Αυγούστου 03, 2018

Έκτακτη σύγκλιση του Σερβικού Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο

Η ΚΦΟΡ βγήκε από τα στρατόπεδα της κάνει ξαφνικά ασκήσεις στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο γύρω από το χωριό Ματζούσκο στο δήμο Βουτσίτρν ενώ 
η Αλβανική αστυνομία ανακάλεσε όλες τις άδειες. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε στις οκτώ το πρωί του Σάββατου έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξεταστεί η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Οι πληροφορίες λένε ότι στις επόμενες 48 ώρες θα μπορούσε να εκδηλωθεί έαποσταθεροποίηση της κατάστασης της ασφάλειας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια. Αύριο λήγει η προθεσμία που έδωσε η ΕΕ  στους Αλβανούς για το σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων.
Μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας  της Σερβίας ο Πρόεδρος  Βούτσιτς θα πάει στο Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με τον  Πατριάρχη Ειρηναίο. 

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι συγκάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβουλίο της Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και μετά από τη συνεδρίαση προειδοποίησε τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ότι η Πρίστινα θα αντιδρ΄σει στην πιθανή προσπάθεια τους να κηρύξουν αυτονομία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, είπε ο Χαραντινάι προσθέτοντας ότι δεν θα ανεχθεί μονομερείς ενέργειες των Σέρβων. 
Παράλληλα είπε ότι όλα είναι ρητορικές απειλές των Σέρβων. Ο Θάτσι εδωσε συνέντευξη Τύπου και είπε ότι δεν υπάρχει διχοτόμηση. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε ανοικτή επιστολή προς τους Σέρβους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου και τους προέτρεψε να μην αντιδράσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση και στοχευμένη παραπληροφόρηση των ααλβανών και τόνισε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να εκπληρώσει την υποχρέωσή της και να προστατεύσει τη ζωή τους και την ειρήνη, αν είναι απαραίτητο. Ο κ. Βούστις τόνισε: «Αύριο, στις 4 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στα προσωρινά όργανα αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα για να ολοκληρωθεί η έγκριση του καταστατικού της Κοινότητας των Σερβικών δήμων στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Αγαπητοί Σέρβοι, παρακαλούμε στο πλαίσιο αυτό να μην κάνετε τίποτα που κάποια άτομα μεταξύ των Αλβανών, ή μέρος της διεθνούς κοινότητας, θα το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου