Σεπτεμβρίου 13, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Δράμα με τη θέση του VMRO-DPMNE να καλέσει σε «μποϋκοτάζ κατά συνείδηση». 
Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Μιτσκόσκι υποστηρίζει το μπουκοτάζ και δήλωσε ότι θα δεχθεί να συνομιλήσει μαζί του στην τηλεόραση για τη συμφωνία των Ψαράδων μόνο αν καταδικάσει ξεκάθαρα το μποϋκοτάζ. Το VMRO-DPMNE του απάντησε να μην αποφεύγει το διάλογο. 
Ο κ. Μιτσκόσκι επανήλθε και διευκρίνισε ότι η απόφαση του VMRO-DPMNE δεν αποτελεί «σιωπηλό μποϊκοτάζ», αλλά είναι ενωτική και «ενώνει αυτούς που θα απέχουν και αυτούς που είναι αντίθετοι με τη συμφωνία». 
Στα Κανάλια εμφανίστηκε η μειοψηφία των στελεχών της Κεντρικής που ψήφισε υπέρ του μποϋκοτάζ, καλώντας τους πολίτες να ακολουθήσουν την καρδιά τους και να μην πάνε να ψηφίσουν. Αύριο θα επισκεφτεί τα; Σκόπια η Υπάτη Φεντερίκα Μογκερίνι, που θα συνατηθεί και με τον Γιόργκε Ιβάνοφ με τον Ζόραν Ζάεφ και τις ηγεσίες των Κομμάτων. 
Ο Αλί Αχμέτι που περιοδεύει υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα μίλησε σε συγκέντρωση στο Ντέμπαρ και είπε ότι για τη Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση, (DUI) «δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική λύση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». 
Υπέρ του ΝΑΙ τάχθηκε και ο Θάτσι του Κοσσυφοπεδίου μετά τη συνάντηση του με τον Ζάεφ. 
Το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στα Σκόπια , ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Ματίς. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι στον κεντρικό κατάλογο ψηφοφορίας για τις γενικές εκλογές, έχουν εγγραφεί αναφέρει συνολικά 3.352.933 ψηφοφόροι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών του Μόσταρ ο Ντράγκαν Τσόβιτς, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του 68,2 % των Κροατών. Η Συμμαχία για τη Νίκη ,(SZP) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της σερβικής «Demostat» ο Μλάντεν Ιβάνιτς και ο Βούκοτα Γκοβεντάριτσα προηγούνται των αντιπάλων τους. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρέσβη Πετρ Ιβαντσόφ και τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης.Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Λούκατς δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για το ότι «μπορεί να προκύψουν κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά τις εκλογές» και τόνισε ότι δεν θα επιτραπούν ταραχές στους δρόμους και εκδηλώσεις βίας και ότι οι πολίτες θα διαλέξουν αυτούς που θέλουν. Ο Επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος στην Βλασενιτσα Ασίμ Τοντόροβιτς, και ο πρόεδρος της Τοπικής του PDP Ράντοσλαβ Μίγιτς προσχώρησαν στ SNSD . Ο Σέρβος LJ.K. 76 ετών που ειχε επιστρέψει στο σπίτι του στο Μόσταρ δολοφονήθηκε από αγνώστους.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Κορυφαία είδηση των καναλιών ήταν η δεκάωρη «κρίση» με το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών που έπιασε φωτιά κατά την προσγείωση του στο Νίκολα Τέσλα. 15 αναχωρήσεις ακυρώθηκαν , και πάνω από 20 προσγειώσεις εκτράπηκαν στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . O Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να παρακολουθήσει το «καλοκαιρινό Νταβός» του Παγκόσμιου οικονομικού Φόρουμ στο Πεκίνο .
 Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του ψευδοκράτους της Πρίστινα Κάντρι Βέσελι, ενοχλείται από το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα Σέρβοι στο Κόσοβο και το Μετόχι και δεν του αρέσει που υπάρχει η Σερβία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρόεδρος της Ένωσης των Σέρβων από την πρώην Γιουγκοσλαβία Μίοντραγκ Λίντα δήλωσε ότι η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης της Κροατίας που επέτρεψε ο καταδικασθείς εγκληματίας πολέμου Τόμισλαβ Μέρτσερ να εκτίσει την ποινή του σε Σανατόριο, αντί για τη φυλακή είναι μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η Κροατία είναι, στην ουσία, το κράτος των Ουστάσι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μια ομάδα φοιτητών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Βελιγραδίου κέρδισε την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό «HydroContest 2018» στη Γαλλία . 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Πρίστινα Κάντρι Βέσελι και δήλωσε ότι η Αλβανία ακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και υποσχέθηκε ότι τα Τίρανα είναι έτοιμα να βοηθήσουν το Κοσσυφοπέδιο, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Ορισμένα μέσα ενημέρωση προσπαθούν να συνδέσουν την παρέμβαση στην Συνόδο του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία για την «Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» που έκανε «η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου» με ζήτημα αλλαγής των ελληνοαλβανικών συνόρων. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου ζήτησε την απόλυση του Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ουάσιγκτον, Γιόργκε Μαγιόρ, που δεν προέρχεται από το διπλωματικό Σώμα αλλά από τον χώρο των «προσωπικοτήτων» και ήταν ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της Ρουμανίας. Η Γερουσία εδωε σχεδόν ομόφωνα την έγκριση της, (μόνο 13 ήσαν κατά) για το δημοψήφισμα για την αλλαγή του άρθρου το συντάγματος για την οικογένεια ώστε , να προσδιορίζεται ως «οικογένειαη συναινετική ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας», και όχι ως «συναινετική ένωση μεταξύ των δύο συζύγων», όπως αναφέρει τον ισχύον Σύνταγμα.Ο Λίβιου Ντραγκνέα ανακοίνωσε ότι η 7 Οκτωβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για το δημοψήφισμα . 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας,
οι εξαγωγές από τη Βουλγαρία προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 10,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2018, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 και ανήλθαν στο ποσό των 18.104.5 εκατομμυρίων Λέβων. Κύριοι εμπορικοί εταίροι της Βουλγαρίας είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία και το Βέλγιο. Στις χώρες αυτές πηγαίνει το 68,9% των εξαγωγών προς την ΕΕ. Οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 9,7% και ανήλθαν στα 19,826.3 δις λεβα. Τα περισσότερα εμπορεύματα εισήχθησαν από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Το εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, είναι αρνητικό και ανέρχεται στα 1,21.8 δις λέβα.

 ΠΟΝΤΟΓΚΟΡΙΤΣΑ. Συνελήφθη στην Ουγγαρία ο καταζητούμενος από την αστυνομία του Μαυροβουνίου φυγόδικος Μίροσλαβ Ρίστιτς 35 ετών από την Λόζνιτσα, ο οποίος εχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για διακεκριμένη κλοπή.
 Η Αγορανομία απέσυρε 500 κιλά νοθευμένο μέλι από την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου