Αυγούστου 06, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο Γολγοθάς του σερβικού λαού ξεκίνησε με την κροατική στρατιωτική και αστυνομική επιχείρηση «Θύελλα», αλλά πλέον η Σερβία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διώξει, να σκοτώσει και να ταπεινώσει τους Σέρβους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο διευθυντής Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, για το Κόσσοβο και το Μετόχι ο Μάρκο Τζούριτς , δήλωσε ότι η Σερβία θα προστατεύσει τα συμφεροντά της στην «Τρέπτσα» , τη μονάδα παραγωγής ενέργειας «Γκαζιβόντε», και στον υποσταθμό Βάλας στο Κόσσοβο και το Μετόχι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι, σε ότι αφορά στην εκτίμηση του παρελθόντος,
η Κροατία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Σερβία, αλλά έχει πρόβλημα με την κοινή λογική.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο αρχηγός της Συμμαχίας των Αλβανών Ζιγιαντίν Σέλα σε συνέντευξή του στην Τ/Ο «Alsat-M», δήλωσε το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία της Μικρής Πρέσπας δεν ήταν απαραίτητο και θα περιπλέξει τα πράγματα βαθαίνοντας τις διαιρέσεις στην κοινωνία. Ο Σέλα είπε ότι θα έπρεπε να αποφασίσει για τις συνταγματικές αλλαγές η Βουλή που εχει ήδη υπερψήφισε δυο φορές τη Συμφωνία και τόνισε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος πρέπει να περιλαμβάνει την ισότητα, για τους Αλβανούς. 

ΣΚΟΠΙΑ. Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ υπέγραψε τον διορισμό του Σεργκέι Μπαζντνίκιν ως νέου Πρέσβη Ρωσίας στη Ρεπούμπλικα της Βόρειας σε αντικατάσταση του Ολέγκ Σέρμπακ που παρέμεινα οκτώ χρόνια στα Σκόπια από το 2010. Ο Σεργκέι Μπαζντνίκιν είναι σήμερα αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

ΣΚΟΠΙΑ. 28 πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, και πρωτοβουλίες Πολιτών από τη Ρεπούμπλικα της Βόρειας και τη «διασπορά», υπέγραψαν μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα. 
Οι οργανώσεις θα συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα που θα συντονίζει την εκστρατεία για να πειστεί ο λαός να μην πάει να ψηφήσει. Το ΜΜΕ της κυβέρνησης εστιάζουν στη συμμετοχή του ρωσόφιλου Κινήματος «Ενωμένη Μακεδονία». Το μέτωπο θα συντονίζεται από τον Γιάνκο Μπάσεφ , ηγέτη του Κόμματος «Ενωμένη Μακεδονία». Μεταξύ των ηγετών της ομάδας είναι το πρώην εξέχον μέλος του VMRO-DPMNE, Φιλίπ Πετρόφσκι και ο πρώην Πρόεδρος της οργάνωσης των SDSM στα Σκόπια, Λιούπτσο Παλέσκι. Ο Μπάτσεφ, σε σύντομη ομιλία του είπε, ότι «η νέα και νόμιμη κυβέρνηση που έρχεται θα ξεκαθαρίσει με όλους τους εθνοπροδότες». Ο Φιλίπ Πετρόφσκι είπε ότι αν ο Ζάεφ χάσει στο δημοψήφισμα δεν θα παραιτηθεί αλλά θα βάλει και το VMRO-DPMNE στο Κόλπο δίνοντας αμνηστία στον Γκρουέφσκι. «Μπορούμε να πούμε όχι, σε αυτό το παιχνίδι, με το μποϊκοτάζ, και η κυβέρνηση Ζάεφ θα καταρρεύσει στις 30 Σεπτεμβρίου» - είπε ο Φίλιπ Πετρόφσκι. Ο Μπάτσεφ σε συνέντευξη στην τηλεόραση «Alsat M» παραδέχθηκε ότι το κόμμα που τάσσεται υπέρ της στρατηγικής συμμαχίας με τη Ρωσία και θέλει την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

 ΣΚΟΠΙΑ. Αποκαλύφθηκε νέα σκανδαλώδης επιχορήγηση. Η Ραντμίλα, (Σεκερίνσκα), έδωσε 650.000 δηνάρια στην ΜΚΟ «Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Μακεδονίας» για να δημιουργήσει το «Σχολείο του ΝΑΤΟ».Ωστόσο η Ραντμίλα, παραμένει μέλος της ΜΚΟ «Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Μακεδονίας», και επομένως χρηματοδότησε τον εαυτό της.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο , Μίλοβαν Ντρέτσουν, δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να αξιοποιήσει την αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ και ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να αποδεχθούν «το χέρι των ΗΠΑ,» αλλιώς θα κάνουν ένα ιστορικό λάθος. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάιλ Σκοττ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα εκφράσει τη γνώμη της σχετικά με την συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας, μόνο όταν την δει υπογεγραμμένη, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις δύο πλευρές, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

 ΜΠΑΤΣΚΑ ΠΑΛΑΝΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι η επιχείρηση «Θύελλα», της Κροατίας ήταν η συνέχιση της πολιτικής εξόντωσης των Σέρβων που εφαρμόστηκε από το ανεξάρτητο κράτος της Κροατίας (NDH) στο Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο, και τόνισε ότι, «ποτέ ξανά δεν θα υπάρξουν «Θύελλες» για τους Σέρβους μόνο και μόνο επειδή είναι Σέρβοι». Ο Βούστιτς από την Μπάτσκα Παλάνκα έστειλε το μήνυμα ότι το Βελιγράδι θα προστατεύσει και θα στηρίξει τους Σέρβους στις πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες. 

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ο πρεσβευτής της Σερβίας στη Ισραήλ Μιλούτιν Στανόγιεβιτς δήλωσε ότι στη Σερβία υπήρξε «βαθιά απογοήτευση » για τη συμμετοχή Ισραηλινών πιλότων και μαχητικών F-16 στον εορτασμό της 23ηw επέτειου της επιχείρησης «Θυελλα», (Ολούγια) των Κροατών.

 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ. Ο Τιτοικός Μάρκοβιτς συνεχίζει να απειλεί την Εκκλησία.Τις πιο μαύρες μέρες του Τιτοϊσμού θύμισε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσαν Μάρκοβιτς σε συνέντευξη του στην «Dnevne Novine» που ανακοίνωσε ότι ο νόμος για τις θρησκευτικές κοινότητες, θα ψηφιστεί οπωσδήποτε.
 Ο Μάρκοβιτς είπε ότι, «οι χυδαίες επιθέσεις κατά του κράτους και των θεσμών του θα πρέπει να σταματήσουν», ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την έλλειψη σεβασμού για το Μαυροβούνιο, στο οποίο οι ίδιες αρχές του κράτους δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται τόσο για έναν πολίτη όσο και ένα ιερέα»ς και ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου μόνο και μόνο επειδή σας υπηρετεί μια εκκλησία ή μια θρησκευτική κοινότητα, ενώ δεν σέβεται το κράτος και τους θεσμούς του». Είπε ακόμα ότι «η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία,και ο Μητρόπολης του Μαυροβουνίου έχουν ορισμένα πολιτικά συμφέροντα». 

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος δήλωσε πως οτι συμβαίνει σήμερα στο Κόσσοβο και το Μετόχι είναι προϊόν του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Τιτοϊσμού. «Ό, τι συμβαίνει σε μας τώρα, είναι το αποτέλεσμα αυτού που έσπειραν οι κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Τιτοϊσμός είναι οι γονείς της σημερινής κατάστασης, στο Κοσσυφοπέδιο , 
είπε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, που τόνισε ότι οι Κομμουνιστές είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά του λαού στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, θύμισε ότι οι κομμουνιστές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απαγόρευσαν την επιστροφή στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι των 150.000 Σέρβων, που εκτόπισαν οι Αλβανοί φασίστες με την βοήθεια των Ιταλών Φασιστών και των Γερμανών Ναζιστών, και τις περιουσίες τους και τα κτήματα τους τα καταπάτησαν οι Αλβανοί. Και στη συνέχεια, ο Γιόζιπ Μπρόζ δέχτηκε ένα μεγάλο αριθμό Αλβανών από την Αλβανία οι οποίοι μετακόμισαν στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος μίλησε και για την καταστροφή της μεσαιωνικής εκκλησίας στην Τζακοβίτσα, για την κατάσχεση των αναθημάτων αλλά και των κτημάτων του πατριαρχείου στο Πετς, και περιέγραψε την βεβήλωση του σκηνώματος του Αγίου Στέφανου Ούρος Γ΄ Ντετσάνσκι, από κομμουνίστριες αλβανίδες. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του πολιτικού Συμβουλίου της «Νέας Σερβικής Δημοκρατίας», Μπούντιμιρ Άλεξιτς, μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι και τη συνλάντηση με τον πρόεδρο Βούτσιτς είπε ότι το Βελιγράδι υποσχέθηκε πως η Σερβία θα εξασφαλίσει μόνιμη οικονομική ενίσχυση στους Σερβικούς θεσμούς στο Μαυροβούνιο, καθώς και ενισχύσεις για τον πολιτισμό, και τα σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης . Ο Σλάβεν Ραντούλοβιτς από το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) κατήγγειλε την παρουσία Μαυροβούνιων αξιωματικών στο φρούριο στο Κνιν της Κροατίας για τον εορτασμό της μεγαλύτερης επιχείρησης εθνοκάθαρσης στην Ευρώπη μετά από Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το Υπουργείου Εσωτερικών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι «αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 237 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Μαυροβούνιο».

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Η κατάσταση ασφάλειας στους Δήμους Ζούμπιν Πότοκ, Μίτροβιτσας, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς είναι σταθερή σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων της αστυνομικής υπηρεσίας στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Ζέλικο Μπόγιτς. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι εξήγησε ότι η ιδέα του για διόρθωση συνόρων, ως μέρος της τελευταίας φάσης του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δεν συνεπάγεται ανταλλαγή εδαφών, ούτε διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο υπουργός Αμύνης Ρουστέμ Μπερίσα επιβεβαίωσε ότι 51 μέλη της σερβικής εθνικότητας θέλουν να φύγουν από την δύναμη Ασφαλείας ( KSF), και ότι η υπολή παραιτήσεων δεν έχει λήξει αλλά συνετίζεται. 

ΣΟΦΙΑ. Η εφημερίδα της Σόφιας «24 Ωρες» δημοσίευσε, ανάλυση με τίτλο «Γιατί ο Στηβ Μπάνον θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη;» της Κάρκα Τοντόροβα. που υποστηρίζει ότι (σύμφωνα με τα πηγές της), ο στόχος του συνασπισμού των ακροδεξιών και λαϊκίστικών κινήσεων του Μπάνον είναι να «αλώσει την ΕΕ από το εσωτερικό».

 ΣΟΦΙΑ. Οι χθεσινές εφημερίδες ασχολήθηκαν με την σύλληψη στην Κωνσταντινούπολη του αρχηγού της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε, του Ντιμίταρ Ζελιάζνοφ, ο οποίος πριν την Κωνσταντινούπολη ήταν στην Ελλάδα όπου έχει συγγενείς. «Μεγα» θέμα που έτυχε μεγάλης αναπαραγωγής στην τηλεόραση και το διαδίκτυο ήταν το ρεπορτάζ για τα 3000 ευρώ την εβδομάδα που βγάζουν τα «κορίτσια» που δουλεύουν στα ακριβά ξενοδοχεία της Μαύρης Θάλασσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου