Αυγούστου 30, 2018

Επί τροχάδην

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των αγνοουμένων.

O Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του Γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια δήλωσε ότι ανάμεσα στους χιλιάδες που εξαφανίστηκαν στους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας, υπάρχουν και 1.648 Σέρβοι άτομα από το Κοσσυφοπέδιο των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμα εξηγηθεί ή των οποίων τα λείψανα δεν έχουν βρεθεί . Το Κέντρο «Βεριτάς» ανακοίνωσε ότι στις λίστες των αγνοουμένων στην Κροατία και την Βοσνία Ερζεγοβίνη για την περίοδο 1991-1998 υπάρχουν 1.786 Σέρβοι, μεταξύ των οποίων 1.282 άμαχοι, 
εκ των οποίων 495 γυναίκες.  

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα, για το εάν θέλουν είτε μια συμφωνία ειρήνης με τη Σερβία, η οποία θα επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, ή εάν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση με εχθρότητα για τις γειτονικές χώρες .«Επειδή ξέρω ότι θα επιλέξουν την πρώτη επιλογή, εργάζομαι σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους μας για να υπάρξει ειρήνη με τους γείτονες μας», είπε, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών ότι δεν θέλουν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, και ότι κάνουν, «αδίστακτοι προπαγάνδα εναντίον των διεθνών Συμμάχων». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η διεύθυνση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνεργασία με το γραφείο του εισαγγελέα, πραγματοποίησε επιχείρηση στην Πρίστινα, την Γκνιλάνε και το Ουρόσεβατς και συνέλαβε 16 άτομα ως ύποπτα για λαθραία διακίνηση όπλων. Βέθηκαν και κατασχέθηκαν 19.000 ευρώ σε μετρητά, 3 τυφέκια , 17 πιστόλια, 2.850 σφαίρες διαφορετικών διαμετρημάτων , 
1 βουλγαρικό διαβατήριο, 3 κινητά τηλέφωνα. Οι ύποπτοι, με την παραγγελία του εισαγγελέα, προφυλακίστηκαν. 

ΣΚΟΠΙΑ. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, έγινε συνάντηση των ηγετών των 30 κομμάτων που στηρίζουν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και τις διαδικασίες για την πλήρη ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο Ζάεφ κήρυξε την έναρξη της εκστρατείας της ΕΕ «Φανταστείτε το μέλλον μαζί!» και είπε ότι ενα τεράστιο ποσοστό των πολιτών είναι «Υπέρ», του δημοψηφίσματος και ότι περιμένει αυτό ο αριθμός να αυξηθεί. Ο Ζάεφ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση Κρίστιαν Ντάνιελσον που είπε ότι , «το Μποϊκοτάζ δεν είναι η λύση» και κάλεσε του πολίτες να ψηφίσουν λέγοντας ότι «στις 30 Σεπτεμβρίου θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσετε το μέλλον» και ότι, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα είναι ιστορική, και δίνει ένα παράδειγμα, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ο Ντάνιελσον συναντήθηκε και με τον Μιτσκόσκι. Το Κοινοβούλιο με 61 ψήφους υπέρ και τέσσερις εναντίον, ενέκρινε χθες τον διορισμό Πέταρ Ατανάσοφ , ως Υφυπουργού Παιδείας και Επιστημών. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η κυβέρνηση διόρισε τρείς Αλβανούς ως Διευθυντές Κρατικών Υπηρεσιών. Αποφασίστηκε ότι με τον μισθό του Σεπτεμβρίου θα δοθεί στους εργαζομένους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση 5%, αύξηση και το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών θα λάβει για το σκοπό αυτό 99 εκατομμύρια δηνάρια, από τον προϋπολογισμό. 

ΣΟΦΙΑ. Η 14η Παγκόσμια Συνάντηση των Βουλγαρικών ΜΜΕ, που διοργανώνεται από το Βουλγαρικό Πρακτορείο , (BTA) και την Παγκόσμια Ένωση Βουλγαρικών ΜΜΕ θα διεξαχθεί από την 24η έως και την 28η Οκτωβρίου στα Σκόπια, με κεντρικό Θέμα «Μέσα Ενημέρωσης με μνήμη», στην οποία θα παρουσιαστούν μελέτες για τα «διαφορετικά πρόσωπα του πατριωτισμού», «το Επιχειρηματικό πνεύμα και το εθνικό χρέος», και «η Προπαγάνδα ενάντια στη δημοσιογραφία». και άλλα. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τουλάχιστον 40 βουλγαρικά ΜΜΕ από 25 χώρες. 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα κάλεσε τους Αλβανούς στην Ρεπούμπλικα της Βόρειας να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και να ψηφίσουν «υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας», και σε αντίθεση με τον Μπουσάτι μίλησε για τη Μακεδονία και όχι για την Ρεπούμπλικα της Βόρειας. «Η ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική για το μέλλον. Η Μακεδονία μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας των σχέσεών της με την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι τώρα σε μια θετική στιγμή.Χωρίς δισταγμό, υποστηρίξαμε τον διάλογο μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε και να βρούμε μια λύση . Η νέα συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, ανοίγει μια νέα προοπτική, και είναι ένα θετικό βήμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και επηρεάζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας. Ο αλβανικός παράγοντας στην «Μακεδονία» διαδραματίζει έναν αναντικατάστατο ρόλο στη διαδικασία της εσωτερικής μεταμόρφωσης και της κοινωνικό-πολιτικής συνοχής, καθώς και την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της Μακεδονίας και έχει την ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσει την υποστήριξή του για την Μακεδονία με την επιτυχία του δημοψηφίσματος», ανέφερε ο πρόεδρος Μέτα. 

ΤΙΡΑΝΑ. Το αλβανικό κρατικό Ινστιτούτο στατιστικής (INSTAT) ανακοίνωσε ότι το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος, επισκέφθηκαν Αλβανία 2,9 εκατομμύρια αλλοδαποί πολίτες. Οι περισσότεροι ήταν Κοσσοβάροι (911,631) και ακολουθούσαν οι υπήκοοι της Βόρειας οι (381,000), οι Έλληνες (275.000) και οι Ιταλοί με 200.000 επισκέψεις. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καταγράφηκε αύξηση 12,4%. Ο Υπουργός Τουρισμού Μπλέντι Κλόσι που επισκέφθηκε χθες τη Λέζα είπε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών τον Αύγουστο, επισκέφθηκαν 1,345,000 τουρίστες στην Αλβανία, που είναι 20% περισσότεροι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και επομένως στο οκτάμηνο οι ξένοι τουρίστες έφρασαν τα 4.245.000 .
 Ο Υπουργός είπε ότι το 2021 ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Αλβανία θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια. Βέβαια, το να θεωρείς τους 1.300.000 Αλβανούς από το Κόσσοβο και την Βόρεια ,ως αλλοδαπούς τουρίστες, δεν είναι μόνο «στατιστικό» και «επικοινωνιακό» ζήτημα. 

ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ. Πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Σερβικής Δημοκρατίας και της Σερβίας . Οι δυο πρωθυπουργοί Ανα Μπρνάμπιτς και Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσαν την έναρξη κατασκευής δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, στον Δρίνο , («Φότσα» και «Πάουντσι»), που θα έχουν μια συνολική ισχύ 90 μεγαβάτ, καθ θα έχουν προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά θα είναι τα πρώτα κοινά ενεργειακά έργα της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας .Οι πρωθυπουργοί Ανα Μπρνάμπιτς και Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς με το δήμαρχος Τρέμπινιε Λούκα Πέτροβιτς, εγκαινίασαν το νηπιαγωγείο «Σερβία» στον οικισμό «Γκόριτσα», την κατασκευή του οποίου ενίσχυσε η σερβική κυβέρνηση με 1 εκατομμύριο Μετατρέψιμα Μάρκα. Η Σερβία από το 2014 έχει δωρίσει 21,500,000 ευρώ σε έργα στη Σέρβικη Δημοκρατία όπως είπε η Σέρβος πρωθυπουργός. 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης υιοθέτησε το πλαίσιο ενεργειακής στρατηγικής για την περίοδο μέχρι το 2035, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για την άντληση κεφαλαίων από την ΕΕ για την ενέργεια , καθώς και την προσέλκυση επενδυτών στον τομέα της ενέργειας. Το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Βοσνία Ερζεγοβίνη πέτυχε οικονομική ανάπτυξη 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο Πρόεδρος του Συμβούλιο των Υπουργών, Ντένις Ζβίτζιτς είπε στην συνέντευξη Τύπου που ακλούθησε ότι δεν είναι υπεύθυνος για την απαγόρευση εισόδους του Ρώσου συγγραφέα Ζαχαρ Πριλέπιν. Ο Μίρκο Σάροβιτς, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και αντιπρόεδρος του Συμβούλιου των Υπουργών, είπε ότι δεν έλαβε το σημείωμα το οποίο του έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών στις 24 Αυγούστου σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Πριλέπιν. Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Σεράγρβο αναμένει ακόμη από τις αρμόδιες αρχές να παρέξουν επίσημες πληροφορίες ως προς το γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος στο ρώσο πολίτη Ζαχαρία Πριλέπιν. 

ΜΑΙΝΤΑΝ ΠΕΚ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε προεκλογική συγκέντρωση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) ενόψει των τοπικών εκλογών της 2 ας Σεπτεμβρίου , δήλωσε ότι, «αργά αλλά σταθερά, η Σερβία γίνεται ένας καλύτερος τόπος για να ζήσει, κανείς», και υποσχέθηκε «κονδύλια για έργα οδοποιίας που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να παραμείνουν στην περιοχή». Δήλωσε ακόμα, (ειρωικά), ότι το γεγονός πως οι φίλοι και γείτονες, όπως οι πρωθυπουργοί της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, είναι αντίθετοι με την ιδέα της οριοθέτησης μεταξύ της Σερβίας και των Αλβανών ως, «πολύ ενδιαφέρον». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης για την επιλογή του επενδυτή που θα αναλάβει τα ορυχεία του Μπορ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Δικηγόρος Ζόραν Ζιβάνοβιτς, ως πληρεξούσιος των συγγενών του δολοφονηθέντος Πρωθυπουργού της Σερβίας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής Μίλαν Νέντιτς υπέβαλε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της πρωτόδικης απόφασης του Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα να εξαφανιστούν οι εναντίον του αποφάσεις των μεταπολεμικών εκτάκτων «κομμουνιστοδικείων».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η αστυνομία του Μαυροβουνίου βρήκε και εξουδετέρωσε στο Μπαρ, μια αυτοσχέδια συσκευή που περιείχε μισό κιλό εκρηκτικά και απέτρεψε έτσι, «προγραμματισμένη εκκαθάριση».

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η διαπλοκή της ρουμανικής πολιτικής κρίσης με την αμερικανική βαθαίνει. Η Ιστοσελίδα «politico.eu», που θεωρείται από τους «αμέρικαν πάτριοτς» ότι απηχεί απόψεις των Κέντρων που μάχονται τον πρόεδρο Τραμπ, κατηγόρησε τον Ρούντυ Τζουλιάνι ότι έλαβε χρήματα από μια «παγκόσμια εταιρεία συμβούλων» πριν κάνει τις δηλώσεις του για τη Ρουμανία, και την «διαφθορά σε υψηλό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου