Αυγούστου 06, 2018

Ντάτσις: Τώρα είναι η ώρα για λύση στο Κόσσοβο

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου «Η κατάσταση σήμερα είναι τέτοια» ώστε «έχουμε μια καλή ευκαιρία να συμβιβαστούμε στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου», είπε προσθέτοντας ότι δεν ξέρει «αν θα υπάρξει ποτέ ξανά μια τέτοια ή καλύτερη περίοδος».

 Ο Ντάτσιτς είπε ότι η επίσκεψη στο Βελιγράδι του νέου Υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ήταν ένα βασικό γεγονός που άλλαξε τη σχέση της Σερβίας με την αμερικανική διοίκηση, γιατί ο Μίτσελ ήταν ο πρώτος Αμερικανός επίσημος που ήταν πρόθυμος να ακούσει τις σερβικές απόψεις και που έδειξε να καταλαβαίνει και την σέρβικη πλευρά. 

Ο Ντάτσιτς είπε ότι στο παρόν στάδιο, «η ΕΕ βλέπει πλέον τους Αλβανούς ως το κύριο πρόβλημα του συμβιβασμού» και τόνισε ότι η Σερβία έχει τώρα στενότερους δεσμούς με τη Γερμανία, τη Γαλλία, από ότι είχε ποτέ πριν και είναι στρατηγικός εταίρος. και με την Τουρκία, και με την Κίνα.

 Μιλώντας για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν έχει μια έλλειψη ιδεών, αλλά ότι «υπάρχουν άνθρωποι που λένε πάντα ότι θα υπερασπιστούν τη χώρα αλλά βρίσκουν κάποιο λόγο να μην το πράξουν». 

Ο Ντάτσιτς μίλησε εναντίον εκείνων που υποδαυλίζουν ακραίες ιδέες και μη θέτουν ρεαλιστικούς στόχους, και «οι οποίοι λένε ότι πρέπει να περιμένουμε καλύτερες συνθήκες». «Δεν ξέρω τι θαυμα περιμένουν για να γίνει ξανά η Τζακοβίτσα Σερβική», κατέληξε ο Ντάτσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου