Αυγούστου 07, 2018

Βαλκανικό Επί Τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Μπαράζ επιθέσεων κατά του Θάτσι. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Πασκάλ Μίλιο σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι για διόρθωση, στα σύνορα, είπε τ ότι είναι μέρος μιας καλά σχεδιασμένης στρατηγικής και δοκιμάζει τις αντιδράσεις του κοινού πριν αρχίσουν συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
 Ο Πασχάλης, είπε ότι διερωτάται ποιες παραχωρήσεις θα κάνει το Κοσσυφοπέδιο, και είπε ότι η διχοτόμηση της Μιτροβίτσα είναι επικίνδυνη. Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα καταδίκασε την ιδέα της αλλαγής συνόρων και την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, είπε ότι η κοιλάδα του Πρέσεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για «εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών», και ακόμη λιγότερο να αλλάξουν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, που είναι αναγνωρισμένα από 115 χώρες, και κάλεσε τους Αλβανούς να αντιταχθούν στα σχέδια του Θάτσι. Ο Θάτσι απάντησε λέγοντας: « μην ακούτε εκείνους που φουλάριζαν με βενζίνη τα τανκ του Μιλόσεβιτς».
 Ακολούθως, ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, σχολιάζοντας την αλλαγής των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι η Ιερουσαλήμ των Αλβανών», και ότι το Κόσσοβο, «είναι ένα σημαντικό θέμα για όλους τους Αλβανούς όπου και αν ζουν».

 ΤΙΡΑΝΑ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το αλβανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πέρυσι εκδόθηκαν 7,956 διαζύγια και ήταν τα περισσότερα τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε σύγκριση με το 2016, εκδόθηκαν 311 διαζύγια περισσότερα. Ανά περιφέρεια , τα Τίρανα έρχονται πρώτα με 1.897 διαζύγια, και ακολουθούν ο Αυλώνας, το Ελμπασάν, η Σκόδρα και η Κορυτσά. Σύμφωνα με ψυχολόγους, η μεγαλύτερη αιτία διαζυγίων είναι η μετανάστευση. Στη δεύτερη θέση είναι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια .Άλλοι λόγοι για το διαζύγιο, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι η φτώχεια, η απιστία, η ενδοοικογενειακή βία και το αλκοόλ.

 ΣΚΟΠΙΑ. Το VMRO-DPMNE για τρίτη ημέρα συνέχισε να απαιτεί εξηγήσεις για το υπηρεσιακό Μερσεντές του Υπουργείου Εσωτερικών, «που βρέθηκε να κάνει διακοπές σε Κάμπινγκ στην Ελλάδα». Μετά από την τριήμερη σιωπή το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού αναφέρθηκε στο εγκληματικό παρελθόν και τις υποκλοπές, δήλωσε ότι, «όλα τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη», και «Αν εντοπιστούν ατασθαλίες, θα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου. Ντράγκαν Ντουκάνοβιτς δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας δεν θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου εγκριθεί η τελική έκδοση του καταστατικού Χάρτη της Κοινότητας των σερβικών δήμων.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν θα παρακολουθήσει την τελική φάση της Διεθνούς στρατιωτικής Άσκησης στη Ρωσία στις 11 Αυγούστου, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου συναδέλφου του Σεργκέι Σοιγκού. 

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ . Το Δημοκρατικό Μέτωπο ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Κοινοβουλίου, στις 23 Αυγούστου, για να καταδικάσουν οι βουλευτές την απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου της επιχείρησης «Θύελλα» και για να εκφραστεί δημόσια η συγγνώμη προς όλα τα θύματα του πογκρόμ και την εθνοκάθαρση των αθώων Σέρβων από τη Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα. Το Υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι η παρουσία του στρατιωτικού Ακολούθου της πρεσβείας του Μαυροβουνίου στην Κροατία, συνταγματάρχη Ιβάν Μουσούλοβιτς στην Ακρόπολη του Κνιν, έγινε μετά από πρόσκληση του Κροατικού Υπουργείου Άμυνας και σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο και δεν αφορούσε στον εορτασμό της νίκης ή της ήττας κανενός. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένας αξιωματικός του Στρατού του Μαυροβουνίου παρακολούθησε τον εορτασμό της επετείου της κροατικής «Θύελλα» και ότι πολύ θα ήθελε να ακούσει «για ποιο πράγμα χάρηκαν στην Ποντγκορίτσα».

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η αστυνομία του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι του τελευταίους 30 μήνες έχει κατάσχει περισσότερους από εννέα τόνους ναρκωτικών και έχει ασκήσει διώξεις σε περισσότερα από 1000 άτομα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Άγνωστα πρόσωπα έχουν απειλήσει τη ζωή του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου και η αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας του Ραμούς Χαραντινάι και τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ «μέχρι νεωτέρας». 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων μέλη της αμερικανικής ΚΦΟΡ έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου στο όρος Μπαιγκόρα και η εκπαίδευση δανείζεται εδώ και εβδομάδες.

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατία Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι ξεπέρασαν και το παράλογο οι Πρόεδροι του SDS και PDP Βούκοτα Γκοβεντάριτσα Μπράνισλαβ Μπορένοβιτς, οι οποίοι κατήγγειλαν την δήθεν ιδωτικοποίηση της Ηλεκτρικης Εταιρείας αφού προηγουμένως οι ίδιοι διέδωσαν την ψεύτικη είδηση της ιδιωτικοποίησης που οι ίδιοι, κατασκεύασαν.
 Η κ. Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι το Κόμμα βαδίζει στις εκλογές χωρίς ανοικτά ζητήματα. Για το θέμα της Εταιρείας Ηλεκτρισμού ο εκπρόσωπος Τύπου των SNSD δήλωσε ότι το καλύτερο όνομα που ταιριάζει στη «Συμμαχία για την Αλλαγή» είναι « Συμμαχία Απατεώνων». 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Ο εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Βοσνία Ερζεγοβίνη Φρανσίσκο Παρόντι δήλωσε ότι η ψήφιση από το Κοινοβούλιο της FBiH του νόμου για τους βετεράνους του πολέμου και τις οικογένειές τους με την μορφή που έχει αυτή τη στιγμή θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της οντότητας. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μίρκο Σάροβιτς ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε την εξαγωγή όλων των ειδών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Υπουργείο χωροταξικού σχεδιασμού και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές η Κροατία ανέβαλε την κατασκευή χώρου ταφής ραδιενεργών και πυρηνικών αποβλήτων στη Τργκόσκα Γκόρα κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μέχρι το 2022. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Στο Γκλάμοτς θα αποκαλυφθεί το Σάββατο, 11 Αυγούστου το μνημείο για τους 99 στρατιώτες της Σερβικής Δημοκρατίας της ταξιαρχίας του Γκλάμοτς και τους 43 πολίτες από το Γκλάμοτς που σκοτώθηκαν στον Πατριωτικό Πόλεμο και το οποίο εγειι ανεγερθεί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος στο Γκλάμοτς. Στο Πάλε. σήμερα θα τιμηθεί η μνήμη του διοικητή της ειδικής μονάδας του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας , των «Λευκών Λύκων», Σρντιάν Κνέζεβιτς, που δολοφονήθηκε πριν 20 χρόνια. 

ΣΑΡΑΓΕΒΟ .Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, θα παραστεί σήμερα στο Γκάκο στην εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες της ταξιαρχίας Γκάκο. Θα παραστεί και θα καταθέσει στεφάνι και ο Πρόεδρος SDS Βούκοτα Γκοβεντάριτσα . 

 ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 χορηγήθηκε βουλγαρική υπηκοότητα σε 27 επενδυτές που επένδυσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο λέβα .Οι επενδύσεις δεν αφορούσαν στην πραγματική οικονομία, αλλά σε χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, ή καταθέσεις χρημάτων τα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. 

ΣΟΦΙΑ. Ο επικεφαλής του ιδρύματος Σόρος στην Βουλγαρία Γκεόργκι Ανγκέλοφ, δήλωσε ότι είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα επιτραπεί στη Βουλγαρία να ενταχθεί στην Ευρωζώνη μετά από δύο ή τρία χρόνια .

 ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής οι Βούλγαροι που έχουν κομματική ιδιότητα είναι κάτω από 300.000, και είναι λιγότεροι από το 5% του συνολικού πληθυσμού. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει περίπου 100.000 μέλη και το «Γκερμπ» περίπου 94.000. Η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων που σχηματίστηκε λίγο μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 έχει τη μεγαλύτερη πτώση αριθμού μελών. Από το ένα εκατομμύριο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε 10.000 αυτή τη στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου