Ιουλίου 04, 2018

Ρουμανία: Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες στον ποινικό κώδικα

Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας παρά τις αντιδράσεις της αμερικανικής πρεσβείας, των ΜΚΟ της Επιτροπής των Βρυξελλών και του «Κράτους Δικαίου» υπερψήφισε τις 237 τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα. 
Η ψηφοφορία έγινε σε έκτακτη συνεδρίαση μια μέρα νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Οι αντιτιθέμενοι στις τροπολογίες λένε ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το «Κράτος Δικαίου». 
Οι Σοσιαλδημοκράτες τονίζουν ότι στις τροπολογίες αντανακλώνται οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου και των ευρωπαϊκών οδηγιών. 
Η πιο συστημένη τροποποίηση είναι ο προσδιορισμός του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας που είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από την εισαγγελία διαφθοράς . 
Τώρα, θα πρέπει να αποδεικνύεται η ‘άμεση ανάμειξη του κατηγορουμένου και να αποδεικνύεται το δικό του όφελος. Με βάση την τροποποίηση δεν υπάρχει αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε στις 21 Ιουνίου ο Λίβιου Ντραγκνέα. 
Το άρθρο για Κατάχρηση Εξουσίας δεν θα μπορεί πλέον να εφαρμόζεται σε περίπτωση ψήφισης νόμων η στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων. 
Στις 18 του περασμένου Ιουνίου, σε έκτακτη ολομέλεια, το κοινοβούλιο ψήφισε και τις τροπολογίες στον κώδικα ποινικής δικονομίας με τις οποίες αποκλείστηκε η αποδοχή από το δικαστήριο ως αποδεικτικών στοιχείων ηχογραφήσεις που δεν σχετίζονται αυστηρά άμεσα με την υπόθεση. Οι αντιπολιτευόμενοι δήλωσαν ότι « από σήμερα, δεν υπάρχει πλέον κράτος δικαίου στη Ρουμανία».
 Ο εισηγητής των Σοσιαλδημοκρατών Φλορίν Ιορντάτσε τόνισε ότι τώρα θα διώκονται οι «πραγματικά ένοχοι», και θα διώκονται βάσει πραγματικής έρευνας, που δεν θα βασίζεται σε κατασκευές». 
Ο επικεφαλής των αντιδρώντων, Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις μίλησε για «δικτατορία της πλειοψηφίας» που «είναι καταστροφική για τη Δημοκρατία», και ανακοίνωσε ότι «θα χρησιμοποιήσει» «όλα τα συνταγματικά μέσα για να αμφισβητήσει τις τροποποιήσεις τόσο του ποινικού κώδικα όσο και της ποινικής δικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου