Σεπτεμβρίου 21, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μετά τις συνομιλίες της με τη Ραντμίλα Σεκερίνσκα συνέκρινε το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου με το δημοψήφισμα για την Ένωση των δυο Γερμανιών και τόνισε ότι οι πολίτες της χώρας πέπει να πάνε να ψηφίσουν για τι, «είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Συμμαχίας». 

ΤΙΡΑΝΑ. Η αλβανική κυβέρνηση θα δανειστεί 500 εκατομμύρια ευρώ από τις διεθνείς αγορές. για την κάλυψη των αναγκών για κεφάλαια για τα επόμενα δύο χρόνια, και για την ανανεωση αντικατάσταση του δανείου που λήφθηκε το 2015 με ευρωομόλογα, με επιτόκιο 5,75% και το οποίο ωριμάζει το 2020. Το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει στον Υπουργό Οικονομικών να επαναγοράσει τμήμα του δανείου του 2015. Η αλβανική κυβέρνηση θα ανοίξει βιβλίο προσφορών για να προκύψει το ανταγωνιστικό επιτόκιο του δανείου. 
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε συνέντευξη τύπου παρουσίασε επιστολή του Λουλζίμ Μπάσα, από όταν ήταν δήμαρχος Τιράνων, που ζητούσε την πώληση του Οικοπέδου του Εθνικού Θεάτρου στον εργολάβο Αστρίτ Βελιάι που σκόπευε να ανεγείρει πολυκατοικία με διαμερίσματα και καταστήματα, και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα χτίσει «το πιο όμορφο και το πιο σύγχρονο θέατρο». Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την ραγδαία αύξηση του εγκλήματος στον Αυλώνα, δήλωσε ότι το έγκλημα είναι σε διαρκή πτώση και όσα λέει ο Μπάσα είναι ψέματα. Το Κοινοβούλιο με 75 ψήφου υπέρ ανέτρεψε το βέτο του Προέδρου Μέτα και ξαναψήφισε για την κατεδάφιση του «Ιταλικού» Εθνικού θεάτρου. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την τρομοκρατία, επισημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να αντιμετωπίσει αυξανόμενη απειλή από την τρομοκρατία και αναφέρει ότι 133 Κοσοβάροι που πολέμησαν με το ισλαμικό κράτος και την Αλ Νούσρα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν επαναπατριστεί και ότι 196 μαχητές εξακολουθούν να παραμένουν στη Μέση Ανατολή , όπου ζουν και 40 παιδιά που γεννήθηκαν εκεί από γονείς Κοσοβάρους. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. «Πηγή» του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε στις εφημερίδες ότι ο πρόεδρος κατά την τελική φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, θα θέσει τα αιτήματα των Αλβανών από την κοιλάδα του Πρέσεβο. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ανακοίνωσε ότι από το νέο έτος δεν θα υπάρχουν «φυσικά εμπόδια» στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Διευθυντής του γραφείου της Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς κάλεσε έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι και ζήτησε την άμεση αντίδραση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκας Μογκερίνι, η οποία είναι μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου στις δηλώσεις των Αλβανών. Πρέπει να μας πουν την γνώμη τους για τις απειλές και τις προκλήσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, είπε και τόνισε ότι «για 28η φορά, από την Πρίστινα , εκτοξεύονται απειλές πολέμου, εκφράζονται διεκδικήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και ανακοινώνεται το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία. Ο Σέρβος πολιτικός στη συνέχεια είπε ότι είχε «μια δημόσια και ανοικτή» ερώτηση για την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και την εκπρόσωπος της, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς. «Θα τους ρωτήσω αν θα παρέμεναν σιωπηλές εάν το Βελιγράδι, δήλωνε ότι καταργούνται τα σύνορα μεταξύ του Βελιγραδίου και της Μπάνια Λούκα»; Νομίζω όμως ότι όλοι γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτή την ερώτηση,» είπε ο Τζούριτς. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει καταγγελίες σχετικά με την ενδεχόμενη πλαστοπροσωπία 303 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς απάντησε στις απειλές του Επίτροπου Χαν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο μπορεί να διακοπούν εάν επαναληφθού επιθεσεις σε δημοσιογράφους όοως αυτή κατά της Ολιβερας Λάκιτς. «Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο σχόλιο για τη θέση του Επιτρόπου, βλέπω όμως στην απάντησή του μια μεροληπτική στάση. Η θέση μας είναι σαφής .Θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο να αναρωτηθεί κανείς ποιος ωφελείται από αυτό που συνέβη με τη δημοσιογράφο Λάκιτς». «Δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα έξυπνος κανείς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, πρώτα απ 'όλα, δεν ωφελήθηκαν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία. Είναι σίγουρα μια ανέντιμη πράξη, από κάποιον που θέλει να προκαλέσει βλάβη στο Μαυροβούνιο και την πολιτική του», δήλωσε ο προστάτης της Μαφίας Τζουκάνοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου