στην Τούζλα ανακάλυψε όπλα, και ναρκωτικά σε έρευνες που έκανε σε 11 σημεία και κατάσχεσε τα χρήματα των εμπόρων.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ ανακοίνωσε ότι θα πάει στο Σότσι την Κυριακή, 30 Σεπτέμβριου, για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο κ. Ντόντικ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ορισμένες πληροφορίες σχετικά τις ξένες παρεμβάσεις σήμερα, και ότι οι αλλοδαποί «που δεν είχα καταλάβει την νοοτροπία μας» προσπαθούν να «μεσολαβήσουν» στην προεκλογική εκστρατεία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο δικηγόρος Άντο Νόμπιλο εκ μέρους της νομικής ομάδας που εκπροσωπεί την οικογένεια του Νταβίντ Ντραγκίτσεβιτς δήλωσε ότι η Εισαγγελία εργάζεται επί 24ωρου βάσεως για την υπόθεση και ότι ο κύκλος στενεύει. 

ΒΛΑΣΕΝΙΤΣΑ. Πραγματοποιήθηκε το 26ο μνημόσυνο για τους 29 στρατιώτες της ταξιαρχίας Βλασένιτσα του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας που σφαγιάστηκαν το 1992 από τις μουσουλμανικές δυνάμεις στον λόφο Ρογκόσια. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Δήμαρχος της Ποντγκόριτσα, Ιβάν Βούκοβιτς, ανακοίνωσε ότι στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα θα κατασκευαστεί μνημείο για τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Δεν είπε αν θα επαναφέρει και την κομμουνιστική ονομασία της Ποντγκόριτσα, «Τίτογκραντ». 

ΟΥΛΤΣΙΝΙΕ. Οι δημοτικές αρχές του Ούλτσινιε απαγόρευσαν στους ιερείς της Μητροπόλεως του Μαυροβουνίου να κάνουν τη θεία λειτουργία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην ορθόδοξης εκκλησία της Παναγίας στο Στάρι Γκράντ και η Λειτουργία θα διεξαχθεί στο Καθεδρικό ναό της πόλης. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της χώρας του στη Νέα Υόρκη , δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ , με τους οποίους συναντήθηκε, τον διαβεβαίωσαν ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει το διάλογο που διεξάγει με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ότι σεβαστούν ότι θα συμφωνήσουν η Πρίστινα και το Βελιγράδι.
 Ο ΟΗΕ εξήγησε πώς η κρατική ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι και ο υπουργός Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι, δεν έλαβε πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και βρίσκονται στη Νέα Υόρκη σε ιδιωτική επίσκεψη, και εισερχονται στο μέγαρο του ΟΗΕ ως «Παρατηρητές».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε χθες το βουλευτή του «NISMA» και δημοσιογράφος Μιγιάμ Ζέκα με εντολή της εισαγγελίας, μετά τις απειλές που εκτόξευσε κατά του Ειδικού Εισαγγελέα του Κοσσυφοπεδίου, από τηλεοράσεως, επειδή τον ενέπλεξε στην υπόθεση με τις πλαστές βίζες. Η υπόθεση με τις πλαστές βίζες αφορά στην εξαπάτηση 907 ανθρώπων και το προϊόν της απάτης συνολικά ήταν περίπου 350.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου