Αυγούστου 17, 2018

Επί τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρλος Μάρτιν δήλωσε ότι οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Χασίμ Θάτσι, που θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί ο διάλογος και πρόσθεσε ότι την ημερήσια διάταξη την συμφωνούν οι δυο πλευρές ενώ ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μεσολαβεί, μόνο». Στην βελγική πρωτεύουσα «διαδόθηκε» ότι ο Βούτσιτς , 
ο Θάτσι, και η Φεντερίκα θα είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ ειρήνης. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα, διατύπωσε τη θεωρία της περιορισμένης ελευθερίας των διαπραγματεύσεων του Κοσσυφοπέδιου και της Σερβίας. Η πρεσβεία των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση που ζήτησε να της υποβληθεί από την «Γκαζέτα Εξπρες» , για την συζητούμενη οριοθέτηση απάντησε ότι «η συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι στα χέρια των δύο αυτών χωρών», αλλά «οι διαπραγματευτές τους δεν έχουν απεριόριστη ελευθερία δράσης». « Το Κοσσυφοπέδιο και Σερβία θα πρέπει να επιτύχουν μια συμφωνία που είναι εφαρμόσιμη και βιώσιμη και δεν θα δημιουργήσει αστάθεια σε οποιαδήποτε από τις χώρες της περιοχής», ανέφερε η Πρεσβεία. «Εμείς θα ακολουθούμε πολύ προσεκτικά ό, τι θα συμφωνούν τα μέρη».

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Γενικός εισαγγελέας του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 19.000 ψεύτο- βετεράνοι του Απελευθερωτικό Στρατού του Κοσσυφοπεδίου που εισπράτουν παράνομα επιδόματα από τα δημόσια ταμεία . 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» θα πρέπει να σταματήσει, διότι «σημαίνει πόλεμο, όχι μόνο τη Σερβία και τους Σέρβους, αλλά τον διαμελισμό του Μαυροβούνιου , της πΓΔΜ, και της Ελλάδας». Για το Κόσσοβο ο Βούλιν είπε ότι «οι μεγάλες δυνάμεις είναι εναντίον της οριοθέτησης, όπως δήλωσε και η Μέρκελ» και οτι «απλά θέλουν ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο,», γιατί «θέλουν να δικαιολογήσουν το 1999». «Η οριοθέτηση θα σήμαινε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ δεν ήταν νόμιμη».

 ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας της 14ης Αυγούστου που ακύρωσε την έκθεση του 2004 , για τα γεγονότα μέσα και γύρω από τη Σρεμπρένιτσα μεταξύ της 10ης Ιουλίου και της 19ης Ιουλίου 1995 , δήλωσε ότι « η Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας έκανε ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», και ότι προσπαθεί «να ακυρώσει την ιστορία». 
Στο Στέητ Ντιπάρτμεντ απάντησαν οι επικεφαλής των ΚΟ, τονίζοντας πως « η δήλωση δείχνει ότι δεν διάβασαν την απόφαση και απλώς ακολούθησαν τις απόψεις των Βόσνιων πολιτικών από το Σεράγεβο», και ότι , «η νέα επιτροπή θα είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές σώμα, απαλλαγμένο από πολιτικές ή εθνικές προκαταλήψεις ώστε να προσπαθήσει να αποδείξει την πραγματική αλήθεια και να εξετάσει και τα δεινά των Σέρβων στα γειτονικά χωριά». 

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρώην αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας Αχμέτ Πρένσι σε συνέντευξη στην «Γκαζέτα Σκίπταρε» των Τιράνων είπε ότι «η ασφάλεια στην Αλβανία δεν είναι δεδομένη» και ότι «θα πρέπει να αναμένονται σοβαρά γεγονότα στο μέλλον», «λόγω των δεσμών μεταξύ των εγκληματιών και των Αρχών». Ο Αχμέτ Πρένσι είπε ότι δεν βλέπει την πολιτική βούληση για να διακοπούν οι δεσμοί των εγκληματιών με την κυβέρνηση και να χτυπηθεί το έγκλημα. Ο πρώην αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας είπε ότι τα τελευταία έξι χρόνια «κανείς μεγάλος» δεν έχει στοχοποιηθεί και ο λόγος για την «ασυλία» τους «είναι η στενή συμμαχία τους με την κυβέρνηση», που φρόντισε και για την ειρήνη μεταξύ των συμμοριών. Ο πρώην αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας είπε ότι η αλλαγή στάσης των αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πόλεμο των συμμοριών, ότι μετά την αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, δεν έγινε κανένας έλεγχος για να κατασχεθούν οι αποθηκευμένες ποσότητες ναρκωτικών, καθώς και να βρεθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οργανωμένου εγκλήματος όπου κατατίθενται τα χρήματα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, και ότι παραμένουν στο συρτάρι, «χιλιάδες φάκελοι από παλιές υποθέσεις». 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «το Μαυροβούνιο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και κριτήρια κατά τη χορήγηση ιθαγένειας σε ξένους επενδυτές προκειμένου να αποτρέψει κινδύνους ασφαλείας», και ότι « ο νόμος που ενέκρινε η κυβέρνηση στις 26 Ιουλίου, για την χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές θα αξιολογηθεί κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία». Το κυβερνητικό πρόγραμμα της οικονομικής ιθαγένειας θα καλύψει έως 2.000 αιτούντες από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προθεσμιακές καταθέσεις ή να αγοράσουν κρατικά ομόλογα από 250.000 ως 450.000 ευρώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα χρεώνει 100.000 ευρώ, το διαβατήριο , για «την ανάπτυξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών». 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Παρόλο που οι αρχές έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους «πολίτες» ότι η κατάσταση με τους παράνομους μετανάστες και τους πρόσφυγες, Μαυροβούνιο είναι «υπό έλεγχο» η Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε το Υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει το Στρατό στα σύνορα για κοινές περιπολίες με τις αστυνομικές δυνάμεις. Από σήμερα ο στρατός θα περιπολεί γύρω από τη διάβαση του Μποζάι, στα σύνορα με την Αλβανία. 

ΣΟΦΙΑ. Στα 178,46 ευρώ το μηνιαίο όριο της φτώχειας στη Βουλγαρία για το 2019 Με απόφαση, της κυβέρνησης το μηνιαίο όριο της φτώχειας στη Βουλγαρία, θα αυξηθεί κατά 13,8 ευρώ , και θα ανέλθει στα 178,46 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βουλγαρία, τον Ιούλιο του 2018 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017, ήταν 3,5%, Από την αρχή του έτους ο πληθωρισμός είναι 1,7%. Ο ετήσιος πληθωρισμός για την περίοδο Αυγούστου 2017 - Ιούλιου 2018, σε σύγκριση με την περίοδο Αυγούστου 2016 - Ιουλίου 2017, σε μέσα επίπεδα είναι 2,4%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και κατά 0,8%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018. Επίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 5,5% και σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και μειώθηκε κατά 0,8%. 

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «24 ώρες», το 81% των Βουλγάρων είναι «υπέρ» της κατάργησης της θερινής ώρας, που, «τους επιβλήθηκε από την Ευρώπη». Για τους περισσότερους Βουλγάρους αυτή η πρακτική είναι βλαβερή για την υγεία. Το 5% των πολιτών είναι αναποφάσιστοι και το 2% απάντησε «μη μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου».

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Γερουσιαστής των Σοσιαλδημοκρατών Αικατερίνα Αντρονέσκου, ζήτησε με ανοικτή επιστολή της την παραίτηση του Προέδρου του PSD, Λίβιου Ντραγκνέα . Η Αντρονέσκου, έγραψε ότι «ο πρόεδρος πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω» για να μην πυρπολήσει το Κόμμα και τη Χώρα, και «για την ευημερία της Ρουμανίας και το καλό του PSD».

 ΣΚΟΠΙΑ. Ξανάρχισε η δίκη του Γκρουέφσκι στην οποία θα ακουστούν στο ακροατήριο ως μέρος του αποδεικτικού υλικού 1000 μαγνητοταινίες από υποκλοπές που είχε ο Ζάεφ και που τις παρέδωσε στην ειδική εισαγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου