Σεπτεμβρίου 24, 2018

Ρεπούμπλικα της Βόρειας Στην τελική ευθεία για το συμβουλευτικό δημοψήφισμα

Ο Ζόραν επέστρεψε από τις ΗΠΑ και περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στη Γευγελή και τη Στρούμιτσα όπου είπε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική απόφαση η οποία αποτελεί τιμή για τη γενιά μας» και κάλεσε του πολίτες «σε αυτή την ιστορική στιγμή» να λάβουν «με αποφασιστικότητα, και εξυπνάδα» την «ιστορική απόφαση», και «να πάνε να ψηφίσουν για την Ευρωπαϊκή Μακεδονία» , γιατί «αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί». 
Στις ΗΠΑ, ο Ζόραν, κάλεσε σε «εθνική Ενότητα», την «Μακεδονική Διασπορά» σε ΗΠΑ και Καναδά, και τους είπε ότι , «η Μακεδονία εκπληρώνει τώρα τις φιλοδοξίες των πατέρων και των παππούδων μας». 
Στις ΗΠΑ , τον διαδέχτηκε ο πρόεδρος Ιβάνοφ, που μιλώντας στους ομογενείς στο Ντιτρόιτ, κάλεσε του πολίτες της «Βόρειας», να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα, «να μην ακούνε τα ψέματα της κυβέρνησης, και «να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους πάρει την κυριαρχία τους».
 Ο Μιτσκόσκι του σπαρασσομένου VMRO-DPMNE, μίλησε στην Αχρίδα και ποντάροντας σε δυο βάρκες ,τόνισε ότι «το δημοψήφισμα δεν θα είναι επιτυχές εάν δεν ψηφίσουν 900.000 ψηφοφόροι».
 Έτσι , στους μεν αμερικανούς είπε ότι εμμέσως κάλεσε τους φίλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να πάνε να ψηφίσουν, ενώ στην μερίδα του κόμματός του που είναι με το μποϋκοτάζ θα μπορεί να λέει ότι στήριξε τη θέση τους.
 Για τον κ. Αχμέτι, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Καέσε τους Αλβανούς και τους μακεδόνες να πάνε μαζικά στην Κάλπη, στις 30 Σεπτεμβρίου και να ψηφίσουν, «υπέρ» της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας». 
«Στο δημοψήφισμα αποφασίζουμε αν θα οικοδομήσουμε ενα προοδευτικό ή ένα οπισθοδρομικό μπλοκ», είπε ο Αχμέτι και τόνισε ότι το «ΝΑΙ», «παράγει σταθερότητα, ασφάλεια, για το καλό εθνοτήτων και φέρνει σχέσεις γειτονίας, οικονομική ανάπτυξη, καλύτερη εκπαίδευση, ποιότητας στην Υγεία, αλλά και καλύτερη διακυβέρνηση αφού θα ενισχυθεί το κράτος δικαίου».
 Υπέρ, αλλά τηλεοπτικά, αφού δεν προλάβαινε να πεταχτεί στα Σκόπια, 
τάχθηκε h φίλη και σύντροφος από το Ζάγκρεμπ.
 Η Πρόεδρος της Κροατίας Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς είπε ότι Κολίντα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι σημαντικό για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, και κάλεσε τους πολίτες της Βόρειας να πάνε να ψηφίσουν, λέγοντας ότι η Κροατία, (που πάντα ενίσχυε τους «Μακεδόνες») ανήκει στην οικογένεια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και είναι έτοιμη να τους βοηθήσει σε αυτή την διαδρομή. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκίνησε έρευνα για όσους εμποδίζουν το δικαίωμα στην ψηφοφορία δια του διαδικτύου και θα τιμωρούνται όσοι απειλούν τους πολίτες για να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα μέσω του διαδικτύου.
 Υπέρ της συμμετοχής τάχθηκε και η «εθνική εισαγγελέας» Κάτιτσα Γιάνεβα. Υπέρ του μποϊκοτάζ τάχθηκε κατά το κήρυγμα στη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Βέλες.και ο μητροπολίτης Αγκάταγκελ (Αγαθάγγελος). 
Η προεκλογική σιωπή αρχίζει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου