Ιουνίου 04, 2018

Εξωφρενικές αμερικανικές πιέσεις στη Σερβία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η «Βέτσερνι Νόβοστι» συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις μετά το τρίμηνο αμερικανικό τελεσίγραφο απεκάλυψε και το «καρότο» που προσφέρθηκε. Η εφημερίδα γράφει ότι μέσω της διπλωματικής οδού δόθηκε στον Βούτσιτς ένα «νον πέιπερ» τεσσάρων σημείων που συνέδεε την συγκρότηση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου με την με εκτεταμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες μόνον στους τομείς υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με την είσοδο του Κοσσυφοπέδιου σε διεθνείς οργανισμούς και τον ΟΗΕ. Αν η Σερβία αποδεχόταν την είσοδο της Πρίστινας στον ΟΗΕ θα μπορούσε να εισέλθει στην ΕΕ. 

Οι «απειλές», όπως γράφει η εφημερίδα, (για την πορτοκαλί επανάσταση) διατυπώθηκαν προφορικά. 
Την ύπαρξη του νέου αμερικανικού σχεδίου επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, που εξέφρασε την Ελπίδα ότι το Βελιγράδι θα το αποδεχθεί. 
Το Βελιγράδι απάντησε δια του επικεφαλής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, που είπε ότι δεν υπάρχει καμία νέα αμερικανική πρόταση. 
Οι Βούτσιτς με δηλώσεις του είπε ότι οι Αμερικανοί βάζουν τους Αλβανούς να προκαλέσουν νέα τετελεσμένα στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι τον ανησυχεί το τελευταίο κύμα βίας εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο είπε ότι ο στόχος δεν είναι μόνο ο εκφοβισμός. «Οι Αλβανοί θέλουν να πάρουν τον έλεγχο του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις τους σχετικά με το ενεργειακό σύστημα αποβλέπουν ακριβώς στο να αναλάβουν τον έλεγχο του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου δεν κάνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους , ότι έχουν σημαντική υποστήριξη από κάποιον ,και υπενθύμισε ότι οι ταραχές του 2004 οδήγησαν στην ανακήρυξη «Ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου, είπε ο Βούτσιτς . Ο Πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να ακούσει προσεκτικά τι λένε οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, να κατανοήσει τα μηνύματά τους και να ματαιώσει την προσπάθεια για μια επιδρομή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να εμποδίσει τις περαιτέρω επιθέσεις κατά του σερβικού πληθυσμού.
 Όπως αποκάλυψε το Σάββατο η εφημερίδα «Βετσέρνιε Νόβοστι», η «Δύναμη Ασφαλείας, του Κοσσυφοπέδιου» με υλικοτεχνική υποστήριξη από τους Αμερικανούς, σχεδιάζει με μυστικότητα για τον Σεπτέμβριο επιδρομή στις Βόρειες περιοχές, και η επιχείρηση αυτή έχει την κωδική ονομασία «Χρυσή Σπάθα».
 Ο διοικητής της βάσης «Μπόντιστιλ» των ΗΠΑ Συνταγματάρχης Νικ Ντιούτσιτς δήλωσε ότι η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του Κοσσυφοπεδίου «μετά από ορισμένα περιστατικά εναντίον των Σέρβων», είναι ειρηνική και σταθερή. 
Το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ανακοίνωσε αρπαγές σερβικών ιδιοκτησιών στο Κλοκότ, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά ποινικά αδικήματα αλλά πολιτικές προσπάθειες εκφοβισμού και πρόκλησης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα άλλοθι για μια δράση μεγάλης κλίμακας εναντίον του σερβικού πληθυσμού.

 Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα συμφωνήσει στη συμφιλίωση με τη Σερβία σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του , προσθέτοντας ότι αυτό θα σημάνει ότι θα πρέπει να ξεχαστούν οι διέπραξαν που έγιναν. (Και από τους Αλβανούς). 
Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να προσφέρει σαν αντάλλαγμα της συμφωνίας αναγνώρισης τη συμφιλίωση, επειδή δεν εχει τίποτα άλλο να δώσει. 
Η συμφιλίωση δεν είναι μικρό πράγμα. Σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τον πόνο μας , τους σκοτωμούς, τις ζημιές, τα θύματα σεξουαλικής βίας, την κατεστραμμένη οικονομία», είπε. 
Από την Σερβία αντέδρασε ο υπουργός Άμυνας Αλξάνταρ Βούλιν που ρώτησε τον Χαραντινάι αν το σκέφτηκε από μόνος του ή τον βοήθησε κάποιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου