Ιουνίου 29, 2018

Η 29η Ιουνίου στην ιστορία

922. Ο γιος του Κόμητος του Ανζού Ροβέρτου του Κραταιού και της Αδελαΐδας του Τουρ, από τον Οίκο των Ροβερτιδών με την υποστήριξη του κλήρου και πλήθος ευγενών επαναστάτησε κατά του βασιλιά Κάρολου Γ και στέφθηκε
ο ίδιος βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων στην Ρενς στις 
29 Ιουνίου 922, ως Ροβέρτος Α΄

983. Οι Σλάβοι που ζούσαν ανατολικά του ποταμού του Έλβα διέσχισαν τον παραπόταμο του Ελβα , Χάβελ και εισέβαλαν στο έδαφος της Επισκοπής Χάβελμπεργκ. 
Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Σλαβική Επανάσταση ενάντια στον Χριστιανισμό και την υποταγή στο γερμανικό βασίλειο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας . 


1128. Ο Κορράδος Γ' στέφτηκε στο Μιλάνο , από τον αρχιεπίσκοπο  Άνσελμο Ε΄. βασιλιάς της Λομβαρδίας.
1149 . Ο Ραϋμόνδος της Αντιόχειας σκοτώθηκε στη μάχη του Ινάμπ, όπου οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν από τον Νουρεντίν Ζενγκί. Το κεφάλι του κόπηκε από τον Σιρκού τον θείο του Σαλαντίν και απεστάλη μέσα σε ένα ασημένιο κουτί σαν δώρο στον χαλίφη της Βαγδάτης. 


1312. Ο βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο του Λουξεμβούργου, Ερρίκος Ζ΄ στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν η πρώτη στέψη Αυτοκράτορα από την πτώση των Χοενστάουφεν. 

1400. Άρχισε η βασιλεία του Αλέξανδρου Α του Καλού στη Μολδαβία που διήρκεσε μέχρι την 1 Ιανουαρίου 1432. 

1444. Μεγάλη Νίκη του Σκεντέρμπεη εναντίον  των Τούρκων σε μάχη βόρεια της Επισκοπής.
1561. Στη Μόσχα στην Κόκκινη Πλατεία, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου.

1617. Ο αρχιδούκας της Αυστρίας από τον Οίκο των Αψβούργων, Φερδινάνδος Β΄, αφού εξελέγη βασιλιάς της Βοημίας από τη Βουλή της Βοημίας, στέφτηκε στην Πράγα ως βασιλιάς της Βοημίας. 


1715. Στο Πολιορκημένο Ναύπλιο ο Σερασκέρης ζήτησε την παράδοση της Πόλης. Οι Κάτοικοι δήλωσαν στον φρούραρχο ετοιμοι να πολεμήσουν. 
Ο Φρούραρχος απάντησε ότι τα κλειδιά της πόλης κρέμοντααν από τα Κανόνια από όπου μπορούσαν να τα πάρουν οι Τούρκοι. Σφαγή των αιχμαλώτων από την Ακροκόρινθο κάτω από τα τείχη του Ναυπλίου, για να τρομοκρατηθούν οι υπερασπιστές της Πόλης.

1729. Καταστρεπτικός σεισμός στη Ζάκυνθο. «κατέπεσαν ουρανόθεν τρεις σφαίρες πύριναι εις τοποθεσίας Σωτήρος, Αλυκών και Σχιναρίου. Αι δονήσεις κράτησαν 28 ημέρες..» 

1797. 1.500 Δημοκρατικοί Γάλλοι μαζί με 400 μισθοφόρους της Βενετιάς, αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα, όπου τους υποδέχθηκε «ένα έξαλλο από ενθουσιασμό πλήθος», με επικεφαλής τον ορθόδοξο Επίσκοπο Μάντζαρο Χαλκιόπουλο, που προσέφερε στον στρατηγό Ζεντιλύ ένα αντίτυπο της «Οδύσσειας». Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Λομβαρδίας και διόρισε τη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ιταλίας. 

1807. Ο Ρώσος ναύαρχος Ντμίτρι Σενιάβιν νίκησε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία του Άθω. 

1850. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε Πατριαρχικό Τόμο που όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή από Σύνοδο αρχιερέων με πρόεδρο το Μητροπολίτη Αθηνών και ελεύθερα από κάθε κυβερνητική επέμβαση. 

1866. Το Ρουμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο Σύνταγμα της Ρουμανίας. 

1874. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καιροί» το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». 

1881. Στο Σουδάν, ο  ιεροκήρυκας Μουχαμάντ Αχμαντ ανακήρυξε τον εαυτό του Μαχντί ( δηλαδή Μεσσίας), και ξεκίνησε την εξέγερση των νομάδων στο Σουδάν ενάντια στην τυραννία των Ευρωπαίων.

 1882 .Στο Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύγχρονο σύστημα παροχής νερού από πέντε βαθιά πηγάδια. 


1921.Αρχισε η μεγάλη θερινή επίθεση της ελληνικής στρατιάς στη Μ. Ασία, (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) , με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ. 

 Απόπειρα δολοφονίας στο Βελιγράδι  κατά του Αλεξάνταρ Καρατζώρτζεβιτς.

1929.Ο Κονδύλης κυκλοφόρησε το βιβλίο του για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο επισήμανε τις ευθύνες του Ελευθέριου Βενιζέλου. 

1931. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Μαλίνοφ. 

1934. Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Ιουνίου ξεκίνησε το Κύμα των εκκαθαρίσεων των ταγμάτων Εφόδου. Ήταν η λεγόμενη νύχτα των ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ.

 1941. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λιεπάγια. Επίθεση των γερμανικών και Φινλανδικών στρατευμάτων στο Μουρμάνσκ.

 1942. Οι δυνάμεις του Άφρικα Κορπ υπό τον Ρόμελ, έφρασαν στο Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Έκανε πρεμιέρα στο Λένινγκραντ η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς 

1944. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Μπομπρουίσκ στη Λευκορωσία. Περισσότεροι από 20.000 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί. 

1945. Η Σοβιετική Ένωση και η Τσεχοσλοβακία υπέγραψαν τη συνθήκη προσχώρησης της Ρουθηνίας των Καρπαθίων που ενσωματώθηκε στην Ουκρανία.


1958. Στην Κύπρο δολοφονήθηκε από Τούρκους μεταξύ Αρμίνου και Αγ. Ιωάννη, ο Αριστείδης Παπαδόπουλος 48 ετών από την Αρμίνου.

1964 .Αποκαταστάθηκαν ομαλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και υπογράφηκαν 12 συμφωνίες. 

1965 .Η Ομάδα Μητσοτάκη- Κόκα επιτέθηκε κατά του Γεωργίου Παπανδρέου με άρθρο στην "Ελευθερία."

 1967. Βαφτίστηκε ο διάδοχος Παύλος 

1974. Η Ισαβέλα Περόν ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής αντικαθιστώντας τον άρρωστο σύζυγό της Χουάν Περόν. 

1982. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Νότιο Λίβανο και εγκλώβησαν τον Γιασέρ Αραφάτ στο δυτικό τμήμα της Βηρυτού. 

1987.Δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου από την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη», ενώ ο Αντρέας βρισκόταν στις Βρυξέλλες. 

1988. Άνοιξε στη Μόσχα το 19ο Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. 

1992. Ο Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας εκκένωσε το αεροδρόμιο του Σεράγεβο και το παρέδωσε στον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ,(UNPROFOR), ώστε να δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Σεράγεβο. 

1993.Επίσημη επίσκεψη του Μπόρις Γέλτσιν.

1995. Με συλλείτουργο του Ιωάννη Παύλου Β' και του Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βατικανό.

1996.Στην Τουρκία, ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός ο Νετσμετίν Ερμπακάν.

 1997. Νίκη των σοσιαλιστών στις αλβανικές εκλογές. Πήραν 80 από τις 155 έδρες. 

1998. Η Γιούρομπαγκ πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης. Ο πρώην δήμαρχος του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, αυτοκτόνησε στη φυλακή στη Χάγη. 

1999. Στη Σερβία, με  συγκέντρωση στο Τσάτσακ ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

 2002. Τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός λόγω «ελαττωματικού» πυροκροτητή , κοντά στα γραφεία της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς» στον Πειραιά. Ναυμαχία μεταξύ σκαφών της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα. 

2004. Οι 25 διάλεξαν το ιουδαίο Μεράνο Μπαρούχ (Μπαρόζο), ως διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι. Ανανεώθηκε για μία πενταετία η θητεία του Υπάτου Χαβιέ Τσογλάνα.

2009. Σε φυλάκιση 150 ετών καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ο ιουδαίος επενδυτής Μπέρναρντ Μάντοφ. 

2011. Με 155 ψήφους πέρασε στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

 2014. Οι σουνίτες της Cia ανακήρυξαν το Χαλιφάτο στη Συρία και το βόρειο Ιράκ. 

2015. Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου  οι τράπεζες έμειναν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, λόγω των Κάπιταλ Κοντρόλς. Επαναλειτούργησε το τεμπελχανείο Βορείου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου