Σεπτεμβρίου 20, 2018

Επί τροχάδην

 ΣΚΟΠΙΑ. Απορρίφτηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για το δημοψήφισμα του Ζάεφ Το Συνταγματικό Δικαστήριο της «Βόρειας», με ψήφους 7 έναντι δυο απέρριψε και τις τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβληθεί για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Ο Τοντόρ Πετρόφ, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Μακεδόνων, που είχε υποβάλλει τη μια από τις τρείς ενστάσεις είπε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι απαράδεκτη και θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα των ανθρώπων, που θα μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα του Ζάεφ. Η καθηγήτρια της νομικής των Σκοπίων σχολίασε ότι η απόφαση των επτά «αντί για νομική επιχειρηματολογία χρησιμοποίησαν πολικούς όρους για να υπερασπιστούν κάτι που δεν μπορεί να υποστηριχθεί». 
 Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Κριστιάν Μιτσκόφσκι δήλωσε στην τηλεόραση πως «αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ το VMRO-DPMNE θα σεβαστεί τη γνώμη του λαού». Ωστόσο με κοινή τους δήλωση 14 βουλευτές του VMRO-DPMNE δήλωσαν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα και ότι δεν θα ψηφίσουν στην βουλή τις αλλαγές του Συντάγματος που θα φέρει η κυβέρνηση. Από την Πανστρατιά των διεθνών παραγόντων χθες περιόδευσε στα Σκόπια και το Μοναστήρι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Λόρδος Ρόμπερτσον που είπε «εάν δεν ψηφίσετε, τότε δεν θα έχετε δικαίωμα να αποφασίσετε» , και έριξε το σύνθημα, «ή τώρα ή ποτέ». 
Σήμερα σπεύδει στα Σκόπια για προεκλογική περιοδεία η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν . Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι είχε συνάντηση με τα μέλη της Μεικτής κοινοβουλευτικής Επιτροπής, «Δημοκρατία της Μακεδονίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», που θα πραγματοποιήσει την 15η Συνεδρίαση της. Στα δικαστήρια, απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης μιας δικαστίνας στην δίκη για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, ενώ άλλο αυτόφωρο δικαστήριο καταδίκασε σε 4 χρόνια φυλακή κάποιον που επιτέθηκε στην Σεκερίνσκα κατά τη διάρκεια προεκλογικής της ομιλίας για το δημοψήφισμα. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργός για την Ευρώπη Άλαν Ντάνκαν και δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί μια «μακροπρόθεσμη» λύση για το Κοσσυφοπέδιο η οποία «θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών και θα βελτιώσει την περιφερειακή σταθερότητα» και στην οποία «θα συμφωνήσουν μόνοι τους, το Βελιγράδι και την Πρίστινα» και η οποία πρέπει «να υποστηρίζεται από όλους, ακόμη και αν αυτό σήμαινε αλλαγή της οριοθέτησης των συνόρων».
 Ο κ. Ντάτσιτς ανακοίνωσε με την ευκαιρία νέος Πρεσβευτής της Σερβίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η Αλεξλαντρα Γιοκσίμοβιτς που δεν είναι διπλωμάτης αλλά προέρχεται από τον χώρο των προσωπικοτήτων. 

ΠΕΚΙΝΟ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρευρέθηκε στην έναρξη του 12ου Παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στην Τιανίν. Μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ δήλωσε , ότι « η Κίνα αναμένει να δεί στο μέλλον μια ανεξάρτητη, αυτόνομη και ισχυρή Σερβία». Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ακόμα ότι η Σερβία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κροατία και άλλες χώρες της περιοχής, αλλά οι η Κροατία πριν από πέντε χρόνια απέρριψε την πρότασή για την ανάπτυξη του συγκοινωνιακού διαδρόμου Βελιγραδίου-Ζάγκρεμπ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε κατηγορηματικά και τις δηλώσεις του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς για τον εξοπλισμό της Σερβίας και το Κοσσυφοπέδιο , επισημαίνοντας ότι και τα δύο ζητήματα είναι εσωτερικά θέματα της Σερβίας. 

ΜΠΟΥΓΙΑΝΟΒΑΤΣ. Δόθηκε χθες στην κυκλοφορία το τμήμα του Διαδρόμου 10 κοντά στο Μπουγιάνοβατς μήκους 6,6 χιλιομέτρων. 

ΣΟΦΙΑ. Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε για το τι αποφάσισε το χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο. Οι τρείς «Ηνωμένοι πατριώτες» ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση θα υπερασπίσει την Ουγγαρία στην ΕΕ, ενώ ο Μπορίσοφ αργότερα διέψευσε ότι ελήφθη απόφαση. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο δήλωσε Τ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ αντιμετωπίζει την αντίθεση κάποιων μελών της ΕΕ» και οτι «αυτή πρέπει να ξεπεραστεί μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων». Ο κ. Χάας δήλωσε και ότι το Βερολίνο είναι επιφυλακτική ως προς την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων, μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, και ότι το ανησυχεί , «μια πιθανή επίδραση ντόμινο». Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα συναντήθηκε με την αναπληρωτή βοηθό υπουργό των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Ελίζαμπεθ Μίλαρντ, και συμφώνησαν ότι «η επιτυχής έκβαση του δημοψηφίσματος στη Μακεδονία στις 30 Σεπτεμβρίου, θα έχει μεγάλη σημασία για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής». Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους από τους καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μην ψηφίσουν για την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου των Τιράνων στην οποία επιμένει ο Ράμα.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοσσυφοπέδιο Ρασίτ Γκαλάι εξέδωσε οδηγία με την οποία απαγορεύεται στους αστυνομικούς να εισέρχονται σε τζαμιά, και να κάθονται σε καφενεία, κατά τις ώρες εργασίας τους. Αρκετές δεκάδες Σέρβων που έχουν απομείνει στο ορεινό τμήμα του Δήμου Νόβο Μπρντο συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον αστυνομικό σταθμό ζητώντας προστασία από τους αλβανούς κλέφτες, που, κλέβουν τα ζώα τους και τα γεωργικά τους μηχανήματα. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η αυριανή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Μπάνια Λούκα είναι μεγάλης σημασίας για τη Σρπσκα επειδή ο ρώσος διπλωμάτης είναι ένας μεγάλος φίλος των Σέρβων και ένας βαθύς γνώστης των εξελίξεων στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα είπε ότι η επίσκεψη Λαβρώφ στην Μπάνια Λούκα είναι μια απόδειξη ότι ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είναι σεβαστός ως πολιτικός και ως ηγέτης. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απέρριψε την ένσταση του SNSD κατά του PDP για παραβίαση του εκλογικού νόμου, λόγω της συκοφαντικής προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγει . Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαβίβασε στον εισαγγελέα τον φάκελο της διοικητικής εξέτασης «για τα πιθανά ποινικά αδικήματα κατά τη διαδικασία εγγραφής των εκλογέων για την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου», που περιλαμβάνει περίπου 150 άτομα. 

ΜΠΙΧΑΣ. Οι αρχές στο καντόνι ΟΥΝΑ-ΣΑΝΑ μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου είχαν καταγράψει 239 αξιόποινες πράξεις που διεπράχθησαν από μετανάστες. Χθες ένας «17χρονος» μετανάστης από το Πακιστάν τραυματίστηκε σοβαρά σε φιλονικία με έναν άλλο μετανάστη.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Υπουργός ασφαλείας, Ντράγκαν Μέτκιτς, κατηγόρησε την τοπική αυτοδιοίκηση στην Βελίκα Κλάντουσα για παρεμπόδιση της λύσης στο πρόβλημα της διαμονής των μεταναστών σε αυτό το Δήμο. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Η Κεντρική Τράπεζα του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι από τις Αρχές Ιανουαρίου βρέθηκαν 26.300 πλαστά ευρώ και τα πιο πολλά ήταν πλαστά τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ . Βρέθηκαν και πλαστά κέρματα των 2 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου