Αυγούστου 12, 2018

Επί τροχάδην

ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Η αστυνομία του Κοσσυφοπέδιου δεν επέτρεψε στην συντονίστρια της Κοινότητας των σερβικών δήμων Βίνκα Ραντοσάβλιεβιτς, να διέλθει από τη διοικητική διάβαση της Γιαρίνιε για να πάει στη Ράσκα όπου έπρεπε να συναντηθεί με εκτοπισμένους από το Κοσσυφοπέδιο Σέρβους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι προσωπικά νομίζει , με κίνδυνο να παρεξηγηθεί, γιατί οι άνθρωποι είναι πολωμένα για το θέμα των Κοσσυφοπεδίου, ότι, «οι τέσσερις δήμοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι θα πρέπει να επανενταχθούν στην εδαφική σύνθεση της Σερβίας και να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων του σερβικού λαού και της προστασίας της εκκλησιαστικής περιουσίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για όους και όσα μείνουν στην αλβανική ζώνη και ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα είδος ετεροδικίας για τους Σέρβους. Για τη Σερβική Δημοκρατία είπε ότι έχει όλα τα στοιχεία της κρατικής υπόστασης, και είναι αυτάρκης.

 ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στο Μαυροβούνιο ντρέπονται για τη συμμετοχή του συνταγματάρχη Ιβάν Μασούλοβιτς στον πανηγυρικό εορτασμό της επιχείρησης «Θύελλα» στο Κνιν δήλωσε ο αρχηγός του Κόμματος «Πραγματικό Μαυροβούνιο» Μάρκο Μίλατσιτς. Το κόμμα Νέα Σερβική Δημοκρατία χαιρέτισε την πρόθεση του Μάρκο Μίλατσιτς να πάει στο Κνιν και να ζητήσει συγγνώμη από τους Σέρβους στην Κροατία.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο ηγέτης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, (SDS) Βούκοτα Γκοβεντάριτσα άρχισε να υποστηρίζει ότι ο Ντόντικ και οι Ανεξάρτητοι Σοσιαλδημοκράτες έχουν κρυφά συμφωνήσει με τους Κροάτες στην δημιουργία τρίτης οντότητας . «Η συνταγματική δομή της Σερβικής Δημοκρατίας και η ανάγκη για σταθερότατα αποκλείουν μια τρίτη οντότητα που υποστηρίζεται από τους ηγέτες της HDZ και των SNSD, Ντράγκαν Τσόβιτς και Μίλοραντ Ντόντικ», είπε ο Γκοβεντάριτσα . Ο Έτερος εταίρος, το «PDP» , το «Κόμμα Δημοκρατικής Προόδου» επίσης απόρριψε «οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας μιας τρίτης οντότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εις βάρος της Σερβικής Δημοκρατίας». Από τους Σοσιαλδημοκράτες απάντησαν ότι «οι επικρίσεις για τις καλές σχέσεις μεταξύ των ηγετών των «SNSD» και της «HDZ» Μίλοραντ Ντόντικ και Ντράγκαν Τσόβιτς και της νόμιμης συνεργασίας μεταξύ Σέρβων και Κροατών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από τη «Συμμαχία της Απάτης και της ήττας » εντάσσεται στην εκστρατεία του Ιζετμπέγκοβιτς , των μουσουλμάνων, και ορισμένων διεθνών παραγόντων οι οποίοι θεωρούν τις πολιτικές των «SNSD» και της «HDZ» ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δημιουργία μιας συγκεντρωτικής Βοσνίας και Ερζεγοβίνης». Επίσης τόνισαν ότι «οι SNSD πάντα καθοδηγήθηκαν από την ιδέα της υπεράσπισης της Σερβικής Δημοκρατίας και δεν θα επιτρέψουν ποτέ να χαθεί ούτε μία ίντσα του εδάφους της». 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστικού και εισαγγελικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίλαν Τεγκέλτια δήλωσε ότι ορισμένοι δικαστικές έλαβαν απειλητικά μηνύματα από ορισμένους ριζοσπάστες ισλαμιστές. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ κάλεσε τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε διαβούλευση πριν από την ειδική συνεδρία της Εθνοσυνέλευσης για την έκθεση του 2004 για γεγονότα που συνέβησαν γύρω από τη Σρεμπρένιτσα μεταξύ 10 Ιουλίου και 19 Ιουλίου 1995.

 ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ. Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλιστών Δημοκρατών «SNSD» αναμένει σαρωτική νίκη στην περιφέρεια και καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι είχαν στις εκλογές του 2016,είπε ο Γραμματέας του Κόμματος Λούκα Πέτροβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου