Ιουνίου 08, 2018

Η EULEX μένει στο Κοσσυφοπέδιο αλλά θα αλλάξει ρόλο

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε την σήμερα Παρασκευή την παραμονή της ευρωπαϊκής Αποστολής για το κράτους δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, (EULEX ) αλλά με ρόλο παρακολούθησης, του εργου των αλβανικών θεσμών της καθοδήγησης και της παροχής συμβουλών.
 «Το Κοσσυφοπέδιο θα αναλάβει την ευθύνη για όλες τις εκκρεμείς έρευνες, τις διώξεις και τις δίκες».

 Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι αναμένει το νέο τύπο διαλόγου του Βελιγραδίου με τοις Αρχές της Πρίστινα για την εξομάλυνση των σχέσεων τους να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα γίνει ούτε στις 27 ούτε στις 28 Ιουνίου, διότι στις 27 θα ειαι στο Κράγκουγιεβατς και στις 28 έχει τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείο της Σερβίας στο Βελιγράδι . 
Ο Βούτσιτς τόνισε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμενει κανείς «Λύση για το Κοσσυφοπέδιο» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ορισμένες δυτικές χώρες θέλουν να συμμετάσχουν στον τελικό γύρο του διαλόγου , ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία είναι ικανοποιημένη με τον ρόλο της ΕΕ ,και ότι ο ίδιος δεν βλέπει το λόγο για τον οποίο η Κίνα και η Ρωσία δεν θα πρέπει να εμπλακούν εάν 10 άλλες χώρες ήθελαν να κάνουν το ίδιο. 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Πρόεδρο του Σλοβακικού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε την ανησυχία του για συχνές επιθέσεις εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

 Ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο-και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η έγκριση του ψηφίσματος της Βουλής της Πρίστινα για την κατάργηση των τελωνειακών δασμών με την Αλβανία δημιουργεί έναν «μεγάλο Αλβανικό τελωνειακό χώρο» και είπε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, και αυτό το «είδος της συνταγής» θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. 

Ο Γενικός Γραμματέας της σερβικής Προεδρίας Νίκολα Σελάκοβιτς, δήλωσε στο ΤΑΣΣ ότι το Βελιγράδι δεν αποκλείεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για το θέμα του Κοσσόβου.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Το Δημοτικό Συμβούλιο του Βελιγραδίου με μυστική ψηφοφορία εξέλεξε τον παιδίατρο Ζόραν Ραντόιτσιτς ως νέο δήμαρχο του Βελιγραδίου. Τον υποστήριξαν 67 σύμβουλοι.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Σερβία μπορεί να ανοίξει δυο νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς. 

ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ .Η αστυνομία θα αυξήσει τις περιπολίες μπροστά από τα σχολεία της Γκρατσάνιτσα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι δήλωσε ο Δήμαρχος Γκρατσάνιτσα Σερντζάν Πόποβιτς, μετά από συνάντηση των διευθυντών των σχολείων, με την αστυνομία και εκπροσώπους της KFOR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου