Σεπτεμβρίου 01, 2018

Η 1η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία


1092. Στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός έχρισε τον υιό του Ιωάννη ως συναυτοκράτορα.  
1482. Οι τούρκοι από το Χανάτο της Κριμαίας κατέστρεψαν το Κίεβο.

1581. Ο Αταμάνος Γερμάκ Τριφούνοβιτς ξεκίνησε με 840 άνδρες για την κατάκτηση της Σιβηρίας.

1701 .Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής οι Αυστριακοί υπό τη διοίκηση του Ευγένιου της Σαβοΐας νίκησαν τους Γάλλους που διοικούσε ο Βιλερουά , στη μάχη του Κιάρι στη Βόρεια Ιταλία. 



1715.Πέθανε , μετά από βασιλεία 72 ετών Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας και τον διαδέχτηκε ο τρισέγγονος του Λουδοβίκος ΙΕ με αντιβασιλέα τον Φίλιππο  Δούκα της Ορλεάνης.

1870 .Κατά τον γαλλο-πρωσικο πολέμο, οι Πρώσοι υπό την διοίκηση του Χέλμουτ φον Μόλτκε νικήσαν τον γαλλικό στρατό στη μάχη του Σεντάν.


1911. Οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες υποδέθηκαν το θωρηκτό Αβέρωφ που κατέπλευσε στον φαληρικό όρμο στις 1/14 Σεπτεμβρίου. 

Στην Όπερα του Κιέβου, ο «αναρχικός» Ντμίτρι Μπογκρόφ πυροβόλησε τον  πρωθυπουργό του Τσάρου  Πιοτρ Στολίπιν. Ο Στολίπιν ξεψύχησε τέσσερεις μέρες αργότερα.


1916. Η Βουλγαρία ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων κήρυξε τον πόλεμο στην Ρουμανία.

1920. Η Γαλλία δημιούργησε τον Λίβανο με πρωτεύουσα τη Βηρυτό.

1928. Ο Αχμέτ Ζόγου αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αλβανίας και δήλωσε ότι η χώρα πια ήταν συνταγματική μοναρχία. 


1938. Η «Πράβντα» δημοσίευσε για πρώτη φορά το σύνθημα «Για την πατρίδα! Για τον Στάλιν!».

1939. Στις 04: 42 με τον βομβαρδισμό του Γκντάσκ , ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Μαζί με τν Βερμαχτ συνέπραξαν και δυο μεραρχίες του Σλοβακικού Στρατού. Με διάταγμα της εσωτερικής Ασφάλειας όποιος άκουγε ξένες ραδιοφωνικές εκπομπές στη Γερμανία θα αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή.

1941. Στη Γερμανία εκδόθηκε η αστυνομική διαταγή σύμφωνα με την οποία από τις 19 Σεπτεμβρίου 1941 οι Εβραίοι , «θα έπρεπε να φέρουν στην αριστερή πλευρά του θώρακα του ρούχου να φορούν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ με τη λέξη «Εβραίος».

1944.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου αναχώρησε αεροπορικά από το Κάιρο και εγκαταστάθηκε στη Νάπολη. Η Force 133, από το Κάιρο έστειλε στον επικεφαλής των συμμαχικών συνδέσμων στην Πελοπόννησο, ταγματάρχη Άντονι Άντριους λεπτομερείς οδηγίες που τόνιζαν ότι: «Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής και η 'Ελληνική Κυβέρνηση θα θεωρήσουν τον ΕΛΑΣ υπεύθυνο αν σκοτωθούν γυναίκες και παιδιά».




1945. Το γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό καθεστώς επέβαλε στη Σερβία τις αυτόνομες επαρχίες της Βοϊβοντίνα και του Κοσσυφοπεδίου.

1958 .Τέθηκε σε εφαρμογή η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ισλανδίας στα 12 μίλια. Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε τον στόλο της για να προστατεύει τους εγγλέζους αλιείς που συνέχισαν να ψαρεύουν μπακαλιάρους, μέσα στα χωρικά ύδατα της Ισλανδίας.

1961. Άρχισε στο Βελιγράδι με τη συμμετοχή 25 χωρών και 40 αντιαποικιακών και απελευθερωτικών κινημάτων η Διάσκεψη για την ίδρυση του κινήματος των Αδεσμεύτων χωρών.

1963. Στο Βελιγράδι εγκαινιάστηκε το γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα.



1964 . Η Ουάσινγκτον Ποστ προέβλεψε   ότι «εάν επρόκειτο να ανατραπεί από την αρχήν η κυβέρνησις Παπανδρέου, με κινημα του στρατού θα αντικαθίστατο υπό των "νέων συνταγματαρχών", του ελληνικού στρατού».

1969. Πραξικόπημα του Στρατού στη Λιβύη ανέτρεψε το βασιλιά Ιντρίς και έφερε τον Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία.



1970 .Ντακότα, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβει  Μιτσικέλι, και σκοτώθηκαν και τα 7 άτομα που επέβαιναν . Απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν από Παλαιστίνιους.





1972.  Στο Ρέικιαβικ,  της Ισλανδίας, ο  Μπόμπι Φίσερ νίκησε τον Ρώσο Μπορίς Σπάσκι και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.



1983. Η σοβιετική αεροπορία κατέρριψε πάνω από τη Σαχαλίνη την πτήση 007 των Κορεατικών αερογραμμών που πετούσε μέσα στον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης και δεν υπάκουε στις εντολές που του έδιναν.

Σκοτώθηκαν και οι 269 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού γερουσιαστή Λώρενς Μακντόναλντ.

1988. Άρχισε να εκπέμπει η ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη.

1991. Το Ουζμπεκιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του.

2004. Τσετσένοι τρομοκράτες κατέλαβαν το σχολείο του Μπεσλάν στην Οσετία.

2006 . Η Εθνική Ελλάδος προκρίθηκε στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ , μετά από νίκη της επί της εθνικής ομάδας των Η.Π.Α. με σκορ 101-95.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου