Σεπτεμβρίου 30, 2018

Ο Βούτσις κάλεσε τις κυρίες και τους κυρίους των Βρυξελών να απέχουν από υποκριτικές ενέργειες και σχόλια

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου μετά την αποχώρηση των Αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων από το Ζούμπν Πότοκ έδωσε συνέντευξη Τύπου για την κρίση που δημιουργήθηκε.
 Ο Βούτσιτς τόνισε: «Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη με όλα τα και όσο είναι δυνατόν», αλλά πρόσθεσε ότι, «η Σερβία θα υπερασπιστεί τους Σέρβους ανά πάσα στιγμή». 
«Ζητώ από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να μην εισερχονται στον βορρά με όπλα, να μην επιτίθενται στο σερβικό λαό και θα τους ζητήσω να μην δοκιμάζουν την υπομονή του σερβικού λαού. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όλα τα ενδιαφερόμενα διεθνή μέρη ότι το διεθνές δίκαιο  είναι με την πλευρά της Σερβίας. Ας ρίξουν μια προσεκτική ματιά στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και στις συμφωνίες, των Βρυξελλών», είπε ο κ. Βούτσιτς. 

Ο Πρόεδρος της Σερβίας υπογράμμισε ακόμα ότι αυτή ήταν η τρίτη κλιμάκωση των εντάσεων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, από τις 26 Μαρτίου, όταν συνελήφθη και κακοποιήθηκε από τις Αλβανικές ειδικές δυνάμεις, ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς στην Κόσοβσκα Μιτρβίτσα. 



Ο Σέρβος Πρόεδρος, αναρωτήθηκε  τι σημασία έχουν οι  συμφωνίες με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ  αν η Πρίστινα δεν τις σέβεται καθόλου.

«Οι Συμφωνίες προβλέπουν ότι οι Ένοπλοι  Αλβανοί  μπορούν να εισέρθουν  στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, μόνο με την εκπλήρωση  δύο προϋποθέσεων.Την έγκριση του ΝΑΤΟ και με την πλήρη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας των Σερβων» και τόνισε ότι  η KFOR στην πρώτη  της δήλωση ανέφερε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την παρουσία της  ROSU,  στην περιοχή της «Γκαζίβοντα».

Ο κ. Βούτσις αναφέρθηκε ακόμα και στις δεκάδες επιθέσεις και προβοκάτσιες εναντίον του σερβικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου που έγιναν συστηματικά πρόσφατα, και τόνισε ότι η Σερβία , «είναι διατεθειμένη να επιτύχει μια διαρκή ειρήνη με τους Αλβανούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να βασιστεί στην έξωση των Σέρβων».

 Ο Πρόεδρος της Σερβίας περιέγραψε τα γεγονότα γύρω από τη λίμνη του φράγματος «Γκαζίβοντε» και είπε ότι στην επιχείρηση μετείχαν 130 ένοπλοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων της Πρίστινα πήραν υπό τον έλεγχο τους την περιοχή γύρω από τη λίμνη και έθεσαν υπό περιορισμό, όσους βρίσκονταν εκεί. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν τουλάχιστον 12 ελεύθεροι σκοπευτές, και περίπου άλλοι εκατό τον βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής. 

Ο κ. Βούτσις είπε ότι αφού εθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε συναγερμό πολέμου ενημέρωσε τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον πρέσβη των ΗΠΑ για την κατάσταση, και διαμαρτυρήθηκε τηλεφωνικά στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Είπε ακόμα, ότι στην συνάντηση της Τρίτης, (2 Οκτωβρίου) , με τον Πρόεδρο Πούτιν θα τον ενημερώσει για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι «που θα είναι σίγουρα το επίκεντρο των συνομιλιών», και θα ζητήσει την υποστήριξή του σε όλα τα διεθνή φόρα, και «χωρίς αμφιβολία θα ζητήσουμε και τις συμβουλές του». 

Σχολιάζοντας τη δήλωση της ΕΕ της οποίας η εκπρόσωπος είπε ότι «η ΕΕ διατηρεί επαφή με όλες τις πλευρές και τις κάλεσε να δείξουν αυτοσυγκράτηση», ο Σέρβος πρόεδρος προέτρεψε τις Βρυξέλλες να «δείξουν αυτοσυγκράτηση» και να απόσχουν από υποκριτικές δηλώσεις για το θέμα. 
«Τι εννοούν με την «αυτοσυγκράτηση»; Αναρωτήθηκε. «Μήπως οι Σέρβοι επιτέθηκαν ;».«Σας καλώ, κυρίες και κύριοι, των Βρυξελλών να απόσχεται τουλάχιστον από υποκριτικές παρατηρήσεις». Είπε. 

Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η αλβανική πρόκληση εγινε κατά παράβαση των υφισταμένων διεθνών συμφωνιών.«Μπήκαν το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς άδεια και κατά παράβαση των συμφωνιών των Βρυξελλών. Προσπάθησαν να αποδείξουν ότι οι συμφωνίες αυτές δεν είναι δεσμευτικές για αυτούς και τους δυτικούς συμμάχους τους, που τους υποστηρίζουν. Παραβίασαν το ένατο κεφάλαιο της Συμφωνίας των Βρυξελλών, διότι «οι Σέρβοι δεν ενημερώθηκαν», παραβίασαν επίσης τη διάταξη σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και την στρατιωτική-τεχνική συμφωνία του Κομάνοβο», είπε. 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν διευκρίνισε ότι η διαταγή για την κατάσταση συναγερμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δεν εχει ανακληθεί και οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε δυσμενή εξελίξη στο Κοσσυφοπέδιο. 
«Η διαταγή του ανώτατου διοικητή είναι σε ισχύ και, όσο διάστημα παραμένει έτσι, οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση και θα είναι έτοιμες να ανταποκριθεί στις οποιεσδήποτε εξελίξεις», ανέφερε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας. 

Ο δήμαρχος του Ζούμπιν Πότοκ, Στέβαν Βούλοβιτς δήλωσε ότι έχει από χθες το απόγευμα δημιουργήθηκε ένα οδόφραγμα στην έξοδο της πόλης προς την λίμνη Γκαζίβοντε , προκειμένου να αποτραπεί κάθε προσπάθεια της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου να περάσει από αυτό το δρόμο για να καταλάβει το Φράγμα. 
Ο υπάλληλος του Κέντρου για την οικολογία και σπορ Νεμάνια Μιλοβάνοβιτς, κοντά στο Ζούμπιν Ποτόκ, δήλωσε ότι τα μέλη της ειδικής μονάδας ROSU απείλησαν αυτόν και άλλους τρεις Σέρβους με πυροβόλα όπλα και τους έκλεισαν σε ένα υπόγειο πριν τους αφήσουν ελευθέρους. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου