Αυγούστου 26, 2018

Η Υπόθεση Πριλέπιν

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Ρώσος συγγραφέας Ζαχαρίας Πριλέπιν δήλωσε ότι η απαγόρευση της εισόδου του στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων του Σαράγιεβο με τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας , των ΗΠΑ, και της Γερμανίας . Ο Εμίρ Κουστουρίτσα είπε ότι απαγόρευση εισόδου στον Ζζαχαρία Πριλέπιν είναι μια ανανέωση από της παλιάς πρακτικής της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών και ότι «στις μέρες μας τις απαγορεύσεις της συντάσσουν αναλφάβητα άτομα που με δυσκολία διαβάζουν τα βιβλία του Δημοτικού » . 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της Σερβικής Δημοκρατίας , ο Πρόεδρος Ντόντικ που απένειμε στην Πριλέπιν το παράσημο «του τάγματος του Νιέγκος», ζήτησε από τους Σέρβους εκπροσώπους στα Κρατικά όργανα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , που παριστάνουν τις παρθένους Μαρίες, να απαντήσουν αμέσως τι ήξεραν και πως συμμετείχαν στο πρωτοφανές σκάνδαλο με το Ρώσο Ρώσος συγγραφέα Πριλέπιν. 
Ο Ντόντικ είπε ακόμα ότι η Σερβική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει την εισαγωγή  κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας μόνο και μόνο επειδή κάποιοι  πολιτικοί θέλουν να εύνοια κάποιων πρεσβειών στο Σεράγεβο.
Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες τη Συμμαχίας περί τον Ντόντικ δήλωσαν ότι η απαγόρευση για τον Πριλέπιν δεν αφορά μόνο στη υπηρεσία Ασφάλειας αλλά και σε αρκετά υπουργεία που διευθύνουν οι της «Συμμαχίας για την Αλλαγή», και τόνισαν ότι είναι «προφανές τι συμβαίνει στη διπλωματία και το Υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιγκόρ Τσρνάντακ που επιμένει ότι αυτό προσκάλεσε τον Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφτεί τη Μπάνια Λούκα, και «η Συμμαχία για την Αλλαγή με τους συνεργάτες της», επέβαλαν κυρώσεις στους Ρώσους πολίτες. 
Η Πρωθυπουργός της Σερβικης Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε η υπόθεση Πριλέπιν αποτελεί μέρος μιας αντι-ρωσικής υστερίας. 
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τόμο Κόβατς , δήλωσε ότι κατέχει τους φακέλους των συνεργατών των Κομμουνιστικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, και στοιχεία για πράκτορες «ξένων υπηρεσιών», και ότι θα αποκαλύψει στοιχεία μόνο για τους «εν ενεργεία προδότες». 
Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέταρ Τζόκιτς, είπε ότι η υπόθεση Πριλέπιν επιβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ελέγχονται από αντι-Ρωσικά κέντρα εξουσίας και ότι ο Πριλέπιν δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , αλλά ο τεράστιος αριθμός των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών, που οι δομές ασφάλειας δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς . 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο ανήξερος Μλάντεν Ιβάνιτς, ζήτησε «να δοθεί επειγόντως μια σαφής εξήγηση ως προς το γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα» στο Ρώσο συγγραφέα Πριλέπιν. Ο Ιγκόρ Τσρνάντακ δήλωσε ότι το Υπουργείο του έλαβε ρωσική Νότα διαμαρτυρίας για τον Πριλέπιν και ότι το Υπουργείο θα απαντήσει μόλις λάβει τα απαραίτητα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου