Ιουνίου 08, 2018

Η 8η Ιουνίου στην Ιστορία

1191. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αποβιβάστηκε στην Άκκα στην Παλαιστίνη.

1509.Μετά από πολιορκία που διήρκεσε δέκα χρόνια, παραδόθηκε στην Φλωρεντία η Πίζα.

1638. Μεγάλος σεισμός έπληξε την Καλαβρία. 1648. Ο Μπόγκντάν Χμελνίτσκι μετα την νίκη του επί των Πολωνών  στη μάχη του Κορσούν με επιστολή προς τον τσάρο Αλεξέι Μιχαήλοβιτς ζήτησε την ένταξη των Κοζάκων  στην  Ρωσική Αυτοκρατορία.

1783 . Ξεκίνησε η ενεργοποίηση του ηφαίστειου Λάκι στην Ισλανδία που συνεχίστηκε για 8 μήνες, και προκάλεσε επτά χρόνια λιμού.
1794 .Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος στο πεδίο του Άρεως στο Παρίσι εγκαινίασε τη Λατρεία του Υπέρτατου Όντος, τη νέα επίσημη θρησκεία της Γαλλικής Επανάστασης.


1815. Ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου 1815 στο συνέδριο της Βιέννης η Γερμανική Συνομοσπονδία, που διαδέχτηκε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους η οποία διαλύθηκε το 1806. Το ιδρυτικό σύμφωνο το λεγόμενο «Deutsche Bundesakte» υπογράφηκε από 39 μέλη . 35 δουκάτα και 4 ελεύθερες πόλεις . Η Γερμανική Συνομοσπονδία, ή Γερμανική Ένωση ήταν μία χαλαρή συνομοσπονδία και βασικός διοικητικός θεσμός της ήταν η συνομοσπονδιακή βουλή στην Φρανκφούρτη.Με άλλη απόφαση του Συνεδρίου, το Δουκάτο της Πολωνίας παραχωρήθηκε στη Ρωσία ως Βασίλειο της Πολωνίας.  1859. Κατά τον δευτερο πόλεμο της Ιταλικής ανεξαρτησίας, ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ και ο βασιλιάς του Πεδεμοντίου, της Σαβοΐας και της Σαρδηνίας Βιττόριο Εμμανουέλε Β έκαναν θριαμβευτική είσοδο στο Μιλάνο. Την ίδια ημέρα, 10 χιλιόμετρα από το Μιλάνο έγινε η μάχη του μελεγκνάνο με τους υποχωρούντες Αυστριακούς.


1867. Πανηγυρική στέψη του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και της συζύγου του Ελισάβετ ως βασιλείς της Ουγγαρίας μετά τον Αυστρο-ουγγρικό συμβιβασμό. (Ausgleich).

1873. Ο Χεδίβης της Αιγύπτου  Ισμαήλ πασάς αφού κατέβαλε 1 εκατομμύριο τάληρα (περίπου 3 εκατομμύρια γερμανικά χρυσά μάρκα ) στον  Σουλτάνο Αμπντουλαζίζ και τους αξιωματούχους  του απέσπασε ένα νέο Φιρμάνι , της 8ης Ιουνίου1873, που επιβεβαίωσε την κληρονομική διαδοχή στον τίτλο του Χεδίβη  των  αρσενικών απογόνων και χορηγούσε  πλήρη ανεξαρτησία στην αιγυπτιακή διοίκηση και το δικαστικό σώμα, και επέτρεπε την υπογραφή συνθηκών με τις ξένες δυνάμεις για το εμπόριο και τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

1916.Οι πρεσβευτές των Δυνάμεων της Αντάντ, Γκυγεμέν (Γαλλίας), Έλλιοτ (Αγγλίας) και Ντεμίντοφ (Ρωσίας) με τελεσίγραφο τους προς τον Βασιλιά ζήτησαν: α) Την «πραγματική και ολοσχερή» αποστράτευση του ελληνικού στρατού, β) την αντικατάσταση της κυβέρνησης με άλλη «υπηρεσιακή», η οποία «μετ' ευθύτητος» να εφαρμόσει την πολιτική της ευμενούς ουδετερότητας προς την Αντάντ, γ) τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, και δ) την αντικατάσταση των αστυνομικών λειτουργιών, που διευκολύνουν τις επιθέσεις κατά των πρεσβειών των χωρών της Αντάντ. Προφορικά, ζήτησαν από τον υπουργό εξωτερικών και την αντικατάσταση των Αρχηγού και Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Β. Δούσμανη και I. Μεταξά. Οι πρεσβευτές στη διακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι: «Η είσοδος των βουλγαρικών δυνάμεων εντός του ελληνικού εδάφους, η κατάληψις του Ρούπελ και άλλων στρατηγικών σημείων, με την ανοχή της ελληνικής κυβερνήσεως, αποτελούσι διά τα συμμαχικά στρατεύματα νέαν απειλήν, ήτις επιβάλλει εις τας τρεις Δυνάμεις την υποχρέωσιν όπως αξιώσωσιν εγγυήσεις και άμεσα μέτρα»...1921. Η ΑΝΤΑΝΤ (Λουντ Τζώρτζ) πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση την κατάπαυση των εχθροπραξιών, στη Μικρά Ασία, και την ειρήνευση με την Τουρκία, αλλά αξίωνε από την Ελλάδα να δεθεί πρώτα άνευ όρων την ειρήνευση και μετά να μάθει του όρους ! 
1922. Στο Βελιγράδι έγινε ο γάμος του πρίγκιπα Αλεξάνδρου της Γιουγκοσλαβίας και της πριγκίπισσας Μαρίας της Ρουμανίας. Την ίδια ημέρα έγινε το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρουμανίας με την Γιουγκοσλαβία, και οι Ρουμάνοι νίκησαν με 2-1.Στη Μόσχα άρχισε η δίκη των δεξιών Σοσιαλεπαναστατών. 

1930. Ο Κάρολος Β΄ της Ρουμανίας που είχε παραιτηθεί από το ρουμανικό θρόνο λόγω της ερωτικής σχέσης του με την κόρη ενός Εβραίου φαρμακοποιού Mάγδα Λουπέσκου, κατόπιν πραξικόπηματος, που οργανώθηκε από τον Πρωθυπουργό Γιούλιου Μανίου, του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος, αναγνωρίστηκε από το Κοινοβούλιο ως βασιλιάς της Ρουμανίας στην θέση του υιού του Μιχαήλ Α.

1932. Η κυβέρνηση Βενιζέλου πριν τη διάλυση της Βουλής για διακοπές κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων, βάζοντας τις βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.

1940. Τα γερμανικά Καταδρομικά «Σάρνχορστ» και «Γκνάιζεναου» βύθισαν στα νορβηγικά ύδατα βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Γκλόριους» και δυο Νορβηγικά.Σκοτωθηκαν περισσότεροι από 1.500. Η Ρουμανία κάλεσε υπό όπλα πέντε κλάσεις εφέδρων.

1941. Βρετανικές δυνάμεις και μονάδες της Ελεύθερης Γαλλίας εισέβαλαν στη Συρία για να αποτρέψουν τη δημιουργία εκεί βάσης του Άξονα.

1949.Κυκλοφόρησε σε 25000 αντίτυπα το "1984" του Προμηθέα Τζωρτζ Όργουελ.
1950. Στην Πράγα καταδικάστηκε εις θάνατον η αντιφασίστρια και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μιλάντα Χοράκοβα, που αντιμετώπισε την κατηγορία της «αστικού εθνικισμού» και «της συνομωσίας για ανατρεπτική δράση». Μαζί της καταδικάστηκαν και άλλοι τρείς. Η δίκη καλύφθηκε ευρέως από τον Τύπο. Η είδηση της θανατικής ποινής για την Χοράκοβα προκάλεσε κύμα συμπαράστασης. Έκκληση για τη διάσωσή της έκαναν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και η Ελεανόρ Ρούζβελτ. Την κρέμασαν στις 27 Ιουνίου 

1952. Ο Βασιλιάς Παύλος και η Φρειδερίκη επισκέφτηκαν την Κωνσταντινούπολη. Οι 124.000 Έλληνες της Κων/πολης υποδέχθηκαν τους Έλληνες Βασιλείς στην τριήμερη  επίσκεψη τους. Οι Έλληνες Βασιλείς, συνοδεία του Προέδρου της τουρκικής ∆ηµοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ, περιδιαβήκαν το Πέραν καθώς και κεντρικές συνοικίες µε έντονο Ρωµαίϊκο στοιχείο και ήταν η πρώτη φορά µετά το 1923 που υπήρξε τέτοιου είδους κινητοποίηση από πλευράς Οµογένειας. Την ίδια ημέρα αναχώρησαν για την Κορέα 400 Έλληνες στρατιώτες.

1960. Επίσκεψη του Αθήνα του Νάσερ.

1964. Ο ΕΑΜίτης Ηλίας Τσιριμώκος, συγκρότησε «σοσιαλιστική τάση» στο εσωτερικό της Ένωσης Κέντρου.

1965. Στο 604ο τάγμα πεζικού στο Κιλκίς, ο σχιζοφρενής στρατιώτης, ο Β. Τσαλαπατάνης επιτέθηκε με χειροβομβίδες στους φαντάρους που κοιμόντουσαν στο θάλαμο του Πέντε νεκροί και 19 τραυματίες. Ο Στρατός των ΗΠΑ στο Νότιο Βιετνάμ έλαβε την άδεια να αναλάβει επιθετικές επιχειρήσεις.

1967.Πόλεμος των Έξι Ημερών: Το αμερικανικό πλοίο Λίμπερτι δέχθηκε επίθεση από την ισραηλινή αεροπορία, με απολογισμό 34 νεκρούς και 171 τραυματίες.

1986. Παρά τις κατηγορίες για τη θητεία του στο Γερμανικό Στρατό και για τη συμμετοχή του σεεγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα , ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ εξελέγη πρόεδρος της Αυστρίας.

1989. Το ερευνητικό σκάφος του Ωκεανογράφου Ρόμπερτ Μπάλαρντ εντόπισε το ναυάγιο του γερμανικού θωρηκτού «Μπίσμαρκ».

1992.Στο Αζερμπαϊτζάν ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 7ης Ιουνίου. οι εθνικιστές του Λαϊκού Μετώπου κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές. Ο ισλαμιστής ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου Αμπουλφέζ Ελτσίμπει εκλέχτηκε με 60,9%. Οι Μουσουλμάνοι του Σεράγιεβο επιτέθηκαν στους Σέρβους στο Πάλε και σκότωσαν 14 Σέρβους στρατώτες. Σε άλλη επίθεση στο χωριό Ίλιας της Μπάνια Λούκα σκοτώθηκαν 32 Σέρβοι.

1993. Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γερμανία σκοτώθηκε ο 28χρονος Ντράζεν Πέτροβις. Οι Μουσουλμάνοι μπήκαν σε χωριό κοντά στο Τράβνικ, και σκότωσαν 37 Κροάτες.


1995. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας σε 12 μίλια αποτελεί αιτία πολέμου. Μια ομάδα αμερικανών πεζοναυτών ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διάσωση του , Σκοτ Ο Γκρέιντι , του οποίου το είχε κατατριφθεί από τον Σερβοβόσνιο στρατό έξι ημέρες νωρίτερα αεροπλάνο στη βορειοδυτική Βοσνία Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα διόρισε ως νέο πρωθυπουργό τον Γεβγκένι Μαρτσούκ.
2000 . Η 17 Νοέμβρη εκτέλεσε στη Λεωφόρο Κηφισίας τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου