Ιουλίου 06, 2018

Επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβερνητική πλειοψηφία των «εβδομήκοντα» έχασε και πάλι έναν, οπότε το νομοσχέδιο που κυρώνει τη «συμφωνία της Πρέσπας» ψηφίστηκε με 69 ψήφους υπέρ. Το VMRO-DPMNE έκανε μποϋκοτάζ . 
Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, κάλεσε τον πρόεδρο Ιβάνοφ να επικυρώσει, τη συμφωνία υποστηρίζοντας την άποψη των δικών του συνταγματολόγων ότι ο πρόεδρος μετά την δεύτερη ψήφιση είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νόμο. Η άποψη του κ. Ιβάνοφ είναι ότι μ΄νο η πλειοψηφία των 2/3 τον υποχρεώνει. 
Μετά τη ψηφοφορία, η Κ.Ο του VMRO-DPMNE, όπως ανακοίνωσε ο (Βλάχος) εκπρόσωπος του κόμματος, Ναούμ Στοιλκόβσκι, «κατέθεσε στην Εισαγγελία για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά μήνυση για Εσχάτη Προδοσία και κατάχρηση εξουσίας, κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, του προέδρου του κοινοβουλίου Τάλατ Τζαφέρι, καθώς και των βουλευτών που στήριξαν με την ψήφο τους την αντισυνταγματική και παράνομη συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία».
 Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE καταδίκασε την «πρωτοβουλία» από το Facebook για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, που την απέδωσε σε «σκοτεινούς κύκλους», είπε ότι τώρα προέχει να συγκροτηθεί η Εφορευτική Επιτροπή που θα διεξάγει το δημοψήφισμα και ότι το VMRO-DPMNE θα αποφασίσει την συμμετοχή του αφού πρώτα δει το ερώτημα. 
Το Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε επτά άτομα για την απόπειρα δολοφονίας του αλβανού βουλευτή Ζιγιαντίν Σέλα κατά την επιδρομή στο Κοινοβουλίου της πΓΔΜ στις 27 Απριλίου, 2017. Οι συνολικές ποινές είναι 79,5 χρόνια στη φυλακή .

 ΤΙΡΑΝΑ. Ο αποχωρών «αμερικανός φίλος» του Εντυ, Ντόναλντ Λου, και οι πρέσβεις του Μεγάλου Βασιλείου και της Ομοσπονδιακής Γερμανίας αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής εκστρατείας των τελευταίων οκτώ μηνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Φατμίρ Τζαφάι ηταν ο βασικός εισηγητής στο Συνέδριο για τη «δύναμη του νόμου» και παρουσίασε τα αποτελέσματα της κυβερνητικής εκστρατείας «επιβολής του νόμου» και μίλησε για «σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος» και « το ξέπλυμα του παράνομου χρήματος. της νομιμοποίησης. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, στο ίδιο συνέδριο είπε ότι «οι συνδέσεις μεταξύ του εγκλήματος και της πολιτικής είναι ακόμα πολύ ισχυρές», και τόνισε ότι το γεγονός ότι ο Κλέμεντ Μπαλίλι παραμένει ελεύθερος είναι μια αποτυχία της κυβέρνησης, των εισαγγελέων και της αστυνομίας», και τόνισε πως «η κυβέρνηση, η αστυνομία και οι εισαγγελείς είναι είτε ανίκανοι είτε απρόθυμοι να τον συλλάβουν». 
Ο Βρετανός πρέσβης Νόρμαν Ντάνκαν , είπε ότι «τα μεγάλα ψάρια κολυμπάνε ακόμα ελευθέρα» κα ότι «οι μεγάλοι εγκληματίες εξακολουθούν να έχουν ασυλία». Η γερμανίδα πρεσβευτής Σουζάνα Σουτζ μίλησε για την «εξαγωγή διαρρηκτών» και για τις συμμορίες νεαρών Αλβανών κλεπτών που λυμαίνονται ως επί το πλείστον την Ιταλία και την Γερμανία. 
Ο Έντυ Ράμα, ήταν παρών στο Συνέδριο και δήλωσε ότι η κυβέρνηση «μάχεται την παλιά νοοτροπία ατιμωρησίας», αλλά , υποστήριξε ότι «τα δικαστήρια εξακολουθούν να αφήνουν ελευθέρους τους εγκληματίες που συνελήφθησαν από την αστυνομία».

 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ( PSD), Λίβιου Ντραγκνέα , ανακοίνωσε χθες ότι τα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού PSD-ALDE θα αποφασίσουν τη Δευτέρα για το αν θα τεθεί σε κίνηση η διαδικασία καθαίρεσης του πρόεδρου Γιοχάνις, Ο Ντραγκνέα είπε ότι «δεν περιμένει απάντηση από τον πρόεδρο Γιοχάνις στο ζήτημα της απόλυσης της «Λάουρας», και ότι «ο πρόεδρος δεν τηρεί και δεν σέβεται τα σύνταγμα» και τον αποκάλεσε «δικτάτορα» που τον ενοχλεί η πλειοψηφία. Μίλησε ακόμα για τις προσπάθειες του Γιοχάνις να επηρεάσει τους δικαστές με απειλές. 
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Καλίν Ποπέσκου-Ταριτσεάνου, κάλεσε τους ευρωπαίους Πρέσβεις και τους ενημέρωσε για τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και της ποινικής δικονομίας και τους τόνισε ότι «ο μηχανισμός συνεργασίας και επαλήθευσης», (CVM), «είναι αναποτελεσματικός» και «τείνει να μετατραπεί σε πολιτικό όργανο». Ο Πρόεδρος Γιοχάνις όρκισε ως επικεφαλής της αντικατασκοπίας τον Γκάμπριελ Βλάσε που εξέλεξε το Κοινοβούλιο.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Αστυνομική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι νωρίς την Πέμπτη το πρωί, στο χωριό Πριλούζιε του Βουτσίτρν, μαχαιρώθηκε ο ηλικίας 23 ετών, Νίκολα Ντεγιάνοβιτς. Ο διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης, για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κόσσοβο και το Μετόχι μια οργανωμένη εκστρατεία βίας κατά των Σέρβων» και ότι «είναι απαραίτητο να ληφθούν ισχυρά μέτρα πρόληψης», διότι , «οι εξτρεμιστές θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, που χτίστηκε εδώ και χρόνια». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς το πρωί έκανε τα εγκαίνια στο νέο μαιευτήριο στο Αλέξινατς και ανακοίνωσε ότι το κράτος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να εργάζονται για την παροχή κινήτρων για την αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων . Το απόγευμα πήγε στο Σμεντέρεβο όπου εγκαινίασε μια κινεζική μονάδα παραγωγής «Είδών Κιγκαλερίας», και δήλωσε ότι αναμένει μια κινεζική εταιρεία να καταθέσει προσφορά γα τα ορυχεία του Μπορ εντός των επομένων δέκα ημερών. Ανήγγειλε ακόμα ότι θα συναντηθεί με Πρόεδρος της Κίνας στο Πεκίνο στις αρχές του Φθινοπώρου και ότι θα συζητήσει «για μια μεγάλη επένδυση». Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς σήμερα θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία όπου θα λάβει μέρος στην 7η Σύνοδο Κορυφής της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε χθες την αποστολή 40 στρατιωτών στην Διεθνή Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και δύο αξιωματικών συνδέσμων στην δύναμη της KFOR στο Κόσσοβο. 

ΣΟΦΙΑ. Ο πρόεδρος του Κρατικού συμβουλίου της Κίνας Λι Κατσιάν φτάνει στη Σόφια για την συνάντηση των «16+1», της οποίας σκοπός είναι να εμβαθύνει τους δεσμούς του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών και να ενθαρρύνει τις διμερείς και πολυμερείς εταιρικές σχέσεις. Ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ που χθες βρισκόταν στο Σεράγεβο θα υποδεχτεί τον Κινέζο πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο και στη συνεχεία θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και μετά θα έχουν κατ ιδίαν συνομιλίες. Το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο χθες απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την απόλυση του επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας . Η πρόταση έλαβε 63 ψήφους υπέρ, ενώ 125 ψήφισαν κατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου